Pomoc w wyborze sprzętu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jun
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 47

    #16
    Z praktyki (wcześniej robiłem wina) radzę zaworek grawitacyjny zakupić.Bardzo ułatwia rozlew . Przede wszystkim jest dokładniej i czyściej . O tej porze roku przy takiej ilosci owadów to ważne.Wężyk silikonowy ma mieć co najmniej 1.5mb długości aby ułatwić pracę.Powodzenia.

    Comment


    • #17
      Rozlewać można bezpośrednio z kranika.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10775

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedzi
        Chyba cylindra do areometru i reduktora osadów nie potrzebuje, prawda?
        Cylinder sie przydaje, w Ikei widziałem szklane wazoniki po dychu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polsyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 26

          #19
          Zamówienie złożone, prawdopodobnie jutro paczka dojdzie. Oto co zamówiłem:
          Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

          Wiem , niektórzy powiedzą, że kilka badziewi niepotrzebnych , ale co mi tam, chociaż tanie ;]
          Dziękuje wszystkim za pomoc, jestem bardzo wdzięczny. Teraz pozostaje mi dalsza lektura forum i przygotowanie się do pierwszej (mam nadzieję udanej) warki Pale Ale z zacierania

          Comment

          • Hapek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 100

            #20
            Nie wiem czy jest to dobry temat, ale patrząc na zestawy dla początkujących nie ma tam czegoś takiego jak chłodnica czy coś w tym rodzaju. Czyli trzeba to dokupić bądź zrobić i bez tego ani rusz?

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23952

              #21
              Możesz zastosować przykładowo balkon zamiast chłodnicy. Chłodnica na początku przygody piwowarskiej nie jest absolutnie niezbędna.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10775

                #22
                Gdybym policzył ile razy użyłem chłodnicy to może by wystarczyło palcy jednej ręki
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Hapek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.03
                  • 100

                  #23
                  Balkon może nie, bo nie posiadam, ale np piwnica?

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #24
                    Wannę masz? Ewnetualnie duży zlewozmywak - na tyle duży, że się gar zmieści i jeszcze trochę miejsca na zimną wodę wokół niego.
                    Piwnica to potem - jako fermentownia (dolna) i leżakownia.
                    Last edited by Pendragon; 2013-10-03, 13:03.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10775

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hapek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Balkon może nie, bo nie posiadam, ale np piwnica?
                      A zimna?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Hapek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.03
                        • 100

                        #26
                        Wanna jest, a piwnica zimna. Czyli problem załatwiony, mieszkam na 2 piętrze więc trochę dreptania z tym garem w celu ochłodzenia by było. Dziękuje!

                        Comment

                        • m2200
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.10
                          • 223

                          #27
                          zestw startowy - który?

                          Stoję przed podobnym dylematem. Zamierzam kupić zestaw startowy i zorientować się, która opcja będzie najlepsza (chcę zamówić wszystko co będzie potrzebne do pierwszego warzenia, z zacieraniem). Tomasz Kopyra warzy na sprzęcie z browamatora ale w takim razie trzeba dokupić m. in. termometr, jodowy wskaźnik skrobi oraz wężyk z oplotu. W zestawie startowym z browaru biz te wszystkie rzeczy są. W dodatku jest tańszy (chodzi mi o zestaw ZaciermistrzPro). Który zestaw polecacie? Piszecie też o kapslownicy - z tego co widzę, ta Greta ma więcej pozytywnych opinii.
                          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                          Comment

                          • TTOP
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.03
                            • 449

                            #28
                            Jak jest to samo, to bierz tańszy Co do kapslownicy - ja mam gretę z jak narazie przebiegiem ok 300 butelek zakapslowanych i ją sobie chwalę. Aha - zestaw startowy kupowałem w sklepie b.biz

                            Comment


                            • #29
                              Ja bym kupił kapslownicę stołową, ale są tacy co chwalą gretę, mi ona nie podchodziła i przerobiłem na stołową.
                              I sprawdź ceny w różnych sklepach, może skompletowanie osobno wszystkich gratów wyjdzie taniej.

                              Comment

                              • m2200
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.10
                                • 223

                                #30
                                Dzięki za odpowiedź. Czyli nie ma co się zbytnio zatrzymywać nad kwestią: biz czy browamator? W takim razie co jeszcze będzie potrzebne na początek? Gar na pewno. Coś jeszcze? No i czy warto zacząć od zacierania czy lepiej "na ostrożnego" z brewkitu?
                                Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X