Miejsce montażu kranika + pytanie o rurkę fermentacyjną

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikefaux
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 14

    #1

    Miejsce montażu kranika + pytanie o rurkę fermentacyjną

    Jako, że nie znalazłem odpowiedzi na moje na forum, wiec założyłem temat.
    Mam 2 pytania.
    1: Na jakiej wysokości powinienem wmontować kranik w fermentorze do filtracji brzeczki?
    2: Jeżeli robię fermentacje cichą to w pokrywie fermentatora mam zamontować rurkę fermentacyjną? Czy wystarczy szczelnie zamknąć pokrywę?

    Z góry dziękuję za pomoc.
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikefaux
    Jako, że nie znalazłem odpowiedzi na moje na forum, wiec założyłem temat.
    Mam 2 pytania.
    1: Na jakiej wysokości powinienem wmontować kranik w fermentorze do filtracji brzeczki?
    Na jak najmniejszej w stosunku do dna fermentora.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikefaux
    J
    2: Jeżeli robię fermentacje cichą to w pokrywie fermentatora mam zamontować rurkę fermentacyjną? Czy wystarczy szczelnie zamknąć pokrywę?
    Tak.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-09-23, 18:12.

    Comment

    • mikefaux
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 14

      #3
      A do burzliwej nie trzeba rurki, prawda? Żeby sie nie dostaly nieczystosci i robaki, wystarczy po prostu położyć pokrywę na fermentatorze?

      Comment

      • mikefaux
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 14

        #4
        jeszcze jedno szybkie pytanie.

        Jak przelewam z burzliwej na cicha, to nie musze w zaden sposob filtrowac piwka, tylko wystarczy zlac przez kranik do fermentatora na cicha?

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikefaux
          A do burzliwej nie trzeba rurki, prawda? Żeby sie nie dostaly nieczystosci i robaki, wystarczy po prostu położyć pokrywę na fermentatorze?
          Ja zatrzaskuję prawie cała pokrywę ale zostawiam w jednym miejscu niewielką szczelinę aby dwutlenek węgla miał jak się wydostawać. Przykrywam fermentor czystą pieluchą i wokół zaciskam gumkę bieliźnianą aby do środka nie przedostały się owady.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikefaux
            jeszcze jedno szybkie pytanie.

            Jak przelewam z burzliwej na cicha, to nie musze w zaden sposob filtrowac piwka, tylko wystarczy zlac przez kranik do fermentatora na cicha?
            Dekantujesz piwo znad osadu drożdżowego.

            Gdybyś fermentował w fermentorze z kranikiem to przy zlewaniu przez kranik zaciągniesz drożdże z dna nie mówiąc o tym, że kranik to potencjalne źródło infekcji.

            Comment

            • mikefaux
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.07
              • 14

              #7
              Czyli co mi radzisz. Mam do dyspozycji 2 pojemniki 33l (w zalozeniu fermentatory) garnek z nierdzewki ok. 40l. Jak mam rozplanowac cale dzialanie?

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #8
                Najlepiej zakupić jeszcze jeden fermentor.
                Jeśli nie to jeden fermentor robisz z kranikiem. W tym bez kranika robisz fermentację burzliwą. Dekantujesz do zdezynfekowanego garnka, odzyskujesz gęstwę, myjesz i dezynfekujesz fermentor a potem wlewasz z powrotem piwo na cichą.
                Po cichej przelewasz do zdezynfekowanego fermentora z kranikiem di którego wlewasz roztwór np. glukozy do nagazowania piwa.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                  Najlepiej zakupić jeszcze jeden fermentor.
                  Jeśli nie to jeden fermentor robisz z kranikiem. W tym bez kranika robisz fermentację burzliwą. Dekantujesz do zdezynfekowanego garnka, odzyskujesz gęstwę, myjesz i dezynfekujesz fermentor a potem wlewasz z powrotem piwo na cichą.
                  Po cichej przelewasz do zdezynfekowanego fermentora z kranikiem di którego wlewasz roztwór np. glukozy do nagazowania piwa.
                  Niech sobie kupi jeszcze jedno wiaderko za 22zł i nie robi takich cudów...
                  Będzie miał trzy wiaderka to będzie też miał w czym trzymac roztwór piro do dezynfekcji wężyka i temu podobnej drobnicy.

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5056

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikefaux
                    1: Na jakiej wysokości powinienem wmontować kranik w fermentorze do filtracji brzeczki?
                    Jeśli to standardowy plastikowy kranik używany w piwowarstwie domowym, to najlepiej, gdy środek otworu na tenże dasz na wysokości 2,75cm od dna wiadra. 2,5cm to minimum, przy którym porządne dokręcenie kranika może już sprawiać problemy.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2010-09-25, 08:11.
                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • MaciekZZ
                      Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
                      MaciekZZ
                      Witam.

                      Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

                      Zestaw zawiera:
                      - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
                      - Kran do pojemnika
                      - Mieszadło plastikowe
                      - Rurkę fermentacyjną
                      - Areometr z menzurką (miernik cukru)
                      -...
                      2020-01-13, 13:21
                    • POPCATS
                      Czy zaszła fermentacja?
                      POPCATS
                      Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                      2019-03-01, 14:35
                    • kwarta81
                      fermentator bez wejścia na rurkę fermentacyjną
                      kwarta81
                      Witam, pytam sie ponieważ jestem początkującym w tej dziedzinie. Dlaczego pojemnik fermentacyjny z kranikiem jest bez rurki fermentacyjnej? Chodzi mi o pojemnik dostępny w sklepie. Czy w takim wypadku dziurkę na rurkę fermentacyjną trzeba zrobić we własnym zakresie czy może można fermentować...
                      2011-03-28, 21:12
                    • dadek
                      Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                      dadek
                      Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                      2023-12-05, 01:56
                    • rozpuszczalny
                      Pierwsze piwo - od 3 dni to samo (wysokie?) blg
                      rozpuszczalny
                      Witam.
                      Przed przystąpieniem do uwarzenia swojego pierwszego piwa dużo się naczytałem, mam nadzieje, że w dobrych źródłach Na początek zabrałem się za coś prostego, czyli za brewkit'a Bitter "Traditional Series Northern Star Bitter". Na opakowaniu pisało, aby dodać kilogram...
                      2017-09-25, 21:46
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...