Pierwszy sprzęt do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakub2006
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.02
    • 2

    Pierwszy sprzęt do warzenia

    Witam kolegów piwoszy i piwowarów.

    Nadszedł czas na zakup sprzętu i warzenie pierwszej warki. Wybór w gotowych zestawach, jest dość duży ale jednak zawsze w którymś zestawie czegoś mi brakuje. Dlatego postanowiłem nie ograniczać się do gotowców tylko kupić sprzęt taki jaki uważam za stosowny. Wybór padł na:

    -4x Fermentor BA + kranik + rurka fermentacyjna + skala --- poj. 30 litrów
    -4x Reduktor osadów
    -Cylinder pomiarowy 200 ml - rozkładany - łatwy w myciu
    -Areometr uniwersalny ze skalą Ballinga 0-35°
    -Rurka do rozlewu butelkowego + wąż.
    -Kapslownica ręczna GRETA
    -Termometr w obudowie -10 do +120°C
    -Szczotka do mycia butelek - uniwersalna - 45 cm
    -Kapsle uniwersalne 26 mm - CIEMNOZŁOTE - 300 szt


    + do tego osobno dokupię :
    Filtrator z oplotu
    4 x termometr ciekłokrystaliczny na fermentor (nadają się te które można kupić w zoologicznym na akwarium?)
    No i oczywiście do tego coś do dezynfekcji :
    Desprej - środek dezynfekcyjny
    OXI One

    Jeśli ktoś z kolegów ma jakieś sugestie uwagi, może coś polecić lub podpowiedzieć czy to wystarczy i czy może zastąpić to zamiennikami to z góry dziękuje, za wszystkie cenne dla mnei rady
  • sivo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.09
    • 22

    #2
    wydaje mi się że nie ma sensu kupować 4 fermentatorów z kranikami, jeden w zupełności wystarczy - potrzebne jest to tylko do rozlewu i filtracji. fermentacje lepiej przeprowadzać w normalnym fermentorze, bo to mniej zakamarków do mycia itd. (i c.a. 40zł w kieszeni za kraniki i reduktory osadu zostanie). sam reduktor osadu też nie jest jakoś specjalnie niezbędny... ja chyba tylko jedną warkę z nim uwarzyłem :P
    cylinder pomiarowy chyba też zbędny na początek, bo chyba każdy areometr ma w zestawie szklaną próbówkę
    rurka do rozlewu nie jest niezbędna, ja leję bezpośrednio kranikiem i nie narzekam na napowietrzenie.
    to chyba tyle odemnie jak na początek

    Comment

    • jakub2006
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.02
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sivo Wyświetlenie odpowiedzi
      wydaje mi się że nie ma sensu kupować 4 fermentatorów z kranikami, jeden w zupełności wystarczy - potrzebne jest to tylko do rozlewu i filtracji. fermentacje lepiej przeprowadzać w normalnym fermentorze, bo to mniej zakamarków do mycia itd. (i c.a. 40zł w kieszeni za kraniki i reduktory osadu zostanie). sam reduktor osadu też nie jest jakoś specjalnie niezbędny... ja chyba tylko jedną warkę z nim uwarzyłem :P
      cylinder pomiarowy chyba też zbędny na początek, bo chyba każdy areometr ma w zestawie szklaną próbówkę
      rurka do rozlewu nie jest niezbędna, ja leję bezpośrednio kranikiem i nie narzekam na napowietrzenie.
      to chyba tyle odemnie jak na początek
      Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Czyli mając jeden fermentator z kranikiem i 3 bez to spokojnie mogę uwarzyć 3 warki jednocześnie. Jeśli chodzi o cylinder do aerometru to nie ma go w zestawie (tak piszą w browamatorze) czyli pieniądze za kraniki i reduktory osadu mogę dołożyć i zamiast grety kupić grifo.. a jeśli chodzi o dezynfekcję, to są jakieś tańsze środki dostępne np w aptece? bo zamawianie za każdym razem przez internet jest trochę uciążliwe

      Comment

      • kubuch
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.05
        • 23

        #4
        Tak jak pisałem na piwo.org po co dwa te same tematy?

        Comment

        • Inco
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.05
          • 33

          #5
          Całkiem niedawno stałem przed tym samym wyborem sprzętu co Ty.

          Co prawda kapslownicy ani młotkowej ani ręcznej nie miałem nigdy w ręku, ale póki co na próbe zakapslowałem kilka pustych butelek stołową i... prawdę mówiąc jest to dziecinnie proste i bardzo skuteczne, także na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad kapslownicą stołową.

          Na upartego można by jeszcze dokupić miarkę do cukru, w razie gdybyś chciał wsypywać cukier lub coś coś cukropodobnego od razu do butelek.

          I coś do przelewania piwa , ja zastanawiam się nad takim zakupem : http://www.leroymerlin.pl/uprawa-ros...7065,l429.html

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            99,9% użytkowników piwo.org czyta również to forum. W piwowarskim świecie istnieją tylko dwa poważne fora. Powielanie tematów jest bez sensu.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • ksy
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.07
              • 280

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub2006 Wyświetlenie odpowiedzi
              -Szczotka do mycia butelek - uniwersalna - 45 cm
              Jesli mowa o takiej standardowej szczotce za kilka złotych to pamiętaj, że są one jednorazowego użytku. Tj. po 40 butelkach nadaje się już w kosz (a czasem wcześniej).Te w sklepach piwowarskich na pewno pasują, do butelek, z tymi z działów agd różnie bywa (czasem troszke za grube dla szyjki). Zaletą jest mała cena jednej sztuki więc ciągłe wymiany ni9e doskwierają aż tak bardzo.
              Ostatnio zainwestowałem w rotacyjną i był strzał w dziesiątkę. Sama rotacyjność to pic na wodę, ale jak po kilku próbach rozpracować jak jej użyć, to przewaga metalowej miotełki jest potężna. Umyłem nią ostatnio 12 skrzynek butelek, szybciej i łatwiej niż plastikiem. Sladów użycia na miotełce nie stwierdzono. Ot mała reklama.;p
              --------------------
              --------------------
              "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

              Comment

              Przetwarzanie...
              X