Witam!
Jakiś czas temu naszedł mnie szalony pomysł, coby samemu uwarzyć piwo. Będąc na tegorocznych dniach piwa we Wrocławiu spotkane osoby (wszystkich jeszcze raz pozdrawiam, w tym kolegów z http://browar.1hand.pl/ ) tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Polskie koncernowe piwa nie nadają się do picia dla przyjemności a w mem małej mieścinie ze świecą szukać czegoś lepszego.
Trochę czytałem i oglądałem, więc jako-tako-małe pojęcie mam. Przeglądałem Wasz sklep i uwagę moją przykuł niedostępny niestety zestaw ZacierMistrz Eko. Więc pewnie sam będę musiał skompletować to i owo. Od razu zaznaczam, że ten tydzień jeszcze jestem we Wrocławiu i jeśli jest tu możliwy tańszy zakup choćby części sprzętu niż wszystkiego przez internet proszę pisać. Po kolei:
-Pojemnik fermentacyjny 2x (z kranem i bez) - Z tego co wyczytałem tutaj jakiś wielkich wymagań nie ma. Byle powyżej 30 litrów i do kontaktu z żywnością. Na All bieda, w sumie tylko 1 aukcja - 30zł bez kranika i 40 z kranikiem. Cena zwykłej wersji jeszcze, jeszcze, choć nadal mi sie wydaje, że za plastikowe wiadro to przesada. Gdzie szukać taniej, czy warto się bawić w hydraulika? Może w jakiejś Castoramie dostanę we Wrocku taniej?
-Filtr - Tu chyba najlepiej lokalnie, w hydraulicznym kupić odpowiednią rurkę w oplocie i zrobić z nią porządek.
- Węże - według wiki " 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) ". Jakie konkretnie? W sensie wymiarów średnicy i długości.
- Termometr - Ma być tanio, więc pewnie analogowy.
- Areometr - Na pewno konieczny? Oglądałem dobie wczoraj "Warzenie z Kopyrem" i facet mówił, że gdy uzyskamy wskazanie 2lgb to słód należy zostawić w spokoju bo może wystąpić cierpkość.
-Kapslownica - Na początek kupię młotkową.
- Środki do dezynfekcji - Z tego co Was rozumiem, butelek nie wystarczy wygotować w wodzie, jak to się robi ze słoikami na przetwory, trzeba używać chemii. Co konkretnie, abym nie zbankrutował?
- Surowce do ważenia - Pod tym kątem jeszcze forum nie przeglądałem, ale zmieni się to w najbliższym czasie. Chodzi mi o to, czy we Wrocławiu opłaca mi się coś kupić względem internetu?
Mam pytanie odnośnie butelek. Trochę do zakapslowania jest, ale to nie wystarczy. Mam za to sporo butelek po Frugo (nowe, wypite w przeciągu miesiąca, dwóch). Mają one metalową zakrętkę z gumą przez co IMO są hermetycznie szczelne (wiem, nic nie jest do końca szczelne. Chodzi mi o standardy, które mi wystarczą). Szkło jet grube, więc nie pęknie. Czy po dezynfekcji mogę ich używać do piwa?
Pozdrawiam i podziwiam za dotarcie do tego momentu. Pamiętajcie, pomagając nowemu dajecie szanse na powstanie kolejnego domowego browarku
Liczę na Waszą pomoc i jakieś informacje odnośnie Wrocławia.
Jakiś czas temu naszedł mnie szalony pomysł, coby samemu uwarzyć piwo. Będąc na tegorocznych dniach piwa we Wrocławiu spotkane osoby (wszystkich jeszcze raz pozdrawiam, w tym kolegów z http://browar.1hand.pl/ ) tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Polskie koncernowe piwa nie nadają się do picia dla przyjemności a w mem małej mieścinie ze świecą szukać czegoś lepszego.
Trochę czytałem i oglądałem, więc jako-tako-małe pojęcie mam. Przeglądałem Wasz sklep i uwagę moją przykuł niedostępny niestety zestaw ZacierMistrz Eko. Więc pewnie sam będę musiał skompletować to i owo. Od razu zaznaczam, że ten tydzień jeszcze jestem we Wrocławiu i jeśli jest tu możliwy tańszy zakup choćby części sprzętu niż wszystkiego przez internet proszę pisać. Po kolei:
-Pojemnik fermentacyjny 2x (z kranem i bez) - Z tego co wyczytałem tutaj jakiś wielkich wymagań nie ma. Byle powyżej 30 litrów i do kontaktu z żywnością. Na All bieda, w sumie tylko 1 aukcja - 30zł bez kranika i 40 z kranikiem. Cena zwykłej wersji jeszcze, jeszcze, choć nadal mi sie wydaje, że za plastikowe wiadro to przesada. Gdzie szukać taniej, czy warto się bawić w hydraulika? Może w jakiejś Castoramie dostanę we Wrocku taniej?
-Filtr - Tu chyba najlepiej lokalnie, w hydraulicznym kupić odpowiednią rurkę w oplocie i zrobić z nią porządek.
- Węże - według wiki " 2 węże 1-1,5m, w tym jeden dobrze by było żeby był silikonowy (do filtracji i przelewania gorącej brzeczki) ". Jakie konkretnie? W sensie wymiarów średnicy i długości.
- Termometr - Ma być tanio, więc pewnie analogowy.
- Areometr - Na pewno konieczny? Oglądałem dobie wczoraj "Warzenie z Kopyrem" i facet mówił, że gdy uzyskamy wskazanie 2lgb to słód należy zostawić w spokoju bo może wystąpić cierpkość.
-Kapslownica - Na początek kupię młotkową.
- Środki do dezynfekcji - Z tego co Was rozumiem, butelek nie wystarczy wygotować w wodzie, jak to się robi ze słoikami na przetwory, trzeba używać chemii. Co konkretnie, abym nie zbankrutował?
- Surowce do ważenia - Pod tym kątem jeszcze forum nie przeglądałem, ale zmieni się to w najbliższym czasie. Chodzi mi o to, czy we Wrocławiu opłaca mi się coś kupić względem internetu?
Mam pytanie odnośnie butelek. Trochę do zakapslowania jest, ale to nie wystarczy. Mam za to sporo butelek po Frugo (nowe, wypite w przeciągu miesiąca, dwóch). Mają one metalową zakrętkę z gumą przez co IMO są hermetycznie szczelne (wiem, nic nie jest do końca szczelne. Chodzi mi o standardy, które mi wystarczą). Szkło jet grube, więc nie pęknie. Czy po dezynfekcji mogę ich używać do piwa?
Pozdrawiam i podziwiam za dotarcie do tego momentu. Pamiętajcie, pomagając nowemu dajecie szanse na powstanie kolejnego domowego browarku
Liczę na Waszą pomoc i jakieś informacje odnośnie Wrocławia.
Comment