Keg jako kadź zacierno-warzelna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    Keg jako kadź zacierno-warzelna

    Cześć,
    Po niestety sporej przerwie od warzenia piwka udaje mi się wrócić do tego jakże fascynującego hobby. Chcę ulepszyć trochę sprzęt jaki posiadam, więc liczę na Waszą fachową pomoc.
    Zakupiłem 50 litrowy keg - teraz kwestia jego przerobienia i moje pytania:
    1. Nypel obustronnie gwintowany - na jakiej wysokości od dna najlepiej go wspawać? Kran 1/2 czy 3/4 cala?
    2. Filtrować i wysładzać mam zamiar nadal w fermentorze - używać jak do tej pory filtratora z oplotu czy dorobić do fermentora fałszywe dno? Jeśli fałszywe dno (z blachy) to jak powinno być skonstruowane i na jakiej wysokości nad kranem?
    3. Chmielenie i chłodzenie - chłodzić chcę w kegu, chłodnicę mam wykonaną (zdjęcia wrzucałem na forum), kwestia odfiltrowania chmielin, użyć fałszywego dna, filtratora z oplotu bądź rurkowego czy pończochy? Jeśli fałszywe dno to pytanie czy nic nie będzie mi się przypalać i jak powinno być to FD wykonane? Na jakiej wysokości od kranika?

    Dziękuję z góry za pomoc i liczę na cenne uwagi
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    kranik pół cala z kwasówki polecam ... taki rozkręcany 2 częściowy. Wspawać czy przykręcić najniżej jak ci się uda ... ja mam od wewnątrz przykręcony niską nakrętką i jest na wysokości takiej, że mogłem tą nakrętkę wkręcić tak na oko z 20mm od dna (?) (keg na dole jest wklęsły więc miejsce na chmieliny jest)

    jak już się bawić to fałszywe dno jest "fajniejszym rozwiązaniem" - wydaje się ze FD to taki lvl wyżej i + 10 do szybkości filtrowania

    odnośnie jak zrobić fałszywe dno ... najprościej wpisz "false bottom" w google i będziesz miał i opisy i grafiki na YT będziesz miał jeszcze dodatkowo filmy. Generalnie im więcej otworów tym więcej ... polecam zlecić takie coś na laser. obróbka kwasówki w domu to męczarnia (takie moje zdanie).

    po chłodzeniu chmieliny opadną na dno. Jak ci trochę chmielin wpadnie do fermentora to tragedia się nie stanie. Z tego co zauważyłem to zdania są podzielone .. połowa filtruje a 2 połowa przelewa całość. Ja osobiście używam przy spuszczaniu sitka kuchennego z drobnymi oczkami i tak załatwiam sprawę chmielin.

    Comment

    • jaq2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 1

      #3
      Kranik - patrz porada Marcina. Podobnie mam zrobione.

      Fałszywe dno to uważam, że tylko przydatne do wysładzania. Jeżeli filtrator z oplotu się sprawdza, to po co inwestować w fałszywe dno /fakt, ładnie wygląda/

      Ja podczas gotowania do brzeczki bezpośrednio wrzucam chmiel. Po chmieleniu piwo zlewam z kega przez kranik do wiadra. Na kranik zakładam siatkę i zawiązuję.
      Ale kolega Marcin powyżej napisał lepszy patent, by przelewać przez sitko kuchenne z drobnymi oczkami - dodatkowo ładnie się napowietrza.

      pozdrawiam i miłego warzenia.

      JaQ
      JaQ

      Comment

      Przetwarzanie...
      X