Dobry wieczór wszystkim
Mam stosunkowo proste zagadnienie, choć może ono okazać się jednak wcale nie takie proste. Szukałem oczywiście na forum podobnych tematów, ale wszelkie elektrozawory dotyczyły albo gazu (taborety gazowe) albo chłodnic, a ja potrzebowałbym móc sterować dwustanowo (zamknięty/otwarty) przepływem samego piwa. Póki co nie opisuję bardziej projektu, który mam w planie zrobić w ramach projektu inżynierskiego, ale chodzi w skrócie o półautomatyczny wspomagacz rozlewania piwa dla piwowarstwa domowego. Jak bardziej dopracuję pewne założenia i przebadam kilka rozwiązań interesujących mnie to wtedy szerzej opiszę na forum co miałbym zamiar zrobić, żeby bardziej doświadczeni piwowarzy mogli podpowiedzieć co w ogóle myślą o takim rozwiązaniu oraz co by mogłoby się jeszcze przydać, ale na to przyjdzie czas jeżeli projekt będzie wdrażany
Wracając do głównego tematu, elektrozaworu do piwa, chodzi mi o zawór, który mógłbym elektrycznie zamykać/otwierać głównie na wypadek gdyby inny zawór miał awarię (np. zaworek w standardowych rurkach rozlewniczych), żeby przypadkiem nie rozlać jakże cennego piwa domowego. Problemem jest to, taki zawór musiałby być odporny na chemię czyszczącą (np. pirosiarczan) oraz samemu nie być źródłem infekcji w piwie (czyli dobór materiałów). Takie sprawy jak zasilanie, sterowanie to już mniejszy problem, jednak chciałbym, żeby takie rozwiązanie było stosunkowo tanie (zdecydowanie poniżej 100zł, może być używka z portali ogłoszeniowo-aukcyjnych)
Do sedna:
1. Czy ktoś miał z takim czymś do czynienia, mógłby polecić albo odradzić pewne rozwiązania?
2. Jakich materiałów nie stosować/unikać w torze "piwnym"? Czy stosowanie np. elektrozaworów akwarystycznych byłoby dopuszczalne? Chodzi zarówno o ewentualne "psucie" piwa jak i chemię czyszczącą/dezynfekującą.
3. Może ma ktoś jakiś inny pomysł na sterowanie z poziomu mikrokontrolera (czy w ogóle elektronicznie/elektrycznie) odcinaniem przepływu piwa? Ostatecznością byłby silnik sterujący mechanicznie zaworem przy kraniku fermentora
Z góry dziękuję za wszelkie pomysły, sugestie i dyskusję i pozdrawiam.
Mam stosunkowo proste zagadnienie, choć może ono okazać się jednak wcale nie takie proste. Szukałem oczywiście na forum podobnych tematów, ale wszelkie elektrozawory dotyczyły albo gazu (taborety gazowe) albo chłodnic, a ja potrzebowałbym móc sterować dwustanowo (zamknięty/otwarty) przepływem samego piwa. Póki co nie opisuję bardziej projektu, który mam w planie zrobić w ramach projektu inżynierskiego, ale chodzi w skrócie o półautomatyczny wspomagacz rozlewania piwa dla piwowarstwa domowego. Jak bardziej dopracuję pewne założenia i przebadam kilka rozwiązań interesujących mnie to wtedy szerzej opiszę na forum co miałbym zamiar zrobić, żeby bardziej doświadczeni piwowarzy mogli podpowiedzieć co w ogóle myślą o takim rozwiązaniu oraz co by mogłoby się jeszcze przydać, ale na to przyjdzie czas jeżeli projekt będzie wdrażany
Wracając do głównego tematu, elektrozaworu do piwa, chodzi mi o zawór, który mógłbym elektrycznie zamykać/otwierać głównie na wypadek gdyby inny zawór miał awarię (np. zaworek w standardowych rurkach rozlewniczych), żeby przypadkiem nie rozlać jakże cennego piwa domowego. Problemem jest to, taki zawór musiałby być odporny na chemię czyszczącą (np. pirosiarczan) oraz samemu nie być źródłem infekcji w piwie (czyli dobór materiałów). Takie sprawy jak zasilanie, sterowanie to już mniejszy problem, jednak chciałbym, żeby takie rozwiązanie było stosunkowo tanie (zdecydowanie poniżej 100zł, może być używka z portali ogłoszeniowo-aukcyjnych)
Do sedna:
1. Czy ktoś miał z takim czymś do czynienia, mógłby polecić albo odradzić pewne rozwiązania?
2. Jakich materiałów nie stosować/unikać w torze "piwnym"? Czy stosowanie np. elektrozaworów akwarystycznych byłoby dopuszczalne? Chodzi zarówno o ewentualne "psucie" piwa jak i chemię czyszczącą/dezynfekującą.
3. Może ma ktoś jakiś inny pomysł na sterowanie z poziomu mikrokontrolera (czy w ogóle elektronicznie/elektrycznie) odcinaniem przepływu piwa? Ostatecznością byłby silnik sterujący mechanicznie zaworem przy kraniku fermentora
Z góry dziękuję za wszelkie pomysły, sugestie i dyskusję i pozdrawiam.
Comment