Porada wyczytana z innego (również smacznego forum) przetestowana i działająca.
Do rzeczy. Po kilkunastu warkach z puchy postanowiłem uwarzyć coś ze słodów. Na pierwszy ogień poszedł Kolsch ze sklepu Browar.biz .Wcześniej zakupiłem owy termometr w celu usprawnienia warzenia. Niestety podczas warzenia sonda wpadła do gara i termometr zaczął pokazywać bzdury. Co należy zrobić.
1. Rozginamy zacisk połączeniowy sondę z metalową obudową
2. Suszymy sondę np. suszarką, a obudowę metalową wkładamy do piekarnika 250 stopni ok 30 minut. Po wysuszeniu czekamy do wystygnięcia i składamy. Proponuję sprawdzić drugim termometrem czy termometr działa prawidłowo.
3. Po sprawdzeniu np. silikonem do uszczelek temp 250stC(cena ok 5zł) uszczelniamy wejście przewodu sondy w obudowę
4. Zaciskamy i czekamy 24h do wyschnięcia
5. W sklepie elektrycznym kupujemy rurkę termokurczliwą z klejem, naciągamy na obudowę sondy i część przewodu i nad palnikiem podgrzewamy do równomiernego zaciśnięcia rurki.
6. Długość rurki dobrałem tak aby koniec wystawał z gara po przykryciu pokrywy.
Druga warka poszła bez problemów.
Comment