Lodówka i rozkład temperatury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Lodówka i rozkład temperatury

    Ostatnio zgłębiam temat lodówki, bo ciągle mnie ciągnie do warzenia piw dolnej fermentacji i natknąłem się na ciekawy artykuł. Może kogoś zainteresuje?
    Elektroniczne termometry, higrometry, barometry - producent. Wzorcowanie przyrządów pomiarowych, mierniki przemysłowe i laboratoryjne LABEL. Zapraszamy!

    I jeszcze taki obrazek z rozkładem temperatur:
    Last edited by mecedo; 2014-07-25, 14:49.
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    #2
    W sumie to logiczne jak się przyjrzeć. Na środku w tylnej części gdzie jest 2 st znajduje się wymiennik, więc w jego bezpośrednim sąsiedztwie jest najzimniej. Im wyżej tym cieplej. A na drzwiczkach jest 10 st bo najbardziej przenika ciepło z otoczenia.

    Comment

    • mecedo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.08
      • 50

      #3
      Nie mam tylu termometrów by zrobić taki pomiar.
      Do takiego doświadczenia chyba nieźle nadawał by się bezdotykowy laserowy termometr.

      Comment

      • mecedo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 50

        #4
        Z jednym to będzie tak niedokładnie, że można sobie dać spokój (fluktuacje temperatury w czasie).

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23964

          #5
          Jak wstawisz wiadro z 20l brzeczki do lodówki, to temperatura cieczy Ci się jako tako uśredni, niezależnie jaka będzie temp. powietrza na danym poziomie w lodówce. Musiałbyś na mój gust dokonać pomiaru temp. cieczy np. wody w fermentorze żeby ustalić czy docelowo temp. będzie ok. dla fermentacji. Niezależnie od pomiaru nie polecam fermentować brzeczki w lodówce która służy w domu do trzymania w niej jedzenia.
          Last edited by ART; 2014-07-28, 08:24.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • mecedo
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.08
            • 50

            #6
            Ja myślałem by kupić mniejszą lodówkę 50-80l tylko do piwa.

            Wiem że z dużym fermentorem, to nie będzie problemu, bo temperatura się ładnie uśredni. Ale gorzej z leżakowaniem zabutelkowanego piwa. Niby powinno być 0-4 stopni. Lodówki mają co prawda najniższą temperaturę około 4 stopni, jak się da regulator na minimum. Ale co z tego, skoro część butelek będzie stała w 10 stopniach

            Jakby tego było mało to:

            Mała lodówka to z 300 zł wydatku. Przy dzisiejszej chinszczyźnie jest spore prawdopodobieństwo że lodówka padnie zaraz po 2 letniej gwarancji, a w tym przypadku trzeba będzie zamortyzować 300zł na raptem 6 warek (4 miesięczny cykl na warkę: fermentacja, lagerowanie, leżakowanie), czyli 50zł na warkę.

            Na jedną warkę lodówka zużyje prądu za około 45zł.

            Koszt składników na warkę to około 62zł.

            Jeżeli uwzględnić powyższe, to wychodzi 3.2zł za butelkę.

            Jakoś nie widzę produkcji pilsów w domowych warunkach, chyba że ktoś jest na prawdę niezłym freakem

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10785

              #7
              jakie piwa chcesz warzyć że potrzebujesz lodówki do leżakowania?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mecedo
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.08
                • 50

                #8
                Pils, lager, koelsch, altbier itp.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Zbędne jest leżakowanie butelek w lodówce. Zrób cichą w temp. 3stC przez 2 tyg.i bedzie git.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • mecedo
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.08
                    • 50

                    #10
                    Czyli dwa tygodnie burzliwej w 8-12 °C i dwa tygodnie cichej w 3 °C?
                    A ile refermentować i w jakiej temperaturze?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Robię tydzień w pokojowej.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10785

                        #12
                        Dla 3 warek w roku nie inwestowałbym w lodówkę. Robię 30 i niezainwestowałem
                        Zimą zrób pilsa i kolescha , wiosną i jesienią górniaka i będziesz pan zadowolony
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mecedo
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.08
                          • 50

                          #13
                          Ja tak czy owak jakąś lodówkę muszę skombinować. Do cichej fermentacji. W zimie najmniej mam 8-10 stopni w piwniczce.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10785

                            #14
                            Nie rozumiem takiego parcia na te niskie temp. Uwarz piwo zostaw w tych 8st i będzie OK
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mecedo
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.08
                              • 50

                              #15
                              Jak robić, to robić to poprawnie techniczne. Przy takim podejściu z odpuszczaniem wszystkiego po kolei, to można w końcu dojść do fermentacji i leżakowania w 20 stopniach. Tylko czy to będzie jeszcze pils?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X