Co z kega w domowym warzelnictwie ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grulas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 8

    Co z kega w domowym warzelnictwie ?

    Witam, wiem zę było kilka takich tematów ale żaden nie dał mi jakiejś wyczerpującej odpowiedzi
    Otóż mam możliwość załatwić nowy keg 30 bądź 50 litrowy.
    Mam 25 litrowy garnek ale co 50 litrow to nie 25 i tu sie rodzi moje pytanie, czy bez większych przeróbek da się przystosować taki keg do gotawania zamiast gsra ? warto się w to bawić, czy lepiej zainwestować w normalny 50l garnek może warto wykorzystać taki keg do czegoś innego ? np. jako fermentator, jeśli tak to jak ?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Wycinanie kega na kadź to popularny motyw, popatrz sobie w dziale sprzęt na piwo.org.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Pkapka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.08
      • 24

      #3
      "...czy bez większych przeróbek da się przystosować taki keg do gotawania zamiast gsra ?"
      Zależy co rozumieć przez większą przeróbkę: trzeba wyciąć górę /ja zrobiłem to kątówką z tarczą do nierdzewki i się udało/, wstawić zawór /wiertło z koronką i eja, tylko na małych obrotach i z chłodzeniem/, zrobić i zamontować filtr, w przypadku grzania elektrycznego jeszcze dziury pod grzałki - tu zwykłe wiertło do stali dało radę. No i warto kega ocieplić. Trzeba mieć tylko miejsce gdzie można to wszystko zrobić, i lubić majsterkować. Na YT jest trochę anglojęzycznych filmów, krok po kroku pokazujących jak przerobić kega.

      "...warto się w to bawić, czy lepiej zainwestować w normalny 50l garnek ..."
      Ja dostałem 30l keg za darmo, też zadawałem sobie to pytanie. Po kilku warzeniach uważam, że było warto - w moim przypadku, przy grzaniu elektrycznym, keg jest lepszym rozwiązaniem niż garnek. Miałem frajdę przy jego przerabianiu i całość wyszła dużo taniej niż gar.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10781

        #4
        Posiadam kega 30l i 50l. Grzeję na taborecie gazowym, kuchenka niestety nie daje rady
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Grulas
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.12
          • 8

          #5
          dzięki za odpowiedzi, taboret gazowy oczywiście jest, a mam jeszcze kilka pytań przed finalizacją projektu Długo się taki keg nagrzewa ? mowa oczywiście o normlanym kegu z nierdzewki. Kolega Pkapka wspomniał o zamontowaniu filtru, chodzi o zrobienie za jednym zamachem kotła do zacierania/wysładzania ? coś jak tu http://salty.smugmug.com/photos/141407689_p5Lgo-M.jpg ?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X