Lodówka i rozkład temperatury
Collapse
X
-
W sumie to logiczne jak się przyjrzeć. Na środku w tylnej części gdzie jest 2 st znajduje się wymiennik, więc w jego bezpośrednim sąsiedztwie jest najzimniej. Im wyżej tym cieplej. A na drzwiczkach jest 10 st bo najbardziej przenika ciepło z otoczenia.
-
-
Jak wstawisz wiadro z 20l brzeczki do lodówki, to temperatura cieczy Ci się jako tako uśredni, niezależnie jaka będzie temp. powietrza na danym poziomie w lodówce. Musiałbyś na mój gust dokonać pomiaru temp. cieczy np. wody w fermentorze żeby ustalić czy docelowo temp. będzie ok. dla fermentacji. Niezależnie od pomiaru nie polecam fermentować brzeczki w lodówce która służy w domu do trzymania w niej jedzenia.Last edited by ART; 2014-07-28, 08:24.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ja myślałem by kupić mniejszą lodówkę 50-80l tylko do piwa.
Wiem że z dużym fermentorem, to nie będzie problemu, bo temperatura się ładnie uśredni. Ale gorzej z leżakowaniem zabutelkowanego piwa. Niby powinno być 0-4 stopni. Lodówki mają co prawda najniższą temperaturę około 4 stopni, jak się da regulator na minimum. Ale co z tego, skoro część butelek będzie stała w 10 stopniach
Jakby tego było mało to:
Mała lodówka to z 300 zł wydatku. Przy dzisiejszej chinszczyźnie jest spore prawdopodobieństwo że lodówka padnie zaraz po 2 letniej gwarancji, a w tym przypadku trzeba będzie zamortyzować 300zł na raptem 6 warek (4 miesięczny cykl na warkę: fermentacja, lagerowanie, leżakowanie), czyli 50zł na warkę.
Na jedną warkę lodówka zużyje prądu za około 45zł.
Koszt składników na warkę to około 62zł.
Jeżeli uwzględnić powyższe, to wychodzi 3.2zł za butelkę.
Jakoś nie widzę produkcji pilsów w domowych warunkach, chyba że ktoś jest na prawdę niezłym freakem
Comment
-
-
Zbędne jest leżakowanie butelek w lodówce. Zrób cichą w temp. 3stC przez 2 tyg.i bedzie git.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Robię tydzień w pokojowej.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment