Butelka z kapslem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolo1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 4

Butelka z kapslem

Witam !

Jestem na etapie eksperymentowania z produkcją amatorską, obecnie fermentuje mi się cydr, napój chce zabutelkować i mam pytanie czy takie butelki się sprawdzają :

Czy dobrze korkują ? aby mój cydr był dobrze zaszczeniony.

Dziękuję za odpowiedz i proszę o wyrozumiałeś, to mój pierwszy post
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolo1 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam !

Jestem na etapie eksperymentowania z produkcją amatorską, obecnie fermentuje mi się cydr, napój chce zabutelkować i mam pytanie czy takie butelki się sprawdzają :

Czy dobrze korkują ? aby mój cydr był dobrze zaszczeniony.

Dziękuję za odpowiedz i proszę o wyrozumiałeś, to mój pierwszy post
    za tyle butelki? normalnie szok
    kup grolscha 1,5l są za jakieś 15zł (?) będziesz miał wpierw piwo a potem butelkę 2 w jednym

Comment

• kolo1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 4

Dzięki za koncepcje, jednak oczekuje odwiedzi czy takie butelki spełniają swoja role

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

Takie, czyli takie jak wskazałeś czy takie tzn. z zapięciem patentowym?

Jeśli to drugie, to mam kilkanaście takich butelek i sukcesywnie się ich pozbywam, mimo, że kupiłem zapasowe gumki i druty. Jak już duża pojemność to wygodniejszy jest litrowy PET.

Comment

• kolo1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 4

e-prezes dzieki za odpowiedz,

Właśnie takie z zapięciem , jak wskazałem w linku lub jak w Grolschu (wszelkiego rodzaju takie zapinane na drucie) czy zdają egzamin czy będę musiał kopić kapslownice, nie chodziło mi koniecznie o butelki 1L mogą też być 0,5L np. po Żubrze .

Pozdrawiam

Comment

• Zywiec79
            • 2014.02
            • 123

Wszystko zależy od tego ile i jak często będziesz robił piwo .
            Jeśli dużo to kapslownica zwróci się bardzo szybko ( tradycyjne butelki są łatwiejsze w pozyskaniu i dużo tańsze ). Koszt kapslownicy dwuramiennej np. Emily ( sam takiej używam ) to ok 60 zł ,więc nie majątek.
            Zwykłe butelki to często nawet za darmo dostaje . Wystarczy po sklepach popytać

Comment

• MarcinKan
              • 2013.02
              • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolo1 Wyświetlenie odpowiedzi
              Dzięki za koncepcje, jednak oczekuje odwiedzi czy takie butelki spełniają swoja role
              widzisz źle cie zrozumiałem.
              spełniają swoją rolę aczkolwiek nie są zbyt popularne. sądzę, że większość piwowarów używa zwykłych butelek i kapslownicy.
              jak masz zamiar od czasu do czasu zrobić kilka litrów cydru to pet-y się sprawdzą.
              a jak złapiesz bakcyla .. to jak pisał zywiec Emily nie jest strasznie droga

Comment

• kolo1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.05
                • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                widzisz źle cie zrozumiałem.
                spełniają swoją rolę aczkolwiek nie są zbyt popularne. sądzę, że większość piwowarów używa zwykłych butelek i kapslownicy.
                jak masz zamiar od czasu do czasu zrobić kilka litrów cydru to pet-y się sprawdzą.
                a jak złapiesz bakcyla .. to jak pisał zywiec Emily nie jest strasznie droga
                Dzięki o to mi chodziło

ostatnie pytanie a takie coś ma ktoś doświadczenie z takim kapslami? :

ale jednak chyba się jak narazie zdecyduje na kupno butelek Grolscha

Pozdrawaim

Comment

• MarcinKan
                  • 2013.02
                  • 191

wiesz co te silikonowe kapselki to raczej coś na zasadzie zatyczki do butelki z winem. takie coś to się nie nadaje raczej do długiego przechowywania piwa a tym bardziej do refermentacji ... to jakbyś przykrył butelkę tekturową podstawką pod piwo.

Comment

Przetwarzanie...
                  X