Skompletowanie sprzętu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedzi
    Oczywiście przed zadaniem drożdzy napowietrzam brzeczkę intensywnie wstrząsając fermentorem.
    Z gorącą brzeczką?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #17
      Po schłodzeniu, najczęściej na drugi dzień.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • Ramar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 18

        #18
        Rozumiem Jacer.
        Myślę, że ten sposób który podałeś jest najbardziej optymalny, tj. fermentacja burzliwa w pojemniku z kranikiem. Rozlew na cichą do innego pojemnika, a następnie dekantacja do pojemnika z kranikiem, przy czym w tym miejscu łatwo będzie dodać surowca do refermentacji (dodać glukozy/cukru na dno pojemnika z kranikiem przed dekantacją).

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          aha, i przez tą całą noc brzeczka nie jest narażona na infekcję, tak? No super.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ramar Wyświetlenie odpowiedzi
          przy czym w tym miejscu łatwo będzie dodać surowca do refermentacji (dodać glukozy/cukru na dno pojemnika z kranikiem przed dekantacją).
          Od 150 warek sypię zwykły cukier do butelek miarką.
          Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-08-31, 10:50.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #20
            Niczego takiego nie napisałem. Wiem, że najbardziej optymalnym wyjściem jest chłodnica jednak na razie się jej nie dorobiłem. Leję gorącą ponieważ ryzyko jest mniejsze niż przy zlewaniu z gara na drugi dzień.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            • Ramar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.08
              • 18

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Od 150 warek sypię zwykły cukier do butelek miarką.
              Mam wrażenie, że jest to czasochłonne, aczkolwiek wypróbuję w przyszłości dwa sposoby.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedzi
              Wydaje mi się, że największe ryzyko złapania syfa pojawia się przy przelewaniu schłodzonej brzeczki do fermentora dlatego sam przelewam gorącą brzeczkę, chłodzę a następnie otwieram tylko po to by dodać drożdże. Na cichą nie przelewam więc pozostaje tylko rozlew a tutaj piwo jest już trochę bardziej uodpornione na infekcje.
              Tutaj liczę tylko na porady, bo póki nie uwarzę swojej pierwszej warki nie mam co się wypowiadać;(

              Comment

              • Pinhead86
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.07
                • 18

                #22
                Polecam dwa fermentory bez rurki i jeden z rurką. Bez rurki na fermentacje burzliwą i cichą a jeden z kranikiem do wysładzania i rozlewu do butelek. Bardzo wygodne rozwiązanie wg mnie. Nie polecam fermentacji w fermentorze z kranikiem aczkolwiek zdarzało mi się i nic się złego nie podziało.

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  aha, i przez tą całą noc brzeczka nie jest narażona na infekcję, tak? No super.
                  jacer ma racje nalezy jak najszybciej zchłodzić brzeczke, najlepsza temperatura dla bakterii do 35-25st, na napowietrzam brzeczke przelewając 2-3 krotnie z fermentora do fermentora.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10787

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ramar Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzięki za porady
                    Zostanę przy kapslownicy ręcznej - bo zdecydowanie tańsza.
                    Tylko za 10 warek nie pisz że coś ucina, skrzypi lub nie dociska
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3490

                      #25
                      Moja Greta ze sto warek zakapslowała, duuużych warek, i ma się dobrze. Pewnie to stary model, gniotsa nie łamiotsa.
                      Chiba nie ma reguły.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-08-31, 21:43.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10787

                        #26
                        Moja pierwsza też około setki zakapslowała, druga niestety to szajs
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Radek70
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.04
                          • 116

                          #27
                          coś Anteks w tym jest...moja po 15stu warkach tak zardzewiała ze za chwile padnie...robie w metalu i wydaje mi sie że pewne elementy Grety powinny byc z lepszego surowca...

                          Comment

                          • Ramar
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.08
                            • 18

                            #28
                            Zestaw więc skompletowany. Skompletowany na bazie Zestawu startowego - ZacierMistrz Pro.
                            Teraz tylko zamawiać i zacząć warzenieOto ostateczna lista sprzętu:

                            Zestaw ZacierMistrzPro:
                            1. pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz z zamontowanym czerwonym kranikiem,
                            2. pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą,
                            3. termometr analogowy,
                            4. ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną menzurką,
                            5. łyżka drewniana piwowarska,
                            6. jodowy wskaźnik skrobi 40 g ,
                            7. kapslownica ręczna Emily ,
                            8. kapsle 100 szt. ,
                            9. środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 300 gśrodek do dezynfekcji;
                            10. miarka do cukru/glukozy,
                            11. rurka igielitowa 1 mb ,
                            12. filtrator z oplotu,

                            + do tego dokupione:

                            1. Chemipro OXI 100 gD
                            2. Zacisk na wąż z płynną regulacjąD
                            3. Rurka silikonowa 10x1,5 - 1,5 metr
                            4. rurka igielitowa 1 mb (w sumie 2 m)
                            5. Zaworek grawitacyjnyD
                            6. Pojemnik fermentacyjny ** PRZEZROCZYSTY ** PP 33 l z opcjami do wyboruD- cechy: Opcje: wodoodporna naklejka z podziałką,
                            7. Rurka fermentacyjna II - wraz z uszczelką do montażuD

                            Ogólny koszt: 229,99 (Zestaw) + 6,67 (OXI) + 3 (zacisk) + 9,2 (r.igielitowa) + 17,4 (r.silikonowa) + 12,76 (zaworek grawitacyjny) + 29,08 (pojemnik z podziałką) + 5,29 (r.fermentacyjna)

                            SUMA: 313,39 (w tym zestaw surowców o łącznej wartości 42,1 zł)
                            Koszt wysyłki: 16,99
                            Razem: 330,38 zł


                            Mam nadzieję, że ten post pomoże innym osobom dopiero planującym swoją przygodę z domowym warzeniem piwa. Pełny zestaw sprzętu na dobry początek + wycena.

                            dziękuję za wszystkie porady: krisowi, anteksowi, dominikowi_walkowiakowi, jacerowi i Pinhead86
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Ramar; 2014-09-02, 14:47.

                            Comment

                            • Ramar
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.08
                              • 18

                              #29
                              Trochę namieszam w temacie by nie tworzyć nowych.

                              Co sądzicie o tym wynalazku:
                              OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #30
                                Sam używam bardzo podobnej i daje sobie spokojnie radę z chłodzeniem brzeczki w 20 minut do ok 30 stopni . Gdybym jeszcze nie miał to pewnie sam bym ją kupił ( sprzedawca z mojego miasta ) Ponadto wydaje się bardziej solidna od mojej . Jeśli jednak chcesz kupić z wysyłką to mogę polecić sprzedawce z allegro.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X