Witam kolegów piwoszy i piwowarów.
Nadszedł czas na zakup sprzętu i warzenie pierwszej warki. Wybór w gotowych zestawach, jest dość duży ale jednak zawsze w którymś zestawie czegoś mi brakuje. Dlatego postanowiłem nie ograniczać się do gotowców tylko kupić sprzęt taki jaki uważam za stosowny. Wybór padł na:
-4x Fermentor BA + kranik + rurka fermentacyjna + skala --- poj. 30 litrów
-4x Reduktor osadów
-Cylinder pomiarowy 200 ml - rozkładany - łatwy w myciu
-Areometr uniwersalny ze skalą Ballinga 0-35°
-Rurka do rozlewu butelkowego + wąż.
-Kapslownica ręczna GRETA
-Termometr w obudowie -10 do +120°C
-Szczotka do mycia butelek - uniwersalna - 45 cm
-Kapsle uniwersalne 26 mm - CIEMNOZŁOTE - 300 szt
+ do tego osobno dokupię :
Filtrator z oplotu
4 x termometr ciekłokrystaliczny na fermentor (nadają się te które można kupić w zoologicznym na akwarium?)
No i oczywiście do tego coś do dezynfekcji :
Desprej - środek dezynfekcyjny
OXI One
Jeśli ktoś z kolegów ma jakieś sugestie uwagi, może coś polecić lub podpowiedzieć czy to wystarczy i czy może zastąpić to zamiennikami to z góry dziękuje, za wszystkie cenne dla mnei rady
Nadszedł czas na zakup sprzętu i warzenie pierwszej warki. Wybór w gotowych zestawach, jest dość duży ale jednak zawsze w którymś zestawie czegoś mi brakuje. Dlatego postanowiłem nie ograniczać się do gotowców tylko kupić sprzęt taki jaki uważam za stosowny. Wybór padł na:
-4x Fermentor BA + kranik + rurka fermentacyjna + skala --- poj. 30 litrów
-4x Reduktor osadów
-Cylinder pomiarowy 200 ml - rozkładany - łatwy w myciu
-Areometr uniwersalny ze skalą Ballinga 0-35°
-Rurka do rozlewu butelkowego + wąż.
-Kapslownica ręczna GRETA
-Termometr w obudowie -10 do +120°C
-Szczotka do mycia butelek - uniwersalna - 45 cm
-Kapsle uniwersalne 26 mm - CIEMNOZŁOTE - 300 szt
+ do tego osobno dokupię :
Filtrator z oplotu
4 x termometr ciekłokrystaliczny na fermentor (nadają się te które można kupić w zoologicznym na akwarium?)
No i oczywiście do tego coś do dezynfekcji :
Desprej - środek dezynfekcyjny
OXI One
Jeśli ktoś z kolegów ma jakieś sugestie uwagi, może coś polecić lub podpowiedzieć czy to wystarczy i czy może zastąpić to zamiennikami to z góry dziękuje, za wszystkie cenne dla mnei rady
Comment