butelki po Pincie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • btetlewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.12
    • 92

    #31
    Jakiś czas temu dostałem 2 skrzynki butelek od szwagra.
    Część tylko do przepłukania, część do umycia i odetykietowania.
    Były wśród nich flaszki Pinty.
    Wrzuciłem wszystkie butelki do wanny i zalałem gorącą wodą.
    Stały tak w wannie z wodą prawie 2 dni bo nie miałem kiedy się nimi zająć.
    Okazuje się że etykiety pinty zeszły od mocniejszego potarcia palcem nie pozostawiając śladu kleju.
    Od tego momentu po prostu pakuję butelki z pinty do fermentora(zajmowanie wanny na tyle czasu łączy się z gniewem żony), zalewam gorącą wodą i zapominam o nich na 2 dni.

    Comment

    • amal
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.06
      • 52

      #32
      No to pora zakisić skrzynkę Pinty. :-)

      Comment

      • TomaszM
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.04
        • 45

        #33
        Na etykiety, które nie odpadają po zamoczeniu w wodzie mam następującą metodę:
        1. Butelkę owijam mokrym ręcznikiem papierowym i zostawiam na 1-2 minuty.
        2. Wrzucam ją do mikrofali na 30 sek. i nastawiam max. moc. Uwaga! Nie robić tego z metalizowanymi etykietami.
        3. Odczekuję kolejne 30 sek. zdejmuję mokry papier i odklejam. Staram się odkleić etykietę w całości, bo najtrudniej jest z napoczęciem.
        4. Jeżeli zostaje jakiś klej to traktuje go szorstka stroną gąbki.

        W taki sposób udaje mi się odkleić z 90% etykiet, jeżeli jakaś jest mikrofaloodporna to wędruje do kosza.

        Większość z was pewnie wie, ale zapomina stosować, że potraktowanie mikrofalami bakterii grzybów i jakichkolwiek innych mikroorganizmów kończy się dla nich w 100% śmiercią. Dlatego butelka z mikrofali jest idealnie zdezynfekowana, bez konieczności stosowania chemii. Ja to stosuję przy przygotowaniu butelek do rozlewu, i innych małych sprzętów (nie metalowych), które maja kontakt ze schłodzoną brzeczką i piwem w trakcie fermentacji.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X