Skompletowanie sprzętu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt
    Oczywiście przed zadaniem drożdzy napowietrzam brzeczkę intensywnie wstrząsając fermentorem.
    Z gorącą brzeczką?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #17
      Po schłodzeniu, najczęściej na drugi dzień.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • Ramar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 18

        #18
        Rozumiem Jacer.
        Myślę, że ten sposób który podałeś jest najbardziej optymalny, tj. fermentacja burzliwa w pojemniku z kranikiem. Rozlew na cichą do innego pojemnika, a następnie dekantacja do pojemnika z kranikiem, przy czym w tym miejscu łatwo będzie dodać surowca do refermentacji (dodać glukozy/cukru na dno pojemnika z kranikiem przed dekantacją).

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          aha, i przez tą całą noc brzeczka nie jest narażona na infekcję, tak? No super.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ramar
          przy czym w tym miejscu łatwo będzie dodać surowca do refermentacji (dodać glukozy/cukru na dno pojemnika z kranikiem przed dekantacją).
          Od 150 warek sypię zwykły cukier do butelek miarką.
          Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-08-31, 10:50.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #20
            Niczego takiego nie napisałem. Wiem, że najbardziej optymalnym wyjściem jest chłodnica jednak na razie się jej nie dorobiłem. Leję gorącą ponieważ ryzyko jest mniejsze niż przy zlewaniu z gara na drugi dzień.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            • Ramar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.08
              • 18

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Od 150 warek sypię zwykły cukier do butelek miarką.
              Mam wrażenie, że jest to czasochłonne, aczkolwiek wypróbuję w przyszłości dwa sposoby.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt
              Wydaje mi się, że największe ryzyko złapania syfa pojawia się przy przelewaniu schłodzonej brzeczki do fermentora dlatego sam przelewam gorącą brzeczkę, chłodzę a następnie otwieram tylko po to by dodać drożdże. Na cichą nie przelewam więc pozostaje tylko rozlew a tutaj piwo jest już trochę bardziej uodpornione na infekcje.
              Tutaj liczę tylko na porady, bo póki nie uwarzę swojej pierwszej warki nie mam co się wypowiadać;(

              Comment

              • Pinhead86
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.07
                • 18

                #22
                Polecam dwa fermentory bez rurki i jeden z rurką. Bez rurki na fermentacje burzliwą i cichą a jeden z kranikiem do wysładzania i rozlewu do butelek. Bardzo wygodne rozwiązanie wg mnie. Nie polecam fermentacji w fermentorze z kranikiem aczkolwiek zdarzało mi się i nic się złego nie podziało.

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  aha, i przez tą całą noc brzeczka nie jest narażona na infekcję, tak? No super.
                  jacer ma racje nalezy jak najszybciej zchłodzić brzeczke, najlepsza temperatura dla bakterii do 35-25st, na napowietrzam brzeczke przelewając 2-3 krotnie z fermentora do fermentora.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10798

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ramar
                    Dzięki za porady
                    Zostanę przy kapslownicy ręcznej - bo zdecydowanie tańsza.
                    Tylko za 10 warek nie pisz że coś ucina, skrzypi lub nie dociska
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #25
                      Moja Greta ze sto warek zakapslowała, duuużych warek, i ma się dobrze. Pewnie to stary model, gniotsa nie łamiotsa.
                      Chiba nie ma reguły.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-08-31, 21:43.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10798

                        #26
                        Moja pierwsza też około setki zakapslowała, druga niestety to szajs
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Radek70
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.04
                          • 116

                          #27
                          coś Anteks w tym jest...moja po 15stu warkach tak zardzewiała ze za chwile padnie...robie w metalu i wydaje mi sie że pewne elementy Grety powinny byc z lepszego surowca...

                          Comment

                          • Ramar
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.08
                            • 18

                            #28
                            Zestaw więc skompletowany. Skompletowany na bazie Zestawu startowego - ZacierMistrz Pro.
                            Teraz tylko zamawiać i zacząć warzenieOto ostateczna lista sprzętu:

                            Zestaw ZacierMistrzPro:
                            1. pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz z zamontowanym czerwonym kranikiem,
                            2. pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą,
                            3. termometr analogowy,
                            4. ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną menzurką,
                            5. łyżka drewniana piwowarska,
                            6. jodowy wskaźnik skrobi 40 g ,
                            7. kapslownica ręczna Emily ,
                            8. kapsle 100 szt. ,
                            9. środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 300 gśrodek do dezynfekcji;
                            10. miarka do cukru/glukozy,
                            11. rurka igielitowa 1 mb ,
                            12. filtrator z oplotu,

                            + do tego dokupione:

                            1. Chemipro OXI 100 gD
                            2. Zacisk na wąż z płynną regulacjąD
                            3. Rurka silikonowa 10x1,5 - 1,5 metr
                            4. rurka igielitowa 1 mb (w sumie 2 m)
                            5. Zaworek grawitacyjnyD
                            6. Pojemnik fermentacyjny ** PRZEZROCZYSTY ** PP 33 l z opcjami do wyboruD- cechy: Opcje: wodoodporna naklejka z podziałką,
                            7. Rurka fermentacyjna II - wraz z uszczelką do montażuD

                            Ogólny koszt: 229,99 (Zestaw) + 6,67 (OXI) + 3 (zacisk) + 9,2 (r.igielitowa) + 17,4 (r.silikonowa) + 12,76 (zaworek grawitacyjny) + 29,08 (pojemnik z podziałką) + 5,29 (r.fermentacyjna)

                            SUMA: 313,39 (w tym zestaw surowców o łącznej wartości 42,1 zł)
                            Koszt wysyłki: 16,99
                            Razem: 330,38 zł


                            Mam nadzieję, że ten post pomoże innym osobom dopiero planującym swoją przygodę z domowym warzeniem piwa. Pełny zestaw sprzętu na dobry początek + wycena.

                            dziękuję za wszystkie porady: krisowi, anteksowi, dominikowi_walkowiakowi, jacerowi i Pinhead86
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Ramar; 2014-09-02, 14:47.

                            Comment

                            • Ramar
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.08
                              • 18

                              #29
                              Trochę namieszam w temacie by nie tworzyć nowych.

                              Co sądzicie o tym wynalazku:
                              OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #30
                                Sam używam bardzo podobnej i daje sobie spokojnie radę z chłodzeniem brzeczki w 20 minut do ok 30 stopni . Gdybym jeszcze nie miał to pewnie sam bym ją kupił ( sprzedawca z mojego miasta ) Ponadto wydaje się bardziej solidna od mojej . Jeśli jednak chcesz kupić z wysyłką to mogę polecić sprzedawce z allegro.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...