Idąc za ciosem - po słodzie, szczególnie że teraz okres tuż/już po zbiorach chmielu a jeszcze przed dostępnością świeżego surowca w sklepach, proponuję zgodnie z tematem: Powrót do aktywności w zakresie opracowań* wspólne działanie w ramach gromadzenia informacji na temat pt. "Przechowywanie chmielu" aby w efekcie utworzyć opracowanie o takim tytule.
Chodzi o przygotowanie w wyniku tego wątku opracowania na wspomniany temat, które przystępnie wytłumaczy także nowicjuszom na co powinni zwracać uwagę, jakich rygorów przestrzegać, itp. Ale oczywiście w miarę możliwości nie może zabraknąć w nim i bardziej zaawansowanych treści (w miarę możliwości) - może nieco spraw teoretycznych, kilka uwag od profesjonalistów z tej dziedziny, oraz np. czy w skali przemysłowej są jakieś specjalne różnice, albo i sprawdzenie czy nasi zagraniczni koledzy mają jakieś alternatywne spojrzenie w tym temacie? itp.
W tym wątku, do 11.11.2008 (wtorek), proszę o zamieszanie swych przemyśleń, wskazówek, odnośników do postów zawierających rzeczowe nawiązanie do tematu bieżącego dwutygodnia.
Jednocześnie w tym samym czasie poszukuję ochotnika który podejmie się skompilowania treści opracowania bieżącego tematu. Bez obaw - nie musi to być oczywiście elaborat, ale zależy mi na rzeczowym podejściu do sprawy. Ochotnik jako zupełnie niemiarodajne wynagrodzenie za swój wkład pracy otrzyma od Piwodzieja paczkę chmielu (swego wyboru) dostępnego w momencie zamieszczenia skompilowanego tekstu pod ocenę innych piwowarów.
Osoby które udzielać się będą czynnie w gromadzeniu danych - także mogą liczyć na drobny upominek. Raz na 4 tematy będę przeprowadzać losowanie wśród wszystkich pomocników z tychże 4 tematów i szczęśliwiec otrzyma również paczuszkę od Piwodzieja do wykorzystania w swym browarze domowym. Wiem, nie jest to wiele, ale praca u podstaw chyba taka musi być...
Ok, dla przypomnienia, temat bieżącego dwutygodnia brzmi:
"Przechowywanie chmielu"
Zapraszam do działania!
* Przed skomentowaniem samego pomysłu - proszę zapoznać się ze wspomnianym wątkiem i bardzo proszę komentować go tamże!
Chodzi o przygotowanie w wyniku tego wątku opracowania na wspomniany temat, które przystępnie wytłumaczy także nowicjuszom na co powinni zwracać uwagę, jakich rygorów przestrzegać, itp. Ale oczywiście w miarę możliwości nie może zabraknąć w nim i bardziej zaawansowanych treści (w miarę możliwości) - może nieco spraw teoretycznych, kilka uwag od profesjonalistów z tej dziedziny, oraz np. czy w skali przemysłowej są jakieś specjalne różnice, albo i sprawdzenie czy nasi zagraniczni koledzy mają jakieś alternatywne spojrzenie w tym temacie? itp.
W tym wątku, do 11.11.2008 (wtorek), proszę o zamieszanie swych przemyśleń, wskazówek, odnośników do postów zawierających rzeczowe nawiązanie do tematu bieżącego dwutygodnia.
Jednocześnie w tym samym czasie poszukuję ochotnika który podejmie się skompilowania treści opracowania bieżącego tematu. Bez obaw - nie musi to być oczywiście elaborat, ale zależy mi na rzeczowym podejściu do sprawy. Ochotnik jako zupełnie niemiarodajne wynagrodzenie za swój wkład pracy otrzyma od Piwodzieja paczkę chmielu (swego wyboru) dostępnego w momencie zamieszczenia skompilowanego tekstu pod ocenę innych piwowarów.
Osoby które udzielać się będą czynnie w gromadzeniu danych - także mogą liczyć na drobny upominek. Raz na 4 tematy będę przeprowadzać losowanie wśród wszystkich pomocników z tychże 4 tematów i szczęśliwiec otrzyma również paczuszkę od Piwodzieja do wykorzystania w swym browarze domowym. Wiem, nie jest to wiele, ale praca u podstaw chyba taka musi być...
Ok, dla przypomnienia, temat bieżącego dwutygodnia brzmi:
"Przechowywanie chmielu"
Zapraszam do działania!
* Przed skomentowaniem samego pomysłu - proszę zapoznać się ze wspomnianym wątkiem i bardzo proszę komentować go tamże!
Comment