Od niedawna użytkuję kegi 19l cornelius. Niby wszystko dobrze połączyłem, a jednak pojawia się taki oto problem: po nalaniu kufelka w wężu piwnym powstaje pusta przestrzeń, która przy nalewaniu następnego kufelka powoduję obfite pienienie. Dodam że używam węża piwnego o długości 1,5 m i mosiężnego kranika takiego jak w pubach. Próbowałem zwiększyć ciśnienie, lecz bez rezultatu. Gdzie jest błąd?
Problem z nalewaniem piwa z kega
Collapse
X
-
U mnie jest podobnie. Ważne aby temperatura piwa w kegu była odpowiednio niska 5-6 stopnii wtedy powinno być ok. Ja czasami nawet do 2 stopni schładzam i pomaga. Ogólnie to zależy też jak wcześniej piwo potraktowałeś nabijając co2. Ile dałeś ciśnienia po napełnieniu kega piwem? Ile stopni miało piwo ( przy niższej temperaturze co2 lest lepiej absorbowane przez piwo). Ile piwo stało pod danym ciśnieniem? Czy "niańczyłeś" kega czy może stał z pidpiętą butlą kilka dni? Jest wiele czynników odpowiedz na pytania to postaram się pomóc. :thumbup:
Comment
-
-
Ogólnie to kegi mam na balkonie, a kranik w domu przy stoliku. Kiedy chcę się napić piwa uchylam tylko okienko i podłączam szybkozłączkę, więc kegi przebywają cały czas w niskiej temperaturze. Jeśli chodzi o nagazowanie to w jednym kegu zrobiłem refermentację a drugiego gazowałem z butli. Spróbuję zmniejszyć ciśnienie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabloxprt Wyświetlenie odpowiedziWażne aby temperatura piwa w kegu była odpowiednio niska 5-6 stopnii wtedy powinno być ok. Ja czasami nawet do 2 stopni schładzam i pomaga.
Jak się gaz pojawia, to trzeba piwo odgazować i nalewać z takim samym ciśnieniem, jak masz w kegu.Last edited by zgoda; 2013-03-12, 23:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziŻadne tam "rozwiązanie", masz przegazowane piwo i tyle. Temperatura niczego nie załatwi, bo ejla nie podasz w 5*C.
Jak się gaz pojawia, to trzeba piwo odgazować i nalewać z takim samym ciśnieniem, jak masz w kegu.
Comment
-
-
Tyskie to syf i kega z tym piwem nawet kijem nie tknę.
Takie schłodzenie nie jest rozwiązaniem, piwo trzeba odgazować i potem nalewać z normalnym ciśnieniem, 2-3 dni i załatwione, a na przyszłość ostrożniej z ciśnieniem przy gazowaniu. Odpowiednie tabele ciśnienia dla różnych temperatur są w internetach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziTyskie to syf i kega z tym piwem nawet kijem nie tknę.
Takie schłodzenie nie jest rozwiązaniem, piwo trzeba odgazować i potem nalewać z normalnym ciśnieniem, 2-3 dni i załatwione, a na przyszłość ostrożniej z ciśnieniem przy gazowaniu. Odpowiednie tabele ciśnienia dla różnych temperatur są w internetach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziRefermentacja czy sztuczne nagazowanie?
ps stawiam na przegazowanie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabloxprt Wyświetlenie odpowiedziJaki gatunek tego piwa masz?
Comment
-
Comment