Termometr z sondą "2measure" porada

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marianix
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 19

Termometr z sondą "2measure" porada

Click image for larger version

Name:	DSC_0603.jpg
Views:	1
Size:	21,8 KB
ID:	2089986
    Porada wyczytana z innego (również smacznego forum) przetestowana i działająca.
    Do rzeczy. Po kilkunastu warkach z puchy postanowiłem uwarzyć coś ze słodów. Na pierwszy ogień poszedł Kolsch ze sklepu Browar.biz .Wcześniej zakupiłem owy termometr w celu usprawnienia warzenia. Niestety podczas warzenia sonda wpadła do gara i termometr zaczął pokazywać bzdury. Co należy zrobić.
    1. Rozginamy zacisk połączeniowy sondę z metalową obudową
    2. Suszymy sondę np. suszarką, a obudowę metalową wkładamy do piekarnika 250 stopni ok 30 minut. Po wysuszeniu czekamy do wystygnięcia i składamy. Proponuję sprawdzić drugim termometrem czy termometr działa prawidłowo.
    3. Po sprawdzeniu np. silikonem do uszczelek temp 250stC(cena ok 5zł) uszczelniamy wejście przewodu sondy w obudowę
    4. Zaciskamy i czekamy 24h do wyschnięcia
    5. W sklepie elektrycznym kupujemy rurkę termokurczliwą z klejem, naciągamy na obudowę sondy i część przewodu i nad palnikiem podgrzewamy do równomiernego zaciśnięcia rurki. Click image for larger version

Name:	DSC_0605.jpg
Size:	20,8 KB
ID:	2089988
    6. Długość rurki dobrałem tak aby koniec wystawał z gara po przykryciu pokrywy.
    Click image for larger version

Name:	DSC_0604.jpg
Size:	24,1 KB
ID:	2089987
    Druga warka poszła bez problemów.
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

Mam taki sam termometr. Też masz problem z wolnym "łapaniem" temperatury? Zauważyłem, że w opisie, który zaprezentowałeś nie ma nic o nakładaniu pasty termoprzewodzącej, która teoretycznie powinna trochę polepszyć funkcjonowanie termometru. Czy teraz po złożeniu aktualizuje dane trochę wolniej? Pytam, bo się zastanawiam, czy nie rozebrać swojego i dorzucić mu trochę pasty termoprzewodzącej.

Comment

• marianix
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 19

Faktycznie termometr jest trochę wolny, ale taki był od samego początku. Przy pierwszych warkach porównywałem z drugim "troszkę szybszym" i jest ok. Co do pasty to nie wydaje mi się aby w znaczny sposób poprawił się czas reakcji.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Czyżby ziomek?
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• marianix
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.10
          • 19

Tak jest. Miło mi.

Comment

• azydek
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.06
            • 5

Prawdopodobnie w tej sondzie będzie siedział termistor NTC 10k więc możesz w sklepie elektronicznym kupić taki czujnik za 3zł i sobie zrobić pożądaną sondę :-)

Comment

Przetwarzanie...
            X