Samodzielny "montaż" chłodnicy.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domak89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 2

Samodzielny "montaż" chłodnicy.

Witam wszystkich. Po przejrzeniu cen chłodnic na stronach internetowych postanowiłem że zrobienie jej samemu zaoszczędzi mi trochę pieniędzy i tutaj nasuwa się pytanie. Z czego? Czy jedyne możliwe materiały do zrobienia takiego cuda to miedź lub nierdzewka czy może można ją zrobić z czegoś innego np. z alupexu? Czy nie wpłynie to na smak piwa? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Domak89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.03
    • 2

Witam wszystkich ponownie. W związku z brakiem odpowiedzi wziąłem sprawę w swoje ręce, zasięgnąłem opinii eksperta z innego źródła i samodzielnie zrobiłem chłodnicę z 9m miedźrurki za śmieszne pieniądze(mniej niż 100zł wliczając koszt zacisków i wężyka silokonowego) która sprawuje się znakomicie. W związku z tym proszę o zamknięcie tematu lub usunięcie go. Dziękuje i pozdrawiam.

Comment

• barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

To chociaż byś się zdjęciem pochwalił skoro już założyłeś wątek.

Comment

• poldek34
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.04
        • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domak89 Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam wszystkich. Po przejrzeniu cen chłodnic na stronach internetowych postanowiłem że zrobienie jej samemu zaoszczędzi mi trochę pieniędzy i tutaj nasuwa się pytanie. Z czego? Czy jedyne możliwe materiały do zrobienia takiego cuda to miedź lub nierdzewka czy może można ją zrobić z czegoś innego np. z alupexu? Czy nie wpłynie to na smak piwa? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
        Ja sam zrobiłem chłodniczkę z rurki miedzianej - takiej jak sprzedają jako przewody do lpg. Jest bardzo plastyczna a więc da się lekko kształtować. Przekrój rurki nie jest duży bo tylko 6mm ale 32 litry brzeczki chłodzi w niecałe 20 minut. DO tego potrzeba wąż i przyłącze do źródła wody - ja podpinam do kranu kuchennego przez końcówkę od perlatora.

Wrzucę zdjęcie po długim majowym weekendzie.

pozdr/

Comment

Przetwarzanie...
        X