Przechowywanie chmielu - gromadzenie danych do 2008.11.11

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    Przechowywanie chmielu - gromadzenie danych do 2008.11.11

    Idąc za ciosem - po słodzie, szczególnie że teraz okres tuż/już po zbiorach chmielu a jeszcze przed dostępnością świeżego surowca w sklepach, proponuję zgodnie z tematem: Powrót do aktywności w zakresie opracowań* wspólne działanie w ramach gromadzenia informacji na temat pt. "Przechowywanie chmielu" aby w efekcie utworzyć opracowanie o takim tytule.

    Chodzi o przygotowanie w wyniku tego wątku opracowania na wspomniany temat, które przystępnie wytłumaczy także nowicjuszom na co powinni zwracać uwagę, jakich rygorów przestrzegać, itp. Ale oczywiście w miarę możliwości nie może zabraknąć w nim i bardziej zaawansowanych treści (w miarę możliwości) - może nieco spraw teoretycznych, kilka uwag od profesjonalistów z tej dziedziny, oraz np. czy w skali przemysłowej są jakieś specjalne różnice, albo i sprawdzenie czy nasi zagraniczni koledzy mają jakieś alternatywne spojrzenie w tym temacie? itp.

    W tym wątku, do 11.11.2008 (wtorek), proszę o zamieszanie swych przemyśleń, wskazówek, odnośników do postów zawierających rzeczowe nawiązanie do tematu bieżącego dwutygodnia.

    Jednocześnie w tym samym czasie poszukuję ochotnika który podejmie się skompilowania treści opracowania bieżącego tematu. Bez obaw - nie musi to być oczywiście elaborat, ale zależy mi na rzeczowym podejściu do sprawy. Ochotnik jako zupełnie niemiarodajne wynagrodzenie za swój wkład pracy otrzyma od Piwodzieja paczkę chmielu (swego wyboru) dostępnego w momencie zamieszczenia skompilowanego tekstu pod ocenę innych piwowarów.

    Osoby które udzielać się będą czynnie w gromadzeniu danych - także mogą liczyć na drobny upominek. Raz na 4 tematy będę przeprowadzać losowanie wśród wszystkich pomocników z tychże 4 tematów i szczęśliwiec otrzyma również paczuszkę od Piwodzieja do wykorzystania w swym browarze domowym. Wiem, nie jest to wiele, ale praca u podstaw chyba taka musi być...

    Ok, dla przypomnienia, temat bieżącego dwutygodnia brzmi:
    "Przechowywanie chmielu"


    Zapraszam do działania!

    * Przed skomentowaniem samego pomysłu - proszę zapoznać się ze wspomnianym wątkiem i bardzo proszę komentować go tamże!
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Szyszki tak samo jak słód - PETy, woreczki strunowe.
    Granulat - oryginalne opakowanie w lodówce.

    Jak styknie to mogę takie opracowanie przygotować...

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Granulat, zwykłe słoiki szklane, zamrażarka. Oryginalne opakowania tylko do czasu otwarcia.

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #4
        Szyszki - ze względu na dużą objętość wiadra 33l, szczelnie zamknięte + płócienny woreczek napełniony 100g pirosiarczynu potasu.
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • corwin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.12
          • 57

          #5
          Witam,

          mnie bardzo by interesowało jak przechowywać chmiel z własnego zbioru. Szyszki kupowane w sklepach są bowiem chyba poddane jakiejś obróbce - np. siarkowaniu. Ciekawe czy ktoś miał doświadczenia z amrożonym chmielem (granulatem).


          Kuba

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #6
            Najczesaciej uzywam chmielu w wersji prasowanej i pakowany prozniowo. Poki nie otworze opakowania trzymam normalnie na w szafie, pozniej w zamrazalce.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Qboland
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.04
              • 242

              #7
              Chmiel nie może być długo składowany w temperaturze otoczenia, ponieważ traci swoje wartości technologiczne dla przemysłu piwowarskiego. Dlatego chmiel musi być jak najszybciej przetworzony na granulaty lub ekstrakty bądź też składowany w magazynie chłodzonym w temp.. < 0 st. C, w atmosferze o obniżonej zawartości tlenu.
              Jak wykazały badania, przechowywanie chmielu w temp. 18 st. C. przez okres 2 miesięcy powoduje spadek alfa – kwasów o 25%. Następuje wówczas utlenienie żywic do postaci nierozpuszczalnej w wodzie (tzw. żywic twardych) nieprzydatnych dla przemysłu piwowarskiego.

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland Wyświetlenie odpowiedzi
                Chmiel nie może być długo składowany w temperaturze otoczenia, ponieważ traci swoje wartości technologiczne dla przemysłu piwowarskiego. Dlatego chmiel musi być jak najszybciej przetworzony na granulaty lub ekstrakty bądź też składowany w magazynie chłodzonym w temp.. < 0 st. C, w atmosferze o obniżonej zawartości tlenu.
                Jak wykazały badania, przechowywanie chmielu w temp. 18 st. C. przez okres 2 miesięcy powoduje spadek alfa – kwasów o 25%. Następuje wówczas utlenienie żywic do postaci nierozpuszczalnej w wodzie (tzw. żywic twardych) nieprzydatnych dla przemysłu piwowarskiego.
                Jak się owy spadek wartości technologicznych przestawia jeśli mówimy o granulacie ?
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Szyszki należy trzymać w temp. od 1 do 5 st. C. w suchym pomieszczeniu, bez dostępu światła. Przechowywanie szyszek w wyższej temp. powoduje, oprócz spadku zawartości alfa kwasów, utlenianie olejków eterycznych, co powoduje wyraźny posmak serowy w piwie. Odczułem to własnym pszeniczniaku.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                    co powoduje wyraźny posmak serowy w piwie. Odczułem to własnym pszeniczniaku.
                    No to mam winowację w moim Koźlaku.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • bogdan62
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.10
                      • 173

                      #11
                      Od kilku lat używam chmielu wyłącznie ze swojej uprawy. Przchowuje go rozważonego po 5dkg, ściśle ubitego w woreczkach foliowych, na każdą porcje przeznaczam kilka woreczków, aby zachować szczelność. Z uwagi na ilość posiadanego chmielu muszę przechowywać go w temp. pokojowej, ale zawsze w suchym i ciemnym miejscu. Nie przeprowadzam badań chmielu, nie znam jego parametrów, do ilości jakie należy użyć w czasie chmielenia doszedłem metodą prób i błędów. Z upływem czasu przetrzymywania, zwiększam ilość chmielu przy chmieleniu, ale nie są to duże ilości. Ostatnio bardziej z ciekawości niż z potrzeby, użyłem chmielu ze starych zapasów tj. Marynka ze zbioru 2006r(rok klęski urodzaju) - zero uwag do jakości nachmielenia. Zaznaczam, że w chmielu najwyżej cenię goryczke, nie aromat, nawet Lubelski dodaję znacznie wcześniej przy chmieleniu.

                      Comment

                      • SlawekT
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.08
                        • 174

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Od kilku lat używam chmielu wyłącznie ze swojej uprawy. Przchowuje go rozważonego po 5dkg, ściśle ubitego w woreczkach foliowych, na każdą porcje przeznaczam kilka woreczków, aby zachować szczelność. Z uwagi na ilość posiadanego chmielu muszę przechowywać go w temp. pokojowej, ale zawsze w suchym i ciemnym miejscu. Nie przeprowadzam badań chmielu, nie znam jego parametrów, do ilości jakie należy użyć w czasie chmielenia doszedłem metodą prób i błędów. Z upływem czasu przetrzymywania, zwiększam ilość chmielu przy chmieleniu, ale nie są to duże ilości. Ostatnio bardziej z ciekawości niż z potrzeby, użyłem chmielu ze starych zapasów tj. Marynka ze zbioru 2006r(rok klęski urodzaju) - zero uwag do jakości nachmielenia. Zaznaczam, że w chmielu najwyżej cenię goryczke, nie aromat, nawet Lubelski dodaję znacznie wcześniej przy chmieleniu.
                        Dzięki za cenne uwagi. Praktyczne doświadczenie zasze jest na wagę złota. Tez się przekonałem czytajac rózne rzeczy na tym forum, że wiele osób nie weryfikuje doświadczalnie zasłyszanych sądów i opinii, nawet gdy to bardzo niewiele kosztuje, lecz powiela w nieskończoność cudze opinie bez zadania sobie trudu sprawdzenia, czy są to kanony nie do podważania.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Ostatnio miałem okazję rozmawiać z takim "prawdziwym" plantatorem - dziesiątki lat doświadczenia.
                          Podczas rozmowy wymknęło mi się coś w rodzaju: "Wie Pan. My kupujemy po 1kg na osobę, bo problem jest z przechowywaniu. trzeba szczelnie, w lodówce."
                          Dostrzeżone uczucia na twarzy rozmówcy: zdziwienie, niedowierzanie, zakłopotanie.
                          Zinterpretowane myśli: "to wariat, ale nie groźny", "jak się obrazi to nic nie kupi; lepiej nic nie mówić", "którędy na Marsa?", "tak, tak! co my dzisiaj mamy? aha sobota", " nie mogę się roześmiać... powiedział w lodówce? nie wytrzymam..."

                          Oczywiście to o niczym nie świadczy, a ja mogłem się mylić...

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23930

                            #14
                            Zdziwienie wynika pewnie z tego że cały urobek plantatora w ciągu kilkudziesięciu dni od zbioru przerabia się na granulat lub do jeszcze bardziej skoncentrowanej formy, więc się człek pewnie zastanawiał co ty z tymi szyszkami w ogóle chcesz czynić
                            Last edited by ART; 2008-11-26, 00:24.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              O to nie do końca, bo rozmawialiśmy o granulacie i Pan twierdził, że np. niemiecki browary nie chcą go kupować, tylko szyszki, bo uważają, że są bardziej szlachetne.
                              Naprawdę wiedza teoretyczna Pana nt stosowania chmielu w produkcji piwa mnie naprawdę zdziwiła... Tym bardziej zdziwiła mnie reakcja nt mojej wizji zasad przechowywania chmielu...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X