Co dokupić do zestawu Coopersa aby zacierać.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AdamJ
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 16

    Co dokupić do zestawu Coopersa aby zacierać.

    Witam rok temu kupiłem zestaw do robienia piwa z brew kitów, w którego skład wchodzi:

    -wiadro 30l z kranikiem i rurką do fermentacji
    -areometr
    -kapslownica
    -mieszadło
    -szczotka do mycia butelek
    -termometr elektroniczny
    Teraz chciałby zacząć zacierać co dodatkowo potrzebuję?

    Myślałem o:
    Myślę, że jak wrzucę screena zamiast przepisywać to się nikt nie obrazi



    Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
    Last edited by AdamJ; 2014-07-04, 10:40.
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #2
    pomyśl nad kawałkiem wężyka, rurka zbędna,
    Gar zacierny emaliowy 50l możesz dorwać na allegro za 150zł z przesyłką

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      #3
      Ok, rurkę bym sobie darował, dekiel szczelnie zamykany
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • AdamJ
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 16

        #4
        czyli pojemnik fermentacyjny bez niczego
        Garnki faktycznie na allegro są tańsze.
        ale myślę, że 30l mi wystarczy z tego co czytałem to mogę w takim zrobić 20l piwa są to praktycznie 2 skrzynki po 20 butelek Więcej na raz raczej nie będę robił.

        Druga sprawa @anteks co masz na myśli przez dekiel szczelnie zamykany? W garnku? to bym chyba musiał konkretnie taki garnek z szczelnym zamknięciem znaleźć.

        Comment

        • MINIAKos
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 151

          #5
          Dekiel szczelnie zamykany, czyli fermentor z przykrywką bez dziurki na rurkę.

          Comment

          • amorph
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.06
            • 89

            #6
            Robiłem w 30l jakieś 23l piwa co już było cieżko przenieść z kuchenki na stół czy do łazienki. Dla jedego warzacego wszystko ponad 30l to zbyt duży ciężar. Poza tym potrzebujesz filtrator z oplotu i wg drugi fermentor do zalewania na cicha bądź przed refermentacja. Gotowe filtry z oplotu są do kupienia w kilku sklepach internetowych. Poza tym jakaś chemia do dezynfekcji sprzętu i butelek.

            Ps. AdamJ nie jesteś czasem ze Świdnika?
            Last edited by amorph; 2014-07-04, 12:30.

            Comment

            • AdamJ
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 16

              #7
              @amorph

              Nie jestem ze Świdnika To co napisałem w poście to już mam, link na dole do obrazka to wykaz tego co planuje kupić tam jest wszystko o czym piszesz zawarte.

              Czyli pojemnik bez niczego praktycznie muszę kupić i garnek chyba wezmę 30l na allegro, bo dużo taniej.

              Filtrator z oplotu chyba będzie pasował do tego kranika z zestawu Coopersa miał ktoś może do czynienia z tym zestawem?

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.10
                • 335

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph Wyświetlenie odpowiedzi
                Poza tym potrzebujesz filtrator z oplotu i wg drugi fermentor do zalewania na cicha bądź przed refermentacja. Gotowe filtry z oplotu są do kupienia w kilku sklepach internetowych. Poza tym jakaś chemia do dezynfekcji sprzętu i butelek.
                Z fermentorem sie zgodzę jeżeli kolega Adam ma zamiar robić cicha, amorph gdybyś zajrzał na screena którego Adam wrzucił widziałbyś, że chce zamówić pirosiarczyn sodu oraz oplot.

                Również rozważałem kupno 30l garnka, ale jak można mieć większy za niewielką dopłatę wybrałem większy xD

                Comment

                • AdamJ
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 16

                  #9
                  Ok to ten pojemnik zamówię z kranikiem i będzie mi służyć jako kadź filtracyjna i do cichej fermentacji (tylko z tego co wyczytałem do cichej także potrzebuję rurkę do odprowadzania CO2 więc w sumie rurkę też muszę brać do tego?). Druga sprawa do tego wezmę jeszcze reduktor osadu oraz wężyk silikonowy z regulatorem przepływu. Teraz pytanie czy muszę do kadzi filtracyjnej jeszcze dokupywać te wkłady na dno? Czy sama rurka z oplotem wystarczy?

                  Comment

                  • amorph
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.06
                    • 89

                    #10
                    Mam za sobą jedno warzenie z zacieraniem i używaniem filtrator z oplotu. Zasyp około 7kg (w tym 3kg pszenica) co po napecznieniu wypełniło mi fermentor ponad kreskę oznaczajaca 22l. Filtr spisał sie super. Nie potrzebujesz żadnego wiadra a z tego co na forach czytałem przy drobnym srutowaniu ten filt z wiadra sie zapycha. Filtrator zrobiłem sam bo nie wiedziałem ze można kupić. Moj wezyk ma 80cm.

                    Adamie miałbym D Ciebie pytanie. Czy swoją puche robiłeś z cukrem czy czymś innym? Jakie piwo robiłeś i jak smakuje? Ile od rozlewu nadawało sie do picia?
                    Last edited by amorph; 2014-07-05, 11:02.

                    Comment

                    • AdamJ
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.07
                      • 16

                      #11
                      Robilem dwie puchy w wakacje rok temu pozniej nie mialem czasu (studia). Pierwsza to byl lager coopersa zrobiona na cukrze smakowalo to dosyc dobrze, ale wiadomo pierwsze piwo Druga pucha to australian pale ale coopersa do tej puchy zamiast cukrow uzylem ekstraktow i bylo zdecydowanie lepsze od lagera, ale wiadomo wszystko jest kwestia gustu.

                      Comment

                      • amorph
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.06
                        • 89

                        #12
                        A po jakim czasie było dobre? Ja od rozlewu co tydzien jedna mała butelke otwieram zeby skontrolowac nagazowanie i smak ale po 3 tyg w butelkach d... nie urywa.

                        Comment

                        • AdamJ
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.07
                          • 16

                          #13
                          Lagera chyba otworzyłem tak 3-4 tygodnie po zabutelkowaniu i był dobrze nagazowany. Niewyklarowany (nie wiem czy to dobre słowo) do końca ale gaz był ok.

                          Comment

                          • amorph
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.06
                            • 89

                            #14
                            Ja z Coopersa Real Ale zrobiłem z cukrem i po 3 tyg jest ladny kolor, nagazowanie ok ale smak taki jakis płaski. Za pozno doczytalem ze z cukrem moze tak wyjsc. Poki sie nie zepsujo bede trzymal i co 2 tyg sprawdzal czy sie nadaje do picia

                            Comment

                            • AdamJ
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.07
                              • 16

                              #15
                              Czyli tak jako surowce biorę z sklepu tego forum
                              Belgian Pale Ale 12 BLG + drożdże Safale S-04 Dobre połączenie?

                              Co do zestawu to dokupuję:

                              - garnek 30l emaliowany
                              - siateczka muślinowa
                              - pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurką (będzie robił za kadź filtracyjną i do cichej fermentacji)
                              -pirosiarczan do czyszczenia
                              -wskaźnik jodowy
                              -filtrator z oplotu
                              -kapsle
                              -rurka silikonowa

                              To wystarczy? Dzisiaj chyba będę zamawiał.
                              Last edited by AdamJ; 2014-07-06, 13:33.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X