Cześć,
Po niestety sporej przerwie od warzenia piwka udaje mi się wrócić do tego jakże fascynującego hobby. Chcę ulepszyć trochę sprzęt jaki posiadam, więc liczę na Waszą fachową pomoc.
Zakupiłem 50 litrowy keg - teraz kwestia jego przerobienia i moje pytania:
1. Nypel obustronnie gwintowany - na jakiej wysokości od dna najlepiej go wspawać? Kran 1/2 czy 3/4 cala?
2. Filtrować i wysładzać mam zamiar nadal w fermentorze - używać jak do tej pory filtratora z oplotu czy dorobić do fermentora fałszywe dno? Jeśli fałszywe dno (z blachy) to jak powinno być skonstruowane i na jakiej wysokości nad kranem?
3. Chmielenie i chłodzenie - chłodzić chcę w kegu, chłodnicę mam wykonaną (zdjęcia wrzucałem na forum), kwestia odfiltrowania chmielin, użyć fałszywego dna, filtratora z oplotu bądź rurkowego czy pończochy? Jeśli fałszywe dno to pytanie czy nic nie będzie mi się przypalać i jak powinno być to FD wykonane? Na jakiej wysokości od kranika?
Dziękuję z góry za pomoc i liczę na cenne uwagi
Po niestety sporej przerwie od warzenia piwka udaje mi się wrócić do tego jakże fascynującego hobby. Chcę ulepszyć trochę sprzęt jaki posiadam, więc liczę na Waszą fachową pomoc.
Zakupiłem 50 litrowy keg - teraz kwestia jego przerobienia i moje pytania:
1. Nypel obustronnie gwintowany - na jakiej wysokości od dna najlepiej go wspawać? Kran 1/2 czy 3/4 cala?
2. Filtrować i wysładzać mam zamiar nadal w fermentorze - używać jak do tej pory filtratora z oplotu czy dorobić do fermentora fałszywe dno? Jeśli fałszywe dno (z blachy) to jak powinno być skonstruowane i na jakiej wysokości nad kranem?
3. Chmielenie i chłodzenie - chłodzić chcę w kegu, chłodnicę mam wykonaną (zdjęcia wrzucałem na forum), kwestia odfiltrowania chmielin, użyć fałszywego dna, filtratora z oplotu bądź rurkowego czy pończochy? Jeśli fałszywe dno to pytanie czy nic nie będzie mi się przypalać i jak powinno być to FD wykonane? Na jakiej wysokości od kranika?
Dziękuję z góry za pomoc i liczę na cenne uwagi
Comment