Od niedawna użytkuję kegi 19l cornelius. Niby wszystko dobrze połączyłem, a jednak pojawia się taki oto problem: po nalaniu kufelka w wężu piwnym powstaje pusta przestrzeń, która przy nalewaniu następnego kufelka powoduję obfite pienienie. Dodam że używam węża piwnego o długości 1,5 m i mosiężnego kranika takiego jak w pubach. Próbowałem zwiększyć ciśnienie, lecz bez rezultatu. Gdzie jest błąd?
Problem z nalewaniem piwa z kega
Collapse
X
-
U mnie jest podobnie. Ważne aby temperatura piwa w kegu była odpowiednio niska 5-6 stopnii wtedy powinno być ok. Ja czasami nawet do 2 stopni schładzam i pomaga. Ogólnie to zależy też jak wcześniej piwo potraktowałeś nabijając co2. Ile dałeś ciśnienia po napełnieniu kega piwem? Ile stopni miało piwo ( przy niższej temperaturze co2 lest lepiej absorbowane przez piwo). Ile piwo stało pod danym ciśnieniem? Czy "niańczyłeś" kega czy może stał z pidpiętą butlą kilka dni? Jest wiele czynników odpowiedz na pytania to postaram się pomóc. :thumbup:Comment
-
Ogólnie to kegi mam na balkonie, a kranik w domu przy stoliku. Kiedy chcę się napić piwa uchylam tylko okienko i podłączam szybkozłączkę, więc kegi przebywają cały czas w niskiej temperaturze. Jeśli chodzi o nagazowanie to w jednym kegu zrobiłem refermentację a drugiego gazowałem z butli. Spróbuję zmniejszyć ciśnienie.Comment
-
Jak się gaz pojawia, to trzeba piwo odgazować i nalewać z takim samym ciśnieniem, jak masz w kegu.Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2013-03-12, 23:37.Comment
-
A gdzie tu mowa o piwku Ale. Może kolega ma lagerka. Nalej se tyskie w barze jak beczka bedzie prosto z magazynu to sie przekonasz o czym mówię.Comment
-
Tyskie to syf i kega z tym piwem nawet kijem nie tknę.
Takie schłodzenie nie jest rozwiązaniem, piwo trzeba odgazować i potem nalewać z normalnym ciśnieniem, 2-3 dni i załatwione, a na przyszłość ostrożniej z ciśnieniem przy gazowaniu. Odpowiednie tabele ciśnienia dla różnych temperatur są w internetach.Comment
-
Tyskie to syf i kega z tym piwem nawet kijem nie tknę.
Takie schłodzenie nie jest rozwiązaniem, piwo trzeba odgazować i potem nalewać z normalnym ciśnieniem, 2-3 dni i załatwione, a na przyszłość ostrożniej z ciśnieniem przy gazowaniu. Odpowiednie tabele ciśnienia dla różnych temperatur są w internetach.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment