Kompletuję zestaw do pierwszego warzenia z zacieraniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piecho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 6

    Kompletuję zestaw do pierwszego warzenia z zacieraniem

    Witam!
    Jakiś czas temu naszedł mnie szalony pomysł, coby samemu uwarzyć piwo. Będąc na tegorocznych dniach piwa we Wrocławiu spotkane osoby (wszystkich jeszcze raz pozdrawiam, w tym kolegów z http://browar.1hand.pl/ ) tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Polskie koncernowe piwa nie nadają się do picia dla przyjemności a w mem małej mieścinie ze świecą szukać czegoś lepszego.

    Trochę czytałem i oglądałem, więc jako-tako-małe pojęcie mam. Przeglądałem Wasz sklep i uwagę moją przykuł niedostępny niestety zestaw ZacierMistrz Eko. Więc pewnie sam będę musiał skompletować to i owo. Od razu zaznaczam, że ten tydzień jeszcze jestem we Wrocławiu i jeśli jest tu możliwy tańszy zakup choćby części sprzętu niż wszystkiego przez internet proszę pisać. Po kolei:

    -Pojemnik fermentacyjny 2x (z kranem i bez) - Z tego co wyczytałem tutaj jakiś wielkich wymagań nie ma. Byle powyżej 30 litrów i do kontaktu z żywnością. Na All bieda, w sumie tylko 1 aukcja - 30zł bez kranika i 40 z kranikiem. Cena zwykłej wersji jeszcze, jeszcze, choć nadal mi sie wydaje, że za plastikowe wiadro to przesada. Gdzie szukać taniej, czy warto się bawić w hydraulika? Może w jakiejś Castoramie dostanę we Wrocku taniej?

    -Filtr - Tu chyba najlepiej lokalnie, w hydraulicznym kupić odpowiednią rurkę w oplocie i zrobić z nią porządek.

    - Węże - według wiki " 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) ". Jakie konkretnie? W sensie wymiarów średnicy i długości.

    - Termometr - Ma być tanio, więc pewnie analogowy.

    - Areometr - Na pewno konieczny? Oglądałem dobie wczoraj "Warzenie z Kopyrem" i facet mówił, że gdy uzyskamy wskazanie 2lgb to słód należy zostawić w spokoju bo może wystąpić cierpkość.

    -Kapslownica - Na początek kupię młotkową.

    - Środki do dezynfekcji - Z tego co Was rozumiem, butelek nie wystarczy wygotować w wodzie, jak to się robi ze słoikami na przetwory, trzeba używać chemii. Co konkretnie, abym nie zbankrutował?

    - Surowce do ważenia - Pod tym kątem jeszcze forum nie przeglądałem, ale zmieni się to w najbliższym czasie. Chodzi mi o to, czy we Wrocławiu opłaca mi się coś kupić względem internetu?

    Mam pytanie odnośnie butelek. Trochę do zakapslowania jest, ale to nie wystarczy. Mam za to sporo butelek po Frugo (nowe, wypite w przeciągu miesiąca, dwóch). Mają one metalową zakrętkę z gumą przez co IMO są hermetycznie szczelne (wiem, nic nie jest do końca szczelne. Chodzi mi o standardy, które mi wystarczą). Szkło jet grube, więc nie pęknie. Czy po dezynfekcji mogę ich używać do piwa?



    Pozdrawiam i podziwiam za dotarcie do tego momentu. Pamiętajcie, pomagając nowemu dajecie szanse na powstanie kolejnego domowego browarku

    Liczę na Waszą pomoc i jakieś informacje odnośnie Wrocławia.

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    -Pojemnik fermentacyjny 2x (z kranem i bez) - Z tego co wyczytałem tutaj jakiś wielkich wymagań nie ma. Byle powyżej 30 litrów i do kontaktu z żywnością. Na All bieda, w sumie tylko 1 aukcja - 30zł bez kranika i 40 z kranikiem. Cena zwykłej wersji jeszcze, jeszcze, choć nadal mi sie wydaje, że za plastikowe wiadro to przesada. Gdzie szukać taniej, czy warto się bawić w hydraulika? Może w jakiejś Castoramie dostanę we Wrocku taniej?
    – 2 szt. to absolutne minimum, mam na zbyciu kilka sztuk fermentatorów po glukozie, kiedyś je nawet komuś do Wrocławia wysyłałem, jak chcesz to pisz na pw

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    -Filtr - Tu chyba najlepiej lokalnie, w hydraulicznym kupić odpowiednią rurkę w oplocie i zrobić z nią porządek.
    – albo zapytać się, czy ktoś ze znajomych nie ma zbędnego oplotu (z kranami są dołączone oploty, czasem nie pasują do rur w domu, jak tak miałem i go wykorzystałem)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    - Węże - według wiki " 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) ". Jakie konkretnie? W sensie wymiarów średnicy i długości.
    – aby pasowały na kranik, chyba 8 mm

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    - Termometr - Ma być tanio, więc pewnie analogowy.
    – ja mam od parzenia wędlin, sprawdza się

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    - Areometr - Na pewno konieczny? Oglądałem dobie wczoraj "Warzenie z Kopyrem" i facet mówił, że gdy uzyskamy wskazanie 2lgb to słód należy zostawić w spokoju bo może wystąpić cierpkość.
    – KONIECZNY, Kopyra nie słuchaj, szczególnie jeśli chodzi o amortyzację

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    -Kapslownica - Na początek kupię młotkową.
    – badziew, chyba że chcesz przerobić na stołową, absolutnie warto zainwestować w stołową

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    - Środki do dezynfekcji - Z tego co Was rozumiem, butelek nie wystarczy wygotować w wodzie, jak to się robi ze słoikami na przetwory, trzeba używać chemii. Co konkretnie, abym nie zbankrutował?
    – 70% roztwór alkoholu, wychodzi b. tanio i nie trzeba płukać

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    - Surowce do ważenia - Pod tym kątem jeszcze forum nie przeglądałem, ale zmieni się to w najbliższym czasie. Chodzi mi o to, czy we Wrocławiu opłaca mi się coś kupić względem internetu?
    – nie wiem jakie sklepy są we Wrocławiu, ale polecam http://www.sklepzinnejbeczki.pl/, mają dobre ceny i obsługa wzorowa

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam pytanie odnośnie butelek. Trochę do zakapslowania jest, ale to nie wystarczy. Mam za to sporo butelek po Frugo (nowe, wypite w przeciągu miesiąca, dwóch). Mają one metalową zakrętkę z gumą przez co IMO są hermetycznie szczelne (wiem, nic nie jest do końca szczelne. Chodzi mi o standardy, które mi wystarczą). Szkło jet grube, więc nie pęknie. Czy po dezynfekcji mogę ich używać do piwa?
    piwo to nie kompot, żeby zakręcać
    Last edited by Gość; 2013-06-24, 11:51.

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
      Przeglądałem Wasz sklep i uwagę moją przykuł niedostępny niestety zestaw ZacierMistrz Eko.
      Wszystkie zestawy startowe z naszego sklepu są już dostępne. Dostawa do Wrocławia najprawdopodobniej będzie w piątek.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Piecho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 6

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
        – 2 szt. to absolutne minimum, mam na zbyciu kilka sztuk
        – KONIECZNY, Kopyra nie słuchaj, szczególnie jeśli chodzi o amortyzację
        Mógłbyś rozwinąć?
        Wcześniej czytałem jakąś książkę, a na gościa trafiłem przez przypadek. Podoba mi się, że wszystko pokazuje krok po kroku i nie wymaga jakiś dziwnych, drogich przyrządów.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
        – badziew, chyba że chcesz przerobić na stołową, absolutnie warto zainwestować w stołową
        Nie mam ani ślusarskich umiejętności ani odpowiednich sprzętów. Jest coś tańszego do Grety, bo 50zł to spory wydatek.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
        – 70% roztwór alkoholu, wychodzi b. tanio i nie trzeba płukać
        Płuczę każda butelkę roztworem?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
        piwo to nie kompot, żeby zakręcać
        Wiem, nieestetycznie i w ogóle niezgodnie z pradawną sztuką kapslowania Mi rozchodzi się o walory techniczne, czy takie zamknięcie je spełnia. Istnieje na rynku kilka koncernówek kapslowanych z zakręcaniem i dobrze im z tym.

        Odnośnie pojemników to się odezwę pewnie. Rozumiem, że musiałbym sam załatwić kranik, ale to chyba w hydraulicznym na miejscu kupię, nie będzie problemów?

        I prosiłbym może o jakieś namiary forumowiczów z Wrocławia, którzy mogliby doradzić w kupieniu sprzętu/surowców w tym mieście.


        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
        Wszystkie zestawy startowe z naszego sklepu są już dostępne. Dostawa do Wrocławia najprawdopodobniej będzie w piątek.
        Dobrze wiedzieć. Jeśli podliczę, że opłaca mi się kupić taki zestaw to też tak zrobię.
        Last edited by Piecho; 2013-06-24, 12:34.

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
          Mógłbyś rozwinąć? Wcześniej czytałem jakąś książkę, a na gościa trafiłem przez przypadek. Podoba mi się, że wszystko pokazuje krok po kroku i nie wymaga jakiś dziwnych, drogich przyrządów.
          mierzenie BLG jest konieczne, nie tylko przy wysładzaniu i nie jest to drogi sprzęt:

          i termometr, bo też pytałeś:


          a Kopyt i amortyzacja, to był kiedyś taki temat, nie istotne dla warzenia piwa w domu

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie mam ani ślusarskich umiejętności ani odpowiednich sprzętów. Jest coś tańszego do Grety, bo 50zł to spory wydatek.
          Czasem nie warto oszczędzać, dla mnie młotkowa to porażka, niewyobrażań sobie młotkiem walić w 40 butelek, greta czy emily mi też nie przypadły do gustu (ślizga się po szyjkach, ucina je, długo trwa kapslowanie), choć niektórzy są nią zachwyceni

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
          Płuczę każda butelkę roztworem?
          Jak użyjesz czegoś z chlorem, to musi to dobrze wypłukać, rozrobiony spirytusu od brata „ze wschodu” sprawdza się idealnie (u mnie), wystarczy umyć sprzęt płynem i spryskać 70% roztworem alkoholu. Tak samo butelko, spryskujesz je w środku

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
          Wiem, nieestetycznie i w ogóle niezgodnie z pradawną sztuką kapslowania Mi rozchodzi się o walory techniczne, czy takie zamknięcie je spełnia. Istnieje na rynku kilka koncernówek kapslowanych z zakręcaniem i dobrze im z tym.
          butelka z piwem ma ciśnienie, kompot nie, sprawdź na jednej sztuce

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
          Odnośnie pojemników to się odezwę pewnie. Rozumiem, że musiałbym sam załatwić kranik, ale to chyba w hydraulicznym na miejscu kupię, nie będzie problemów?
          kupujesz w sklepie internetowym, np.
          Akcesoria Sprzęt / różne Kranik do rozlewu - biały Kranik spustowy biały 3/4 cala wykonany z tworzywa sztucznego do samodzielnego montażu w pojemniku fermentacyjnym. Kranik dostarczamy w komplecie z uszczelką oraz podkładką uszczelniającą. Jest idealny do montażu filtratora z oplotu. Pa


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
          I prosiłbym może o jakieś namiary forumowiczów z Wrocławia, którzy mogliby doradzić w kupieniu sprzętu/surowców w tym mieście.
          Dobrze wiedzieć. Jeśli podliczę, że opłaca mi się kupić taki zestaw to też tak zrobię.
          Zestawów nie polecam, ale może po konsultacji z kimś na miejscu, jakiś wybierzecie
          Last edited by Gość; 2013-06-24, 12:56.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            jak chcesz tanio to faktycznie przemyśl kupić zestaw eko lub pro ... jest tak skomponowany że kupując go masz pewność że jest wszystko do zacierania ... tylko kwestia przemyślenia jaki zestaw surowców
            jak zsumujesz wszystko co jest potrzebne na początek to wyjdzie ci to tyle ile kosztuje taki zestaw, a jak zaczniesz kombinować to pewnie jeszcze drożej ...
            przy 1 zacieraniu lepiej mieć komplet niż w trakcie denerwować się "że coś brakuje"

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
              jak chcesz tanio to faktycznie przemyśl kupić zestaw eko lub pro ... jest tak skomponowany że kupując go masz pewność że jest wszystko do zacierania ... tylko kwestia przemyślenia jaki zestaw surowców
              jak zsumujesz wszystko co jest potrzebne na początek to wyjdzie ci to tyle ile kosztuje taki zestaw, a jak zaczniesz kombinować to pewnie jeszcze drożej ...
              przy 1 zacieraniu lepiej mieć komplet niż w trakcie denerwować się "że coś brakuje"
              A czego może zabraknąć? Bierze listę ii zamawia, cen nie liczyłem.
              To co zbędne w zestawach to miarak do cukru do refermentacji.

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5618

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                kupujesz w sklepie internetowym, np.
                Akcesoria Sprzęt / różne Kranik do rozlewu - biały Kranik spustowy biały 3/4 cala wykonany z tworzywa sztucznego do samodzielnego montażu w pojemniku fermentacyjnym. Kranik dostarczamy w komplecie z uszczelką oraz podkładką uszczelniającą. Jest idealny do montażu filtratora z oplotu. Pa
                Jeśli chce filtrować oplotem to raczej http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ewu_-_czerwony - biały ma za krótki gwint do nakręcenia oplotu.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeśli chce filtrować oplotem to raczej http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ewu_-_czerwony - biały ma za krótki gwint do nakręcenia oplotu.
                  Być może, jam mam przejściówkę na mniejszy gwint i dzieki temu nie muszę używać plastikowej narkętki. Choć z drugiej strony wystarczy tylko lekko załapać gwint, jeden obrót powinien wystarczyć.

                  Comment

                  • Piecho
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.06
                    • 6

                    #10
                    Szukałem w internecie i znalazłem inny sklep we Wrocławiu - twojbrowar.pl. Moje planowe zamówienie:



                    Czyli niby wychodzi trochę taniej i z lepszą kapslownicą. Nie ma tu jeszcze wszystkiego - np filtratora z oplotu i rurek. Zastanawiam się, czy warto dokładać do tego termometru:


                    Czy brać:

                    Analogowy termometr o zakresie temperatur -10 do +100°C. Wyposażony w etui chroniące termometr przed uszkodzeniem.


                    Wąż rozumiem, że liczyć razy dwa?



                    Razem z tym i można rozlewać?

                    Zacisk na syfon - kontroluj szybkość przepływu płynów przez wąż.



                    Oczywiście zostaje jeszcze zakupienie surowców. Z tego co widze to w sklepie mają spory wybór. Muszę się jeszcze zorientować co chcę pierwsze uwarzyć. Przepisów jest tyle, że nie wiem na co się zdecydować. Co polecacie stosunkowo łatwego? Patrząc na fakt, że może fermentować i leżakować w piwnicy o temp ~18 stopni (musiałbym zmierzyć).

                    Jeszcze jedno, taniej chyba nie znajdę? Chodzi mi o same oprzyrządowanie jak i surowce, jeśli brałbym z odbiorem osobistym.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Dokup drugi fermentor. Będziesz mógł bez problemu przelewać na cichą.
                      Po co ci rurka? Wystarczy rozszczelnić wieku fermentora.

                      Weź kranik czerwony do fermentora zamiast białego i filtrator z oplotu:

                      Klasyczny kranik do rozlewu instalowany w fermentorze. W zestawie uszczelka i nakrętka. Gwint 3/4"

                      Filtrator z oplotu to idealne rozwiązanie dla odfiltrowania brzeczki podczas warzenia piwa z procesem zacierania. Gwint 3/4" pasuje do kranika czerwonego.


                      Do rozlewu zaworek:
                      Zaworek grawitacyjny służy do rozlewu piwa bez natleniania. Po dotknięciu dna butelki zaworek otwiera się, zamyka po oderwaniu go od dna.


                      Kapsle można tanio kupić w firmie Skirhand:


                      Na początek weź pale ale:

                      Comment

                      • Piecho
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.06
                        • 6

                        #12
                        Jak bez rurki mam zlewać?

                        Filtrator z oplotu chyba sam taniej zrobię, czy nie?

                        Zaworek jest konieczny? Dużo ułatwia?

                        Tutaj jest 100szt kapsli za 4,50. Ile taniej będzie w tej firmie? Ich strona nie działa.

                        Jakie drożdże do tego Ale? Nic taniej/lepiej nie skompletuję samemu nie skompletuję z dostępnych skladników? Na Browar Wiki widziałem sporo przepisów na piwa konkursowe, może by warto? Tak tylko gdybam, sam nie wiem nic.

                        Comment

                        • jun
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 47

                          #13
                          Podobnie jak Kolega zamierzam popełnić pierwszą warkę z zacieraniem . Wybrałem tylko inną drogę . Sprzęt podstawowy zakupiłem przed robieniem piwa z brewkitów . Wyszły bardzo dobre.Warzenie z zacieraniem chcę robić w klonie Braumaistera . Urządzenie jest już prawie gotowe zostało wszystko poskręcać .Staram się aby wszystkie części były ze stali kwasówki. Pompę mam(na razie) od zmywarki , grzałkę adoptowałem od frytownicy (pasuje mocą i jest ze stali KO).Po pierwszych warkach jak wszystko odpali zostanie mi tylko wymienic zawory na KO i uzbroić w sterownik np.Pamela .Jutro jak czas pozwoli skręcam wszystko do kupy i robię próbne gotowanie na wodzie .

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jak bez rurki mam zlewać?.
                            Chodzi o rurkę do fermentacji.
                            Potem będziesz się zastanawiał, czemu nie bulka.


                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
                            Filtrator z oplotu chyba sam taniej zrobię, czy nie?
                            Oczywiście! Kup w Obi wężyk z oplotem jak najdłuższy 3/4 cala. Nie potrzeba redukcji na gwint kranika.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zaworek jest konieczny? Dużo ułatwia?
                            Mnie ułatwia bo piwo się nie napowietrza.


                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tutaj jest 100szt kapsli za 4,50. Ile taniej będzie w tej firmie? Ich strona nie działa.
                            100 kapsli wystarczy na dwie i pół warki.

                            Za 1000 kapsli zapłaciłem 24,60zł.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jakie drożdże do tego Ale? Nic taniej/lepiej nie skompletuję samemu nie skompletuję z dostępnych skladników? Na Browar Wiki widziałem sporo przepisów na piwa konkursowe, może by warto? Tak tylko gdybam, sam nie wiem nic.
                            Na początek zrób z gotowego zestawu.
                            Drożdże S-04 lub US-05.
                            Last edited by mareks; 2013-06-25, 07:14.

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecho Wyświetlenie odpowiedzi
                              Filtrator z oplotu chyba sam taniej zrobię, czy nie?
                              Niekoniecznie. Zależy czy znajdziesz wąż z nakrętką 3/4". Z redukcją nie będzie taniej.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X