Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt
Wyświetlenie odpowiedzi
Skompletowanie sprzętu
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
-
Rozumiem Jacer.
Myślę, że ten sposób który podałeś jest najbardziej optymalny, tj. fermentacja burzliwa w pojemniku z kranikiem. Rozlew na cichą do innego pojemnika, a następnie dekantacja do pojemnika z kranikiem, przy czym w tym miejscu łatwo będzie dodać surowca do refermentacji (dodać glukozy/cukru na dno pojemnika z kranikiem przed dekantacją).
Comment
-
-
aha, i przez tą całą noc brzeczka nie jest narażona na infekcję, tak? No super.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ramar Wyświetlenie odpowiedziprzy czym w tym miejscu łatwo będzie dodać surowca do refermentacji (dodać glukozy/cukru na dno pojemnika z kranikiem przed dekantacją).Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-08-31, 10:50.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Niczego takiego nie napisałem. Wiem, że najbardziej optymalnym wyjściem jest chłodnica jednak na razie się jej nie dorobiłem. Leję gorącą ponieważ ryzyko jest mniejsze niż przy zlewaniu z gara na drugi dzień.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziOd 150 warek sypię zwykły cukier do butelek miarką.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedziWydaje mi się, że największe ryzyko złapania syfa pojawia się przy przelewaniu schłodzonej brzeczki do fermentora dlatego sam przelewam gorącą brzeczkę, chłodzę a następnie otwieram tylko po to by dodać drożdże. Na cichą nie przelewam więc pozostaje tylko rozlew a tutaj piwo jest już trochę bardziej uodpornione na infekcje.
Comment
-
-
Polecam dwa fermentory bez rurki i jeden z rurką. Bez rurki na fermentacje burzliwą i cichą a jeden z kranikiem do wysładzania i rozlewu do butelek. Bardzo wygodne rozwiązanie wg mnie. Nie polecam fermentacji w fermentorze z kranikiem aczkolwiek zdarzało mi się i nic się złego nie podziało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziaha, i przez tą całą noc brzeczka nie jest narażona na infekcję, tak? No super.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ramar Wyświetlenie odpowiedziDzięki za porady
Zostanę przy kapslownicy ręcznej - bo zdecydowanie tańsza.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Moja Greta ze sto warek zakapslowała, duuużych warek, i ma się dobrze. Pewnie to stary model, gniotsa nie łamiotsa.
Chiba nie ma reguły.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-08-31, 21:43."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Zestaw więc skompletowany. Skompletowany na bazie Zestawu startowego - ZacierMistrz Pro.
Teraz tylko zamawiać i zacząć warzenieOto ostateczna lista sprzętu:
Zestaw ZacierMistrzPro:
1. pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz z zamontowanym czerwonym kranikiem,
2. pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą,
3. termometr analogowy,
4. ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną menzurką,
5. łyżka drewniana piwowarska,
6. jodowy wskaźnik skrobi 40 g ,
7. kapslownica ręczna Emily ,
8. kapsle 100 szt. ,
9. środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 300 gśrodek do dezynfekcji;
10. miarka do cukru/glukozy,
11. rurka igielitowa 1 mb ,
12. filtrator z oplotu,
+ do tego dokupione:
1. Chemipro OXI 100 gD
2. Zacisk na wąż z płynną regulacjąD
3. Rurka silikonowa 10x1,5 - 1,5 metr
4. rurka igielitowa 1 mb (w sumie 2 m)
5. Zaworek grawitacyjnyD
6. Pojemnik fermentacyjny ** PRZEZROCZYSTY ** PP 33 l z opcjami do wyboruD- cechy: Opcje: wodoodporna naklejka z podziałką,
7. Rurka fermentacyjna II - wraz z uszczelką do montażuD
Ogólny koszt: 229,99 (Zestaw) + 6,67 (OXI) + 3 (zacisk) + 9,2 (r.igielitowa) + 17,4 (r.silikonowa) + 12,76 (zaworek grawitacyjny) + 29,08 (pojemnik z podziałką) + 5,29 (r.fermentacyjna)
SUMA: 313,39 (w tym zestaw surowców o łącznej wartości 42,1 zł)
Koszt wysyłki: 16,99
Razem: 330,38 zł
Mam nadzieję, że ten post pomoże innym osobom dopiero planującym swoją przygodę z domowym warzeniem piwa. Pełny zestaw sprzętu na dobry początek + wycena.
dziękuję za wszystkie porady: krisowi, anteksowi, dominikowi_walkowiakowi, jacerowi i Pinhead86Ostatnia zmiana dokonana przez Ramar; 2014-09-02, 14:47.
Comment
-
-
Trochę namieszam w temacie by nie tworzyć nowych.
Co sądzicie o tym wynalazku:
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
Comment
-
-
Sam używam bardzo podobnej i daje sobie spokojnie radę z chłodzeniem brzeczki w 20 minut do ok 30 stopni . Gdybym jeszcze nie miał to pewnie sam bym ją kupił ( sprzedawca z mojego miasta ) Ponadto wydaje się bardziej solidna od mojej . Jeśli jednak chcesz kupić z wysyłką to mogę polecić sprzedawce z allegro.
Comment
-
Comment