Dezynfekcja lodówki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tigu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 33

    #1

    Dezynfekcja lodówki

    Hej
    Nieco obok sprzętu do warzenia piwa ale myślę, że mimo to dział wybrałem właściwy.
    Otóż otrzymałem w spadku starą lodówkę Polar. Będę w niej przechowywał skosy i jak się dorobię to kegi.
    Zanim to jednak nastąpi umyłem ją, w miarę dokładnie jednak nie wszędzie szmatką dojdę.

    Czy można ją jakoś zdezynfekować? (od środka)
    Myślałem o roztworze OXI tak jak do fermentorów, tylko nie wiem jak to zadziała z metalowymi elementami lodówki.

    Lodówka stoi w tym samym pomieszczeniu co fermentujące na burzliwej piwo.

    Pozdro
    Tigu.
  • Gość

    #2
    A po co chcesz ją dezynfekować?
    Spryskaj 70% roztworem alkoholu.

    Comment

    • tigu
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 33

      #3
      Stoi w tym samym pomieszczeniu co fermentujące na burzliwej piwo, a była zasyfiona, zapleśniała itp itd.
      Wolę dmuchać na zimne.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10798

        #4
        Myśle że wystarczy tylko umyć chyba ze będziesz przeprowadzać w niej otwartą fermentację
        ps Ja do trudno dostępnych miejsc używam spryskiwacza ze środkiem do mycia samochodów na myjniach i spłukuję wodą
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-09-30, 12:49.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Gość

          #5
          Jak tylko stoi, to nie musisz, aż tak bardzo się przejmować, no i zapewne piwo na burzliwej nie fermentuje w „kadzi otwartej” w tym pomieszczeniu.
          Jak pisał Anteks, jak nie będzie otwartej fermentacji w środku lodówki, to nie ma co przesadzać.

          Comment

          • tigu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 33

            #6
            OK

            Dzięki za pomoc.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              A o zalaniu wodą łyżki piro w otwartym słoiku i zatrzaśnięciu natychmiastowym lodówki pomyślałeś?
              Nie wiem jak to zadziała ale może być skuteczne bo gaz powstały w tym procesie wypełni pewnie całą lodówkę i jej zakamarki.

              Lepiej może jakieś plastikowe wiaderko bo przy okazji wydziela się ciepło, żeby słoik nie pękł.

              Edit: nie wiem jak gaz może podziałać na metalowe części i na gumowe.
              Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-09-30, 20:14.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.08
                • 6771

                #8
                Ja tam bym wypalił żywym ogniem, ewentualnie napalm byłby nie od rzeczy

                A na poważnie - jak jest już umyta tyle ile się dało, to ja bym obficie spryskał 75-80 % ( najlepiej 98% ale kosztuje) roztworem etanolu i dla pewności po paru dniach powtórka - nic tam nie powinno pozostać żywe i chętne do rozmnażania...

                Inna sprawa to formy przetrwalnikowe, ale na nie chyba nic się nie poradzi - co najwyżej co jakiś czas trzeba powtarzać prysznic alkoholowy - wtedy te co się "rozprzetrwalnikowały" będą miały kill im

                P.S. Ale co ja się tam znam
                Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2013-09-30, 23:30.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Alkohol działa najlepiej dezynfekująco w stężeniu 70%, a jeszcze lepiej jako mieszanina etanolu z izopropanolem. Takie środki są dostępne na rynku, koszt to ok. 25 zł za litr.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Gość

                    #10
                    Możesz podać nazwy tych środków i gdzie je można kupić? Czy trzeba po tym płukać?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Litr perhydrolu kosztuje kilkanaście złotych. Można z tego zrobić 10 litrów wody utlenionej. Taką ilością można zdezynfekować cysternę kolejową. Zalety - całkowity brak szkodliwych produktów rozpadu, pozostają tylko woda i tlen.

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Jest jeszcze kwestia łatwości aplikacji, ale to już co kto uważa.
                        Takim preparatem jest np. Mexipol, szukaj na allegro.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Łatwość aplikacji podobna, tyle że perhydrol nie jest sprzedawany w spryskiwaczu, ale to można sobie zorganizować. Jednego i drugiego nie trzeba spłukiwać, jednak wydajność perhudrolu jest kilkakrotnie wyższa. Po namyśle stawiałbym jednak na preparaty alkoholowe, będą miały chyba większą trwałość.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-10-01, 16:42.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            W praktyce domowego browaru zużywam litr Mexipolu w ok. 14 miesięcy.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10798

                              #15
                              jeszcze desprej
                              Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-10-02, 00:49.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
                                dadek
                                W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
                                Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
                                2023-09-07, 00:42
                              • bastion
                                Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                bastion
                                Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                2023-11-27, 21:50
                              • dadek
                                Nieczajna 32, Browar Nieczajna
                                dadek
                                13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
                                2021-06-10, 17:23
                              • heckler
                                Náměšť na Hané, Zákostelí 77, Náměšťský pivovar
                                heckler
                                Dokładnie w lutym tego roku w małej mieścinie Náměšť na Hané oficjalnie wystartował drugi browar . Oba browary oddalone są od siebie o jakieś 500 metrów. Nowo otwarty Náměšťský pivovar znajduje się tuż za kościołem w prywatnym domu właścicieli. W sobotę lokal otwierano od godziny...
                                2020-08-19, 11:15
                              • heckler
                                Mokrovousy 111, Pivovar Krodo Beer
                                heckler
                                Mokrovousy to kolejna mała, czeska wioska na której niegdysiejszy browarek domowy zaczął działać legalnie. KRODO był tajemniczym bogiem celtyckim, czczonym przez przedchrześcijańskich germańskich Saksonów i pierwszych Słowian jako bóg obfitości i dobrobytu. Tak o nazwie swojego browaru...
                                2019-09-27, 05:35
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...