Problem z nalewaniem piwa z kega

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TataPoli
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.06
    • 43

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
    witam
    z tym samym problemem walczę. Uporałeś się z tym tematem bo mnie już szl.... trafia.
    Coś ci pomogło?.
    Częściowo się uporałem tzn. Zrobiłem tak:
    Odkręciłem śrubę regulacyjną na reduktorze na max. tak że prawie ją wykręciłem całkiem.
    spuściłem do zera ciśnienie w kegu, i w przewodzie, a następnie dałem minimalne ciśnienie.
    Pomogło znacznie, przynajmniej przez jakiś czas zamiast piany leci piwo, dopóki do kranika nie dojdzie ta pusta przestrzeń w przewodzie, wtedy trochę się pieni.
    Nie jest idealnie, ale znacznie lepiej niż było, bo wtedy to cały czas piana leciała.
    Planuje jeszcze zmienić reduktor i zobaczę jak wtedy będzie.

    Comment

    • pabloxprt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.03
      • 4

      #17
      Ja u siebie zawsze dostosowuję ciśnienie do tej tabelki:
      A Force Carbonation Chart featuring Pressure vs. Temperature in Degrees Fahrenheit

      Jak zauważyłem na youtube niektórzy kładą kega na bok i rolują go do przodu i do tyłu aby nabić co2 jak najszybciej.
      Nie polecam tej metody bo sam ją stosowałem i miałem ten sam problem z pianą.
      Znacznie lepszą metodą jest zostawienie kega pod ciśnieniem na przy najmniej 3 dni ( idealnie tydzień). Ważne jest aby butla była podpięta non stop i reduktor ustawiony według tabeli. Układ musi być szczelny bo nam co2 wyleci w cholerę.
      Trzeba także pamiętać o temperaturze im cieplejsze piwo tym mniej co2 się w nim rozpuści.
      Tabelka którą podałem powyżej przedział temperatury ma w farenheitach wiec trzeba przeliczyć na celsjusze. :beer:

      Comment

      • TataPoli
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.06
        • 43

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pabloxprt Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja u siebie zawsze dostosowuję ciśnienie do tej tabelki:
        A Force Carbonation Chart featuring Pressure vs. Temperature in Degrees Fahrenheit

        Jak zauważyłem na youtube niektórzy kładą kega na bok i rolują go do przodu i do tyłu aby nabić co2 jak najszybciej.
        Nie polecam tej metody bo sam ją stosowałem i miałem ten sam problem z pianą.
        Znacznie lepszą metodą jest zostawienie kega pod ciśnieniem na przy najmniej 3 dni ( idealnie tydzień). Ważne jest aby butla była podpięta non stop i reduktor ustawiony według tabeli. Układ musi być szczelny bo nam co2 wyleci w cholerę.
        Trzeba także pamiętać o temperaturze im cieplejsze piwo tym mniej co2 się w nim rozpuści.
        Tabelka którą podałem powyżej przedział temperatury ma w farenheitach wiec trzeba przeliczyć na celsjusze. :beer:
        Temperatura w farenheitach i ciśnienie w PSI właśnie dlatego nie korzystam z tabeli, tylko wybieram metodę prób i błędów, po prostu te przeliczanie mnie zniechęca.
        Piwowarstwo domowe w polsce istnieje od ładnych paru lat, a nikt do tej pory nie zrobił takiej tabeli w jednostkach którymi posługujemy się na co dzień.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          #19
          Możesz stać się tym, którym nikt nie chciał się stać do tej pory.
          Last edited by ART; 2013-05-09, 20:17.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Ależ zrobił, nawet w poręcznej formie arkusza który sam wszystko wylicza. Szukaj "toolkit piwowara" na piwo.org.

            Te same wyliczenia mają popularne kalkulatory, m.in. na androida.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            Przetwarzanie...
            X