Która chłodnica?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • herostrates
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 16

    Która chłodnica?

    Część,

    Widzę, że w sklepach internetowych oferowane są dwa rodzaje chłodnic:
    Akcesoria Sprzęt / różne Chłodnica zanurzeniowa Chłodnica zanurzeniowa wykonana ze stali kwasoodpornej AISI 304 (z rury karbowanej DN 12). Profesjonalne ręczne wykonanie, trwała i skuteczna konstrukcja. Chłodnica redukuje stanowczo czas chłodzenia brzeczki przez co minimalizuje się potenc



    Która z nich lepiej się sprawuje? Jak wygląda podłączanie ich do źródła wody? Używa się do tego zwykłych wężyków (np. igielitowych) i jakichś przyłączek?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Karbowana z CP ma większą powierzchnię chłodzenia oraz gotowe koncówki do podłączenia
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • rafael52
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 478

      #3
      Osobiście używam takiej jak z homebrewing. Podłączyłem zwykłym wężykiem igielitowym śr. 10 mm. Montaż ich do chłodnicy jest banalnie prosty, wystarczy nałożyć i zacisnąć zakręcaną obejmą, ewentualnie trytytką, a nawet kawałkiem druta. W tej z CP będziesz potrzebował jakieś końcówki do podłączenia z odpowiednim gwintem.
      Więcej kombinowania będziesz miał z podłączeniem do jakiegoś kranu. Ja bezczelnie nakładam kawałek węża ogrodowego z przejściówką do cienkiego wężyka na kran w kuchni i śmiga.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Z podłączeniem obu nie ma problemu, w końcówkę karbowanej wkręcasz nypel z drugiej strony może być wąż ze zwykłą końcówką ogrodową na 1/2"
        Na tą z HB naciągam obcięty wąż od prysznica dalej tak samo( nypel, wąż z końcówką 1/2")
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Hoplite
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.09
          • 16

          #5
          Ja używam takiej jak z homebrewing i sobie chwalę. Nie wiem czy karbowana z CP jest podobnie sztywną konstrukcją i czy karbowana powierzchnia nie utrudnia mycia, najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto takową posiada.
          Mój browar domowy: Hoplite Homebrewery

          Nowy projekt na fb: Piwowarski Piwa Świat

          Comment

          • grekab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.08
            • 66

            #6
            Ja zrobiłem sobie sam z miękkiej rurki miedzianej 10 mm. Kup którąkolwiek. Moja chłodzi brzeczkę 20 litrów do temp 25-28 stopni, tak do 20 minut. Myślę że każda z tych które podałeś chłodzi podobnie, więc nie ma debatować.
            Młody piwowar

            Comment

            Przetwarzanie...
            X