garnek do zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meerdo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.12
    • 42

    garnek do zacierania

    Pytanie - zapewne niejednej osobie wyda się śmieszne, dlatego zastanawiałem się czy w ogóle zadawać, jednakże jak mówi powiedzenie - kto nie pyta, ten błądzi, może jednak jest jakiś haczyk, którego nie znam, dlatego może wydam się śmieszny, tudzież żałosny, ale jednak zapytam pytanie
    Znalazłem garnek do zacierania, jednakże o wiele tańszy niż te, oferowane w profesjonalnych sklepach piwnych, garnek jest dużo tańszy, ale też i czarny. Czy barwa tego garnka wpływa w jakiś sposób na brzeczkę, stąd nie ma go w ofercie profesjonalnych sklepów? Czy nie mam się niczym przejmować i zakupić..?
    Z góry dzięki za odpowiedź,
    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10775

    #2
    Czarny do stouta i porteru, biały jest uniwersalny
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Ja mam zielony i zdecydowanie nie wychodzą mi w nim pszenice. Ani niemieckie, ani belgijskie.


      PS: jeśli jest emaliowany to się nie lękajcie. Chyba, że to stal węglowa, to wtedy raczej na woka się nada

      Comment

      • meerdo
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 42

        #4
        Ok. zarówno jedną, jak i drugą odpowiedź mógłbym potraktować jako żart, jak i na poważnie a poważnie, to mogę kupować i startować..?

        Comment

        • TeDy_beer
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.06
          • 283

          #5
          temat wałkowany, czytaj zanim zadasz pytanie. Jeżeli garnek emaliowany to ok. Ponadto konstruuj pytania w taki sposób, aby wyczerpać temat, gdyż czarny garnek niewiele nam mówi. To tak jak pytasz się kobiety o samochód jaki ma, a ona odpowie Ci, że czarny...
          AMEN i :stout:
          Browar Domowy Małe Ale
          Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

          Comment

          • meerdo
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 42

            #6
            Dziękuję za odpowiedzi.

            Comment

            • dzzd1
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 6

              #7
              Witam

              W Biedronce pojawiły się garnki nierdzewne " na wagę" o pojemniściach
              13 - 4,5 l.
              Cena 20 zł za kg. 13 l waży ok 1,2 kg.
              Garnki są chińskie, bez pokrywek i z cienkiej blachy...
              Do małych warek (z podkładką rozpraszającą ciepło) czy do grzania wody (można zamontować grzałkę) chyba by się nadawały...

              No i jeszcze jedno: tą stal przyciąga magnes ???

              pozdr ZD

              Comment

              • M_W
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.05
                • 5

                #8
                Podepnę się jeszcze pod temat. W czasie ostatniego zacierania obiłem sobie emalię na dnie (jakieś 1x2cm) i teraz się zastanawiam czy przy kolejnych zacieraniach i warzeniach mogą być z tego powodu problemy. Metaliczność w piwie jakoś przeżyję ale czy przy zacieraniu coś nie wchodzi w reakcję z czystą stalą?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10775

                  #9
                  w marketach budowlanych można kupić zaprawkę do naprawy wanny
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19265

                    #10
                    Ja od kilku warek mam obity lidlowski garnek i metaliczności nikt mi nie zgłaszał. Ze względu na brak pewności czy wspomniana zaprawka nadaje się do celów spożywczych dałem sobie spokój z likwidacją odprysków.

                    Comment

                    • Radek70
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.04
                      • 116

                      #11
                      jedziemy dalej...mam wspaniale porysowany gar aluminiowy 60 litrów....nic sie nie dzieje...piwko b.fajne.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Ale lepiej by było abyś go wcale nie mył tylko po warzeniu wypłukał i zostawił do wyschnięcia. Żadnych szczotek do szorowania, środków żrących twardych gąbek...

                        Tak z ostrożności
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X