Pojemnik do cichej fermentacji.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakub_kubek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.12
    • 74

Pojemnik do cichej fermentacji.

Czy pojemnik do cichej fermentacji musi być w 100% szczelny czy też możne być jakieś odstępstwo ???
  • Gość

.TAK.

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

Nie musi i nic nie jest w 100% szczelne.

Może podaj dokładnie o jakie pojemniki Ci chodzi, to będzie łatwiej odpowiedzieć.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10798

Raczej szczelny.
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• jakub_kubek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.12
          • 74

Mam beczkę plastikową z zakręcanym wieczkiem. Wieczko nie jest idealnie szczelne mimo że posiada uszczelkę. Jak beczka jest zakręcona przy uciśnięciu jej słyszę lekkie syczenie.
          No i własnie chodzi mi o to czy brzeczka w taki sposób może się natlenić.

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10798

Zamiast utlenienia obawiaj się zakażenia
            Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 17:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 14:39
            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-07, 23:16
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • Danny_daniello
              IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
              Danny_daniello
              Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
              Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
              2020-04-20, 22:19
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...