Keg jako kadź zacierno-warzelna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    #1

    Keg jako kadź zacierno-warzelna

    Cześć,
    Po niestety sporej przerwie od warzenia piwka udaje mi się wrócić do tego jakże fascynującego hobby. Chcę ulepszyć trochę sprzęt jaki posiadam, więc liczę na Waszą fachową pomoc.
    Zakupiłem 50 litrowy keg - teraz kwestia jego przerobienia i moje pytania:
    1. Nypel obustronnie gwintowany - na jakiej wysokości od dna najlepiej go wspawać? Kran 1/2 czy 3/4 cala?
    2. Filtrować i wysładzać mam zamiar nadal w fermentorze - używać jak do tej pory filtratora z oplotu czy dorobić do fermentora fałszywe dno? Jeśli fałszywe dno (z blachy) to jak powinno być skonstruowane i na jakiej wysokości nad kranem?
    3. Chmielenie i chłodzenie - chłodzić chcę w kegu, chłodnicę mam wykonaną (zdjęcia wrzucałem na forum), kwestia odfiltrowania chmielin, użyć fałszywego dna, filtratora z oplotu bądź rurkowego czy pończochy? Jeśli fałszywe dno to pytanie czy nic nie będzie mi się przypalać i jak powinno być to FD wykonane? Na jakiej wysokości od kranika?

    Dziękuję z góry za pomoc i liczę na cenne uwagi
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    kranik pół cala z kwasówki polecam ... taki rozkręcany 2 częściowy. Wspawać czy przykręcić najniżej jak ci się uda ... ja mam od wewnątrz przykręcony niską nakrętką i jest na wysokości takiej, że mogłem tą nakrętkę wkręcić tak na oko z 20mm od dna (?) (keg na dole jest wklęsły więc miejsce na chmieliny jest)

    jak już się bawić to fałszywe dno jest "fajniejszym rozwiązaniem" - wydaje się ze FD to taki lvl wyżej i + 10 do szybkości filtrowania

    odnośnie jak zrobić fałszywe dno ... najprościej wpisz "false bottom" w google i będziesz miał i opisy i grafiki na YT będziesz miał jeszcze dodatkowo filmy. Generalnie im więcej otworów tym więcej ... polecam zlecić takie coś na laser. obróbka kwasówki w domu to męczarnia (takie moje zdanie).

    po chłodzeniu chmieliny opadną na dno. Jak ci trochę chmielin wpadnie do fermentora to tragedia się nie stanie. Z tego co zauważyłem to zdania są podzielone .. połowa filtruje a 2 połowa przelewa całość. Ja osobiście używam przy spuszczaniu sitka kuchennego z drobnymi oczkami i tak załatwiam sprawę chmielin.

    Comment

    • jaq2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 1

      #3
      Kranik - patrz porada Marcina. Podobnie mam zrobione.

      Fałszywe dno to uważam, że tylko przydatne do wysładzania. Jeżeli filtrator z oplotu się sprawdza, to po co inwestować w fałszywe dno /fakt, ładnie wygląda/

      Ja podczas gotowania do brzeczki bezpośrednio wrzucam chmiel. Po chmieleniu piwo zlewam z kega przez kranik do wiadra. Na kranik zakładam siatkę i zawiązuję.
      Ale kolega Marcin powyżej napisał lepszy patent, by przelewać przez sitko kuchenne z drobnymi oczkami - dodatkowo ładnie się napowietrza.

      pozdrawiam i miłego warzenia.

      JaQ
      JaQ

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • rodzynkox
        Wyprzedaż browaru, Wrocław
        rodzynkox
        Cześć
        Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
        Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
        2018-11-12, 15:44
      • fligiert
        Filtr bazooka na wysładzanie
        fligiert
        Cześć
        Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
        Dzięki

        Sent from...
        2019-04-29, 00:27
      • zepol
        HERMS 100+100+50 L + stół + taboret + sterownik
        zepol
        Witam

        Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L

        W jego skład wchodzą:

        - kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami

        - kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami

        - fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...
        2023-07-28, 10:26
      • dadek
        Heidelberg, Leyergasse 6, Kulturbrauerei
        dadek
        Browar restauracyjny działający od 2000 roku na zachodnim skraju pięknej starówki, w uliczce 50 m od Neckaru, a z drugiej strony w cieniu górującego nad nią ogromnego heidelbergskiego zamku.
        Z wąskiej, brukowanej uliczki wchodzimy przez otwartą pięknie zdobioną stalową bramę pomiędzy...
        2022-11-23, 01:54
      • wojtemac
        Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
        wojtemac
        Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
        - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
        - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
        - termometr analogowy
        - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
        2024-09-15, 11:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...