Pojemnik do cichej fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakub_kubek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.12
    • 74

    #1

    Pojemnik do cichej fermentacji.

    Czy pojemnik do cichej fermentacji musi być w 100% szczelny czy też możne być jakieś odstępstwo ???
  • Gość

    #2
    .TAK.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Nie musi i nic nie jest w 100% szczelne.

      Może podaj dokładnie o jakie pojemniki Ci chodzi, to będzie łatwiej odpowiedzieć.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Raczej szczelny.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jakub_kubek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.12
          • 74

          #5
          Mam beczkę plastikową z zakręcanym wieczkiem. Wieczko nie jest idealnie szczelne mimo że posiada uszczelkę. Jak beczka jest zakręcona przy uciśnięciu jej słyszę lekkie syczenie.
          No i własnie chodzi mi o to czy brzeczka w taki sposób może się natlenić.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Zamiast utlenienia obawiaj się zakażenia
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 17:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 14:39
            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

              Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-07, 23:16
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • boney
              Pojemnik do cichej fermentacji
              boney
              Hej,
              mam może trochę nietypowe pytanie, ale wolę się upewnić.. Czy pojemnik taki jak na zdjęciu może być używany do cichej fermentacji? Czy może jest jakaś przeszkoda?

              Generalnie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, był w nim alkohol.

              http://imageshack.c...
              2016-01-30, 12:58
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...