Przymierzam się dopiero do warzenia piwa i nie wiem czy temat umieścić w kołysce czy tutaj ale, że dotyczy w większym stopniu pytania o fermentor to zadam je tutaj.
Z racji tego, że mam dostęp do petainerów 30l w dużej ilości i przystępnej cenie pomyślałem nad wykorzystaniem ich do fermentacji piwa (z racji niskiej ceny mogłoby nawet być jednorazowe). Mowa oczywiście o używanych z pubu. Informacji na necie widzę mało więc może znajdzie się ktoś kto fermentował w nich piwo ?
Z tego co wyczytałem do tej pory to nie stosować do nich pirosiarczynu potasu tylko NaOH + ClO2.
Pierwsza moją wątpliwość to zamknięcie fermentora na burzliwą - tu powinien wystarczyć korek do balonu z rurką fermentacyjną.
Ze zlewaniem na cichą do takiego samego petainera też nie powinno być problemu - wężyk igielitowy + gruszka i jazda.
Moje wątpliwości budzi przede wszystkim cicha fermentacja w nim. Gdzieś wyczytałem, że dobrze byłoby mieć taką ilość piwa żeby był prawie pełny na cichej. Czy tu jest jakaś różnica w stosunku do wiadra ? Przecież w wiadrze też nam zostanie powietrze nad piwem ?
Generalnie prosiłbym o podzielenie się swoim doświadczeniem jeżeli ktoś fermentował swoje piwo w takim petainerze.
Z racji tego, że mam dostęp do petainerów 30l w dużej ilości i przystępnej cenie pomyślałem nad wykorzystaniem ich do fermentacji piwa (z racji niskiej ceny mogłoby nawet być jednorazowe). Mowa oczywiście o używanych z pubu. Informacji na necie widzę mało więc może znajdzie się ktoś kto fermentował w nich piwo ?
Z tego co wyczytałem do tej pory to nie stosować do nich pirosiarczynu potasu tylko NaOH + ClO2.
Pierwsza moją wątpliwość to zamknięcie fermentora na burzliwą - tu powinien wystarczyć korek do balonu z rurką fermentacyjną.
Ze zlewaniem na cichą do takiego samego petainera też nie powinno być problemu - wężyk igielitowy + gruszka i jazda.
Moje wątpliwości budzi przede wszystkim cicha fermentacja w nim. Gdzieś wyczytałem, że dobrze byłoby mieć taką ilość piwa żeby był prawie pełny na cichej. Czy tu jest jakaś różnica w stosunku do wiadra ? Przecież w wiadrze też nam zostanie powietrze nad piwem ?
Generalnie prosiłbym o podzielenie się swoim doświadczeniem jeżeli ktoś fermentował swoje piwo w takim petainerze.
Comment