pierwsza instalacja półautomatyczna

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • barteczekr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 31

pierwsza instalacja półautomatyczna

Witam,
    jeśli temat jest nowy to z góry przepraszam ale wracam do warzenia po kilku latach i chciałbym nieco zmechanizować mój mały browar.

Mój pomysł jest następujący:
    - pierwszy keb ogrzewany na palniku gazowym ( taboret ) - tylko woda
    - drugi keg zacierno/filtracyjny ( na dole filtrator - ponacinana rurka miedziana, fałszywe dno etc. ), mieszalnik i z boku grzałka ( tylko do utrzymania temperatury / podniesienia jej po przerwie, i podniesienia przed filtracją )
    - trzeci keg ( również na palniku ) do chmielenia
    - pierwszy z trzeci połączony pompką

Czytam sceptyczne opinie odnośnie grzałki i tu moje pytanie. Czy jest sposób aby słód nie przypalał się do niej ? Czy przypalać się będzie również jeśli służy ona tylko do podtrzymania /podniesienia o kilka stopni temperatury i zamontowana będzie z boku ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i opinie
  • barteczekr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 31

oczywiście jeśli "temat nie jest nowy"

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
      Lipník nad Becvou, Zahradní 1330, Panský pivovar Týn nad Bečvou
      heckler
      Panský pivovar Týn nad Bečvou wbrew nazwie znajduje się w miejscowości Lipník nad Bečvou i obecnie zajmuje część budynku dawnego przedszkola, gdzie oprócz niego działają ZUŠ i Charita Hranice. W przyszłości właściciele chcieliby zbudować browar w sąsiednim Týnie nad Bečvou, który w...
      2022-07-28, 07:13
    • dadek
      Borcz 2, Kościerska 37/39, Browar Lubrow
      dadek
      Browar Lubrow przeprowadził się do Borcza w 2020 roku z centrum Gdańska, start w nowym miejscu nastąpił w marcu.
      Dotarłem tu 18.06.2021 po 4 kilometrowym spacerze przez piękne Kaszuby ze stacji PKP Kiełpino Kartuskie. Już z drogi na budynkach w głębi terenu rzucają się w oczy wielkie...
      2021-06-29, 23:58
    • pebejot
      Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
      pebejot
      Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
      Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
      2024-09-08, 23:21
    • pebejot
      Bułgaria, Pazardżik, Iwajłowsko 41, Rhombus Brewery & Restaurant
      pebejot
      Bardzo dziwne miejsce, do którego dotarłem w piekielnie gorący dzień sierpnia.
      Sporych rozmiarów browar z restauracją i hotelem w mieście Pazardżik, a właściwie już kilkaset metrów za rogatkami miasta przy drodze krajowej.
      Lokalizacja jest o tyle dziwaczna, że dookoła nie ma...
      2024-09-06, 16:13
    • dadek
      Hajnówka, Gajowa 1 a, Browar Markowy (nowy)
      dadek
      Od 10.08.2020 z zacną ekipą w postaci Promila i Docenta wybraliśmy się na kilka dni Podlasie, m.in. do Hajnówki. Można by powiedzieć - NARESZCIE! Bo niesamowicie sympatyczny człowiek jakim jest właściciel i piwowar browaru Markowego czyli Marek Dziubonos, zapraszał nas już wielokrotnie....
      2020-09-06, 01:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...