Warzenie w piwnicy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtomasz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 135

    #1

    Warzenie w piwnicy

    Blokowanie kuchni do celów piwowarskich na kilka godzin jest możliwe tylko w nocy. Postanowiłem przenieść się do piwnicy. Byłbym nieszczery gdybym nie przyznał, że żona mnie w tym wspiera.
    Do zrealizowania potrzeba było pokonanie pewnych przeszkód. Woda i gaz już załatwione, ale jest kłopot z odpływem zużytej wody. Ze względu na różnicę poziomu, potrzebna jest pompa do przepompowania ścieku ze zlewu do kanalizacji. W sklepie znalazłem ustrojstwo za 1500zet, w sieci inne za ponad 1000zł. To trochę za dużo jak na mój biznes plan. Czy ktoś z szanownych kolegów wypraktykował zastosowanie jakiejś amatorszczyzny? Zastanawiam się nad zastosowaniem starej pompki od pralki. Jakieś inne sugestie?
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Ja zakupiłem w tym samym celu taki sprzęt


    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8119

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
      Woda i gaz już załatwione, ale jest kłopot z odpływem zużytej wody. Ze względu na różnicę poziomu, potrzebna jest pompa do przepompowania ścieku ze zlewu do kanalizacji.
      To Ty masz kanalizację powyżej piwnicy?
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        #4
        [QUOTE=Shlangbaum]Ja zakupiłem w tym samym celu taki sprzęt

        I taka pompa ogrodowa nie zapycha się? A jak poradziłeś sobie z automatyką?

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Dopiero kupiłem, na razie pompowałem tym tylko wodę ale w instrukcji jest napisane, że pompa nadaje się do gęstych zabrudzonych cieczy z elementami stałymi, jak np. gnojówka. A skoro nadaje się do gnojówki, to i z brzeczką sobie poradzi A co do automatyki to kombinuję zespół rurek i zaworów do tego by jedną pompę użyć w kilku obiegach:

          -gar zacierny --> filtrator ciśnieniowy
          -gar warzelny --> tank
          -gar warzelny --> kanalizacja
          -tank --> tank
          -zbiornik z odkażaczem --> wypełnienie całej instalacji
          Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-01-07, 23:34.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            Jesteś przekonany co do słuszności swojego pomysłu? Dzięki za linka, zaciekawiła mnie ta pompa, co prawda do innego zastosowania, ale tam jest taki myk, że maksymalna temperatura cieczy to 35*C. W związku z tym do pompowania gorącej brzeczki na przykład się nie nada
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              tam jest taki myk, że maksymalna temperatura cieczy to 35*C. W związku z tym do pompowania gorącej brzeczki na przykład się nie nada
              Ja będę pompował brzeczkę już po schłodzniu jej chłodnicą zanurzeniową do temperatury fermentacji Nada się więc.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                Już miałem nadzieję, że masz jakiś sprytny patent na ominięcie tego i chciałem go zgapić
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • wojtomasz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 135

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  A co do automatyki to kombinuję zespół rurek i zaworów do tego by jedną pompę użyć w kilku obiegach:

                  -gar zacierny --> filtrator ciśnieniowy
                  -gar warzelny --> tank
                  -gar warzelny --> kanalizacja
                  -tank --> tank
                  -zbiornik z odkażaczem --> wypełnienie całej instalacji
                  Widzę, że tu jakiś RIMS powstaje. Co do automatyki, pogłówkuję jeszcze i napiszę co wymyśliłem.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    To nie RIMS, nie podoba mi się jego sposób działania - jest mało romantyczny Robię po prostu browar na kółkach, możliwy do przewiezienia na warsztaty, giełdy i inne imprezy okołopiwne.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • wojtomasz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 135

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                      To Ty masz kanalizację powyżej piwnicy?
                      Wylot jest w piwnicy, ale zlew niżej

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10796

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                        Wylot jest w piwnicy, ale zlew niżej
                        to to nie jest chyba zlew tylko wylew lub przelew
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          to to nie jest chyba zlew tylko wylew lub przelew
                          Jeżeli piwnica jest mocno zagłębiona to często się zdarza, że kanalizacja biegnie pod stropem piwnicy. Dla umywalek, zlewów itp. w piwnicy stosuje się przepompownie ścieków czasem studnie bezodpływowe z pompą.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2007-01-08, 14:32.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • wojtomasz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.01
                            • 135

                            #14
                            Trochę to wszystko się pokomplikowało i tylko poczucie humoru szanownych kolegów pozwala mieć nadzieję na pomyślną przyszłość. Zbuduję zbiornik buforujący napływającą wodę chłodniczą i inne płyny, pompę z czujnikiem poziomu do automatyki i gotowe.

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Ja będę pompował brzeczkę już po schłodzniu jej chłodnicą zanurzeniową do temperatury fermentacji Nada się więc.

                              A jak wsyterylizujesz ta pompe? i czy nie bedzie ona przypadkiem zbuerala brudu wewnarz?
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
                                dadek
                                Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
                                2022-10-19, 23:41
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                dadek
                                Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                2024-05-12, 23:57
                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                                dadek
                                Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                                2023-12-08, 01:06
                              • dadek
                                Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 00:55
                              • dadek
                                Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                dadek
                                Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                2025-01-29, 03:15
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...