Z praktyki (wcześniej robiłem wina) radzę zaworek grawitacyjny zakupić.Bardzo ułatwia rozlew . Przede wszystkim jest dokładniej i czyściej . O tej porze roku przy takiej ilosci owadów to ważne.Wężyk silikonowy ma mieć co najmniej 1.5mb długości aby ułatwić pracę.Powodzenia.
Pomoc w wyborze sprzętu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedziChyba cylindra do areometru i reduktora osadów nie potrzebuje, prawda?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Zamówienie złożone, prawdopodobnie jutro paczka dojdzie. Oto co zamówiłem:
Wiem , niektórzy powiedzą, że kilka badziewi niepotrzebnych , ale co mi tam, chociaż tanie ;]
Dziękuje wszystkim za pomoc, jestem bardzo wdzięczny. Teraz pozostaje mi dalsza lektura forum i przygotowanie się do pierwszej (mam nadzieję udanej) warki Pale Ale z zacierania
Comment
-
-
Możesz zastosować przykładowo balkon zamiast chłodnicy. Chłodnica na początku przygody piwowarskiej nie jest absolutnie niezbędna.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wannę masz? Ewnetualnie duży zlewozmywak - na tyle duży, że się gar zmieści i jeszcze trochę miejsca na zimną wodę wokół niego.
Piwnica to potem - jako fermentownia (dolna) i leżakownia.Last edited by Pendragon; 2013-10-03, 13:03.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hapek Wyświetlenie odpowiedziBalkon może nie, bo nie posiadam, ale np piwnica?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
zestw startowy - który?
Stoję przed podobnym dylematem. Zamierzam kupić zestaw startowy i zorientować się, która opcja będzie najlepsza (chcę zamówić wszystko co będzie potrzebne do pierwszego warzenia, z zacieraniem). Tomasz Kopyra warzy na sprzęcie z browamatora ale w takim razie trzeba dokupić m. in. termometr, jodowy wskaźnik skrobi oraz wężyk z oplotu. W zestawie startowym z browaru biz te wszystkie rzeczy są. W dodatku jest tańszy (chodzi mi o zestaw ZaciermistrzPro). Który zestaw polecacie? Piszecie też o kapslownicy - z tego co widzę, ta Greta ma więcej pozytywnych opinii.Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
-
Dzięki za odpowiedź. Czyli nie ma co się zbytnio zatrzymywać nad kwestią: biz czy browamator? W takim razie co jeszcze będzie potrzebne na początek? Gar na pewno. Coś jeszcze? No i czy warto zacząć od zacierania czy lepiej "na ostrożnego" z brewkitu?Nie samym piwem żyje człowiek ale...
Comment
-
Comment