Dezynfekcja sprzętu domowymi środkami?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #16
    I to za darmochę, bo tu "lajków" nie ma.
    Ale za Twoje zdrówko, Staszku
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Staszku
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 5

      #17
      Baw sie dobrze

      Comment

      • btetlewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.12
        • 92

        #18
        Wiedziałem, że mogę na Was liczyć.
        Lajki nie potrzebne. Wydaje mi się, że wystarczy świadomość pomocy w uzyskaniu cudnego trunku

        Za chwilę MASH-OUT

        Comment

        • mm1985
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.04
          • 30

          #19
          Panowie i Panie,

          ostatnio warzyłem pod koniec zeszłego roku. W weekend majowy w końcu będę miał czas coś zrobić ;-). Chciałbym dokładnie umyć fermentory. Założyłem sobie, że zaleje je do pełna Ace lub kretem (bądź tanim odpowiednikiem w żelu czy granulkach) a w przyszłości może sodą kaustyczną... Możecie mi powiedzieć ile trzeba użyć danego środka aby "samoczyszczenie" było efektowne? Ogółem fermentory były używane tylko przy 4 warkach, po każdej myłem je dokładnie płynem i później traktowałem tym co miałem pod ręką, oxi, piro czy desprej. Piwo nie złapało żadnego syfu... Chyba, że nie ma konieczności zalewać ich "pod korek"? Pełne fermentory pewnie potrzymalbym kilka dni...

          Z góry dzięki za odpowiedź!

          Comment

          • btetlewicz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.12
            • 92

            #20
            Jak nie były nie wiadomo jak brudne to wymyj płynem i zdezynfekuj. Jak wolisz skutecznie doczyścić(widzisz taką potrzebę) to polecam sodę kaustyczną. 6-8zł na serwisach aukcyjnych za kilogram. Rozrabiam max. 2gr na 1 litr wody (chyba ze mam zasyfiały fermentor, to daję 3). Zalewam pod sam dekiel i zostawiam na 2-3 godziny. Nieraz przy wizualnie czystym fermentorze po otwarciu widać ciemnożółty osad po brzeczce. Uważaj podczas rozrabiania. Zawsze na początek zalewam letnią wodą (2-3 litry mieszam w gumowej rękawicy bo ciężko się granulki rozpuszczają). Nigdy gołą ręką. Raz miałem całą czerwoną i piekącą skórę. No i nie przesadzaj ze stężeniem bo szkoda sody. 2g na litr spokojnie starczą.

            Comment

            • mm1985
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.04
              • 30

              #21
              Dzięki za szybką odpowiedź! Sody jeszcze nie mam więc pewnie tym razem zastosuje wybielacz ewentualnie coś ala kret. Jak będzie w tym przypadku? Z ciekawości, 2-3 gramy to mała łyżeczka? Będę ostrożny, dzięki:-)

              Comment

              • btetlewicz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.12
                • 92

                #22
                Nie wiem jak z ace czy kretem...ale zasada ogólnie jest taka ze jak zmoczysz tym rękę to musisz czuć ze jest ślizgie...tzn ze reaguje z tłuszczem na Twojej skórze. Wtedy wiesz ze nie jest za słabo rozcieńczone. Ja odmierzam sobie wagą kuchenną więc nie pomoge. Tylko wypłucz potem porządnoe fermentor i zdezynfekuj.

                Comment

                • mm1985
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.04
                  • 30

                  #23
                  Dzięki, może ktoś jeszcze coś dopisze ;-)

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3490

                    #24
                    Wiem, że się nie chce ale ja spróbowałem i po wpisaniu w wyszukiwarce słowa "dezynfekcja" dostałem 135 rekordów więc może nie warto znów o tym samym w kółko pisać
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X