Mam maly klopot z pomiarem BLG. Doczytalem ze jest wzor na korekcje temperaturowa i korekta wyglada mniej wiecej tak (zaczerpniete z innego forum):
temperatura (st. C)......korekta (st. Blg)
10..............................-0.002
15..............................-0.001
20..............................-
24..............................+0.001
28..............................+0.002
32..............................+0.003
Moje doswiadczenia organoleptyczne pokazuja cos innego. Zrobilem test w temperaturze 40C i 25C i roznica byla okolo 1BLG. Oczywiscie w wyzszej temperaturze zanizona bo ciepla woda jest rzadsza.
Dlaczego pytam? Jestem poczatkujacym piwowarem i narazie warze z ekstraktow - no i musze odpowiedno dobrac poczatkowe BLG - a jak wiadomo przy cieplej brzeczce beda przeklamania. Jak sobie z tym radzicie? Za kazdym razem do probówki, studzenie i pomiar? Moze ktos ma jakies prostsze rozwiazanie? Ja wrzucam spławik do brzeczki i dolewam wody....ale jak widac przeklamania sa spore
S.
temperatura (st. C)......korekta (st. Blg)
10..............................-0.002
15..............................-0.001
20..............................-
24..............................+0.001
28..............................+0.002
32..............................+0.003
Moje doswiadczenia organoleptyczne pokazuja cos innego. Zrobilem test w temperaturze 40C i 25C i roznica byla okolo 1BLG. Oczywiscie w wyzszej temperaturze zanizona bo ciepla woda jest rzadsza.
Dlaczego pytam? Jestem poczatkujacym piwowarem i narazie warze z ekstraktow - no i musze odpowiedno dobrac poczatkowe BLG - a jak wiadomo przy cieplej brzeczce beda przeklamania. Jak sobie z tym radzicie? Za kazdym razem do probówki, studzenie i pomiar? Moze ktos ma jakies prostsze rozwiazanie? Ja wrzucam spławik do brzeczki i dolewam wody....ale jak widac przeklamania sa spore
S.
Comment