Rollbar lub pompka ręczna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

Rollbar lub pompka ręczna

Potrzebuję pilnej pomocy!

Uważyłem swoje pierwsze piwko w kegu 30l Kompanii (płaska głowica). Gazowanie poprzez refermentację (jako, że butli nie posiadam). Piwko miało przejść swój chrzest bojowy w najbliższy piątek, kiedy to miałem dostać rollbar od zaprzyjaźnionego właściciela. Niestety dzisiaj się okazało, że jest on niedostępny! Czy ktoś wie, skąd na Śląsku wziąć sprzęt do nalewania piwa z kega w tak krótkim terminie?

Impreza zaplanowana, ludzie zaproszeni, a piwa nie ma jak lać... Ratujcie!
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

Mam już głowicę. Ktoś ma resztę? Wie skąd dostać?

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23964

Udało się?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jawaw7
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 68

Ostatecznie tak!

Kupiłem sobie przyszłościowo małą butlę z CO2, załatwiłem jeszcze od kolegi nakrętki (bo okazuje się, że nie tak łatwo jest kupić takie, które będą pasować do butli), kilka rurek i dawaj! Ciężko się lało, bo zapomniałem zaworek kupić , ale ostatecznie się udało - beczułka poszła, piwko wyszło przednie, towarzystwo wytoczyło się zadowolone

Potrzebuję co prawda jeszcze reduktor, żeby nie bawić się z "dogazowywaniem" beczki, ale to już na spokojnie w jakimś markecie sobie kupię.
        Last edited by jawaw7; 2013-05-07, 07:21.

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23964

Mocno mętne piwo było?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jawaw7
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.05
            • 68

Brak zaworka spowodował, że ciśnienie lanego piwa regulowane było przez ilość CO2 wpompowanego do kega. Z tego też powodu ciśnienie było za duże i zmniejszałem je przez zagięcie rurki. To niestety powodowało znaczne spienienie piwa, czyli w ostateczności i "średnie" nagazowanie. Co do mętności to początkowo było zupełne mleko. Potem się uspokoiło. Do końca jednak nie było całkowicie klarowne - część warki przelałem do butelek i tam jest bardzo klarowne.

Comment

• lakiszali
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.01
              • 1

Czesc, mam prosbe czy moglbys napisac mi po kolei co potrzebuje zeby wydostac piwo z kega 30 litrow z plaska glowica z gory dziekuje

Comment

• jawaw7
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.05
                • 68

Sprzęt konieczny to:

Butla CO2 (~90zł), głowica płaska wraz z końcówkami - zwężki do podłączenia wężyków (~50zł), cybanty (4 sztuki), dwa wężyki, zawór kulkowy, końcówka do kranu (takie specjalne zwężenie przykręcane za zaworem co się na nią wąż ogrodowy zakłada, żeby piwo się dobrze lało).

Przy takim komplecie jest jeden problem - butla CO2 ma specjalny gwint, do którego cieżko znaleźć końcówkę. Ja osobiście kupiłem ostatecznie reduktor, który pasuje i dodatkowo posiada odpowiednią końcówkę. Krążą legendy o tym, że da się takie końcówki gdzieś kupić (np. w sklepach ze srzętem spawalniczym), ale ja się ostatecznie zdecydowałem na reduktor z manometrem.

Reduktor przykręcasz do butli, na końcówkę reduktora zakładasz wężyk i dociskasz cybantem (to rzeczywiście jest nie małe ciśnienie i trzeba dokręcić, choć musisz uważać, żeby nie zgnieść zwężki), drugi koniec wężyka podpinasz do głowicy (zdaje się, że do bocznego wyjścia) i również dokręcasz cybantem, do drugiego wyjścia z głowicy podpinasz drugi wężyk (również z cybantem), na koniec podpinasz zawór kulkowy z koncówką jak do kranu (ale bez spieniacza :P) i koniec! Odkręcasz butlę, czekasz 5s, odręcasz zawór i cieszysz się smacznym piwkiem. Jedyny problem jest taki, że piwko nie jest schłodzone, więc dobrze jest beczkę wystawić na noc/dzień na dwór (skoro mamy zimę).

Powodzenia!
                Last edited by jawaw7; 2014-01-06, 23:22.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10785

Gdybym nie kumało co chodzi napił bym sie z puszki
                  ps Właśnie pije piwo nalane z własnego kega
                  Last edited by anteks; 2014-01-06, 23:44.
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Ale ile ci zajęło zanim doszedłeś co i jak?!
                    Wiedza z pogranicza magii, 20 minut zajmuje pokumanie się co i jak popodłączać, tyle tam jest elementów - butla, reduktor, węże, głowica i kran. A z pepsi jeszcze gorzej, bo zamiast jednej głowicy są 2 szybkozłączki.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10785

Ale złaczka od pepsi ma jedno wyjście a głowica dwa
                      ps Za chwilę może zfocę i wrzucę jak to wygląda
                      Last edited by anteks; 2014-01-07, 11:43.

Comment

• jawaw7
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.05
                        • 68

Hmmmm... Trochę nie rozumiem, w czym jest problem. Jednym wejściem głowicy musisz dostarczyć CO2, żeby wypchnąc piwo drugim wejściem. CO2 dobrze nie wdmuchiwać (zwłasza, że ma tam jakies 2 atm być), więc podpinasz butlę. Jak podpiąć? No wężykiem, ale jak wężyk podpiąć do butli? Poprzez reduktor. A co z piwkiem? Głupio, żeby na sufit leciało. To pewnie też jakiś wężyk. No i kranik by się przydał, bo palcem 2 atm nie zatkasz

Comment

• michal44
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.10
                          • 78

Znalazłem na YT ciekawe filmiki opisujące kegowanie piwa do corneliusa, cyli kega od pepsi.

opis:
                          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

mycie:
                          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

dezynfekcja (jeszcze nie widziałem):

kegowanie:
                          introducing to keging

Comment

• anteks
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10785

Pierwsze zdjęcie: od głowicy na górze wąż idzie do kranu
                            Drugie zdjęcie: wąż z prawej strony idzie do reduktora który przykręcamy do butli
                            Trzecie zdjęcie: podłączenie kega od pepsi
                            Attached Files

Comment

• wiess
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.07
                              • 6

Anteks napisz proszę przy napełnianiu tego żółtego kega jak pozbywasz się pozostałego w pojemniku powietrza. W przypadku kegów Cornelius - wiem .

Comment

Przetwarzanie...
                              X