Problem z nalewaniem piwa z kega

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TataPoli
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.06
    • 43

Problem z nalewaniem piwa z kega

Od niedawna użytkuję kegi 19l cornelius. Niby wszystko dobrze połączyłem, a jednak pojawia się taki oto problem: po nalaniu kufelka w wężu piwnym powstaje pusta przestrzeń, która przy nalewaniu następnego kufelka powoduję obfite pienienie. Dodam że używam węża piwnego o długości 1,5 m i mosiężnego kranika takiego jak w pubach. Próbowałem zwiększyć ciśnienie, lecz bez rezultatu. Gdzie jest błąd?
  • damiano70
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.05
    • 306

zmniejsz cisnienie
    Tato nie pij - zostaw dla syna

Comment

• pabloxprt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.03
      • 4

U mnie jest podobnie. Ważne aby temperatura piwa w kegu była odpowiednio niska 5-6 stopnii wtedy powinno być ok. Ja czasami nawet do 2 stopni schładzam i pomaga. Ogólnie to zależy też jak wcześniej piwo potraktowałeś nabijając co2. Ile dałeś ciśnienia po napełnieniu kega piwem? Ile stopni miało piwo ( przy niższej temperaturze co2 lest lepiej absorbowane przez piwo). Ile piwo stało pod danym ciśnieniem? Czy "niańczyłeś" kega czy może stał z pidpiętą butlą kilka dni? Jest wiele czynników odpowiedz na pytania to postaram się pomóc. :thumbup:

Comment

• TataPoli
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.06
        • 43

Ogólnie to kegi mam na balkonie, a kranik w domu przy stoliku. Kiedy chcę się napić piwa uchylam tylko okienko i podłączam szybkozłączkę, więc kegi przebywają cały czas w niskiej temperaturze. Jeśli chodzi o nagazowanie to w jednym kegu zrobiłem refermentację a drugiego gazowałem z butli. Spróbuję zmniejszyć ciśnienie.

Comment

• zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabloxprt Wyświetlenie odpowiedzi
          Ważne aby temperatura piwa w kegu była odpowiednio niska 5-6 stopnii wtedy powinno być ok. Ja czasami nawet do 2 stopni schładzam i pomaga.
          Żadne tam "rozwiązanie", masz przegazowane piwo i tyle. Temperatura niczego nie załatwi, bo ejla nie podasz w 5*C.

Jak się gaz pojawia, to trzeba piwo odgazować i nalewać z takim samym ciśnieniem, jak masz w kegu.
          Last edited by zgoda; 2013-03-12, 23:37.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• pabloxprt
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.03
            • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Żadne tam "rozwiązanie", masz przegazowane piwo i tyle. Temperatura niczego nie załatwi, bo ejla nie podasz w 5*C.

Jak się gaz pojawia, to trzeba piwo odgazować i nalewać z takim samym ciśnieniem, jak masz w kegu.
            A gdzie tu mowa o piwku Ale. Może kolega ma lagerka. Nalej se tyskie w barze jak beczka bedzie prosto z magazynu to sie przekonasz o czym mówię.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Zawsze w przewodzie pojawi się gaz, bo rozgazowuje się piwo, znajdujące się w nim. Im wolniej płynie, tym więcej gazu. Zwykła fizyka.

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Tyskie to syf i kega z tym piwem nawet kijem nie tknę.

Takie schłodzenie nie jest rozwiązaniem, piwo trzeba odgazować i potem nalewać z normalnym ciśnieniem, 2-3 dni i załatwione, a na przyszłość ostrożniej z ciśnieniem przy gazowaniu. Odpowiednie tabele ciśnienia dla różnych temperatur są w internetach.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• TataPoli
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.06
                  • 43

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tyskie to syf i kega z tym piwem nawet kijem nie tknę.

Takie schłodzenie nie jest rozwiązaniem, piwo trzeba odgazować i potem nalewać z normalnym ciśnieniem, 2-3 dni i załatwione, a na przyszłość ostrożniej z ciśnieniem przy gazowaniu. Odpowiednie tabele ciśnienia dla różnych temperatur są w internetach.
                  Moje piwo na pewno nie jest przegazowane, bo jak piję to co już się uda nalać to wręcz czuć za małe nasycenie. A może przyczyna tkwi w reduktorze?

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

Refermentacja czy sztuczne nagazowanie?
                    ps stawiam na przegazowanie
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• TataPoli
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.06
                      • 43

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Refermentacja czy sztuczne nagazowanie?
                      ps stawiam na przegazowanie
                      W jednym kegu refermentowałem, a w drugim sztucznie.

Comment

• anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

Z obydwu się pieni?Jakie masz ciśnienie?
                        Mniej książków więcej piwa

Comment

• pabloxprt
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.03
                          • 4

Jaki gatunek tego piwa masz?

Comment

• TataPoli
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.06
                            • 43

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabloxprt Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jaki gatunek tego piwa masz?
                            W jednym mam Marcowe które jest gazowane sztucznie, a w drugim dubbel który jest refermentowany. Oba kegi nie są podpięte jednocześnie, tylko na przemiennie. W obydwuch jest podobny efekt.

Comment

• andrzejba
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.05
                              • 50

witam
                              z tym samym problemem walczę. Uporałeś się z tym tematem bo mnie już szl.... trafia.
                              Coś ci pomogło?.

Comment

Przetwarzanie...
                              X