Korekta temperaturowa balingometru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    #1

    Korekta temperaturowa balingometru

    Mam maly klopot z pomiarem BLG. Doczytalem ze jest wzor na korekcje temperaturowa i korekta wyglada mniej wiecej tak (zaczerpniete z innego forum):

    temperatura (st. C)......korekta (st. Blg)
    10..............................-0.002
    15..............................-0.001
    20..............................-
    24..............................+0.001
    28..............................+0.002
    32..............................+0.003

    Moje doswiadczenia organoleptyczne pokazuja cos innego. Zrobilem test w temperaturze 40C i 25C i roznica byla okolo 1BLG. Oczywiscie w wyzszej temperaturze zanizona bo ciepla woda jest rzadsza.

    Dlaczego pytam? Jestem poczatkujacym piwowarem i narazie warze z ekstraktow - no i musze odpowiedno dobrac poczatkowe BLG - a jak wiadomo przy cieplej brzeczce beda przeklamania. Jak sobie z tym radzicie? Za kazdym razem do probówki, studzenie i pomiar? Moze ktos ma jakies prostsze rozwiazanie? Ja wrzucam spławik do brzeczki i dolewam wody....ale jak widac przeklamania sa spore
    S.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13963

    #2
    To nie są stopnie BLG! Korekta dotyczy innej skali
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-08-30, 19:40.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • astianseb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.08
      • 30

      #3
      Cenna uwaga
      Pogooglowalem troche i tu jest artykul:
      Odkrycia 18 ✪05 ✪2023 ✪ Naukowcy odnaleźli najstarszy projekt architektoniczny w historii ✪ Pochodzi sprzed 8000 lat ✪ Ludzie 18 ✪05 ✪2023 ✪ Ka


      Generalnie:
      Bw = B + (Tp - Ta)*0,05

      Gdzie: Tp – temperatura pomiaru, Ta – właściwa temperatura pomiaru dla areometru, B - odczytana wartość Ballinga.

      Pytanie o tzw "dobre praktyki" pozostaje. Jak mierzycie balingi przy "rozcienczaniu" ekstraktow?

      S.

      Comment

      • astianseb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 30

        #4
        No dobra, mysle ze pora podzielic sie wlasnymi "dobrymi praktykami". Ja robie to tak:
        jak temperatura brzeczki jest wieksza niz 10C niz temperatura referencyjna balingometru to dodaje 1BLG (bo ciepla brzeczka bedzie zadsza). Czyli jak mam okolo 35C to mozna spokojnie dodac 1 BLG. Mysle ze przy 45C trzeba bedzie dodac 2BLG - mozna to sobie sprawdzic organoleptycznie "na sucho" badajac rozna temperature wody w menzurce. Mnie wyszlo calkiem zbieznie z wzorem ktory podalem w poscie powyzej.
        S.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Google i szukasz "hydrometer correction". Jest tego na pęczki.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • Danny_daniello
            IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
            Danny_daniello
            Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
            Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
            2020-04-20, 22:19
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...