Zbyt drobne śrutowanie jak już wspomniałem zostawia dużo mączki, która się nie rozpuszcza w brzeczce, a to powoduje powstanie roztworu koloidalnego. Niestety moja metoda filtracji może i jest wygodna ale nie pozwala na wyłapanie cząsteczek o wielkości mniejszej niż średnica oczek gazy.
Filtrator z oplotu
Collapse
X
-
Zbyt drobne śrutowanie jak już wspomniałem zostawia dużo mączki, która się nie rozpuszcza w brzeczce, a to powoduje powstanie roztworu koloidalnego. Niestety moja metoda filtracji może i jest wygodna ale nie pozwala na wyłapanie cząsteczek o wielkości mniejszej niż średnica oczek gazy.
Jeśli brzeczkę po filtracji masz mętną, to znaczy, że źle zacierasz albo źle filtrujesz. Setki ludzi używa ześrtuowanego słodu z CP i nie mają problemów z mętnością.Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
2023-07-27, 18:05 -
-
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...3 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-05-23, 19:49 -
-
Cześć
Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...-
2018-11-12, 15:44 -
-
Witam
Kończę kilkuletnią przygodę z warzeniem piwa więc sprzedaję całą warzelnię - wszystko co przez ten czas zgromadziłem, a więc:
system trójstopniowy grawitacyjny w którego skład wchodzą:
1. taborety gazowe moc 7.5kW - 2 szt cena 50zł/ każdy...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment