Pokrywa od fermentatora z rurką czy bez?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #16
    Oczywiście że tak. Historycznie rzecz biorąc piwo było fermentowane w otwartych naczyniach. Nadal niektóre małe browary tak robią i z reguły czynią z tego atut, uwidoczniany w reklamach. Istnieje bowiem teoria że produkty otwartej fermentacji są po prostu smaczniejsze niż te z tankofermentorów, czyli zamkniętej fermentacji. No i jakby nie patrzeć taka jest tradycja. Czyli chcąc być ortodoksem trzeba w otwartym naczyniu fermentować . Życzę samych udanych warek.
    Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2014-08-29, 13:20.

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
      Ty nawet nie wiesz o co chodzi z tą otwartą fermentacją. Po co takie doświadczenia.
      Wyobraź sobie ,że nawet widziałem na wycieczce szkolnej otwartą fermentacje, ale to było w browarze przemysłowym, a nie w kuchni pod stołem.

      Otwartą fermentacja w chałupie to sobie możesz zrobić kwas, albo swojskiego lambika, oczywiście jak ogarniasz co to jest.

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #18
        Tobie także miłego dnia życzę.

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2594

          #19
          A jak mieszka ktoś w bloku, a nie w chałupie, to już mu lambik nie wyjdzie? Szkoda
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24013

            #20
            Sztetke i Gobong, przyzywam Was do porządku, ze szczególnym wskazaniem na Ciebie Gobong.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2014-09-02, 08:31.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Pkapka
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.08
              • 24

              #21
              Troszkę odświeżając temat. Co prawda pisane to już było w innych miejscach, ale warto wtrącić. Rurka fermentacyjna uniemożliwia mieszanie powietrza z "atmosferą" nad brzeczką na skutek dyfuzji, dzięki temu nawet po zakończonej fermentacji nad powierzchnią brzeczki pozostaje warstwa dwutlenku węgla, ograniczony jest dostęp tlenu i mikrobów z zewnątrz do piwa. Rozszczelniona pokrywa tego nie zapewnia.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10797

                #22
                Od ponad 200 warek nie używam rurki tylko rozszczelniam dekiel. Są nawet browary komercyjne które robią otwartą fermentację
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • AndrewZG
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.08
                  • 261

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pkapka
                  Troszkę odświeżając temat. Co prawda pisane to już było w innych miejscach, ale warto wtrącić. Rurka fermentacyjna uniemożliwia mieszanie powietrza z "atmosferą" nad brzeczką na skutek dyfuzji, dzięki temu nawet po zakończonej fermentacji nad powierzchnią brzeczki pozostaje warstwa dwutlenku węgla, ograniczony jest dostęp tlenu i mikrobów z zewnątrz do piwa. Rozszczelniona pokrywa tego nie zapewnia.
                  Mam zdecydowanie odmienne zdanie na ten temat.
                  Podczas fermentacji burzliwej/głównej gaz wydziela się na tyle energicznie, że wypycha wszelkie powietrze z fermentora przez jego rozszczelnienie, pozostając jako cięższy nad powierzchnią brzeczki. Pokrywa fermentora powinna być rozszczelniona tylko z jednej strony na ok. 1/4 obwodu lub nawet mniej, tak żeby wydostający się gaz ją podnosił w tym miejscu, a gdy będzie go mniej pokrywa jakby "samoczynnie" pod wpływem swojej sprężystości doszczelni fermentor.
                  Podczas fermentacji tzw. cichej fermentor najlepiej zatrzasnąć na amen, wtedy ewentualny niewielki nadmiar gazu ucieknie przez naturalne nieszczelności fermentora, można też go "upuścić" manualnie.
                  Rurka jest moim zdaniem kompletnie zbędna i może spowodować tylko więcej kłopotów niż z niej pożytku.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • krzysztoft
                    fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                    krzysztoft
                    Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                    2019-04-01, 00:18
                  • Magyars
                    Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                    Magyars
                    Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                    50% słód pszeniczny
                    50% słód pilzeński
                    Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                    Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                    BLG początkowe...
                    2019-12-17, 08:06
                  • wojtemac
                    Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
                    wojtemac
                    Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
                    - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
                    - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
                    - termometr analogowy
                    - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
                    2024-09-15, 11:09
                  • grodek
                    Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                    grodek
                    Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                    - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                    - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                    - śrutownik stołowy 200 zł
                    - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                    - refraktometr 0-40°Brix'a...
                    2024-03-10, 19:01
                  • dadek
                    Książenice, Jarzębinowa 5, Browar Przetwórnia Chmielu
                    dadek
                    Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
                    2019-03-19, 04:45
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...