Termometr do fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MatKus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 17

    #16
    Ale po co tańczyć? Leży w tym samym miejscu do czasu przelewania na cichą. Tylko Kwestia tego, czy zakładać koszulkę na fermentor i ewentualnie czy wrzucić trochę lodu do miski, w której i tak stoi. Lód i tak jednorazowo dorzucam, bo gdy ta najbardziej burzliwa część fermentacji przejdzie, temperatura spadnie i koszulka już na pewno starczy, bo z kolei nie chcę go schłodzić do 12 stopni tym lodem, nie to piwo, i nie ta ilość lodu w zamrażarce
    Po prostu nie chcę mieć piwa, które fermentuje w 25 czy 28 stopniach i chcę wiedzieć, czy jest potrzeba reagować, czy nie.
    Last edited by MatKus; 2014-11-25, 22:39.
    Życie zaczyna się po 60. Po 60 IBU, znaczy się ;)

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MatKus Wyświetlenie odpowiedzi
      Po prostu nie chcę mieć piwa, które fermentuje w 25 czy 28 stopniach i chcę wiedzieć, czy jest potrzeba reagować, czy nie.
      hehe pewnie żona w nocy wstaje do dziecka a ty do fermentora aby przewinąć mokrą szmatą i dosypać lodu

      Przy tzw "górniakach"nikt się nie pitoli za bardzo z temperaturą. Sądzę, że ci co zbudowali se automatycznie regulujące temperaturę "skrzynie fermentacyjne" to jedynie ustawiają daną temperaturę, a reszta wstawia fermentory gdzie ma miejsce i zapomina na 2-3 tygodnie.

      Comment

      • zigy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.04
        • 39

        #18
        Zakładam, ze zanim zadjesz drożdże to sprawdzasz temperaturę w fermentorze. Po jakiś dwóch dobach temperatura w fermentorze będzie taka sama jak temperatura otoczenia (no może 1-2 stopnie większa). Ja mierzę temperaturę przed zadaniem drożdży (jak jest poniżej 25st to zadaję drożdże), a potem zanoszę fermentor do piwnicy gdzie mam 17-19 stopni i zapominam o nim na tydzień/dwa.

        Nie trzeba tak rygorystycznie pilnować temperatury przecież i tak nie da się w warunkach domowych dwa razy zdobić identycznego piwa.

        Raz piwo będzie miało bardziej kwiatowy zapach, a raz jego profil będzie czysty.

        Baw się warzeniem i nowymi smakami

        Pozdrawiam

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zigy Wyświetlenie odpowiedzi
          Raz piwo będzie miało bardziej kwiatowy zapach, a raz jego profil będzie czysty.

          Pozdrawiam
          ja nie sprawdzam tak drobiazgowo temperatury, ale masz rację z tym smakiem po fermentacji w wyższej temperaturze.

          jako że to część forum poświęcona sprzętowi to proponuje ci kupić paczkę styropianu (np 10cm gruby albo chociaż 5) jakiś prosty sterownik z sondą temperatury oraz jakieś źródło ciepła. wybuduj se w piwnicy gdzie masz niższą temperaturę (pisałeś 17st) skrzynię na fermentor gdzie będziesz mógł precyzyjnie regulować temperaturę wykorzystując z jednej strony ciepło "z jakiegoś źródła" (np zwykła żarówka) jak i chłód piwnicy.

          ... nie wiem jak ty ale ja oprócz robienia i picia piwa lubię majsterkować. Najbardziej to pić i przy okazji majsterkować, a robienie piwa to taki efekt uboczny wyników majsterkowania :P

          Comment

          • Pan_Porzeczka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.10
            • 6

            #20
            Chłodnia styropianowa, wkłady do lodówek turystycznych (butelki ze zmrożoną wodą) załatwią sprawę.
            Chłodnia wyłożona kocem termicznym (ratowniczym) w celu zatrzymania zatrzymania skroplonej wilgoci. Zazwyczaj układam jeden wkład na wieku fermentora, drugi natomiast przy dnie w rogu. Gdy sprawdzałem temperaturę w dwóch miejscach to różniła się może o stopień. Jednym punktem był termometr ciekło krystaliczny położony na wieku, drugim sonda w przeciwległym rogu do wkładu lodowego.
            Takim zestawem można w miarę sprawnie utrzymywać temperaturę w fermentorze. Oczywiście idealnej nie utrzymasz przez cały czas.
            Pod koniec lipca warzyłem pilsa z zestawu BA i wyszedł bez żadnych kwiatów w aromacie.
            W moim przypadku taka chłodnia spełnia dodatkową rolę jaką jest legowisko dla kota

            Comment

            Przetwarzanie...
            X