Przeróbka zamrażarki na komorę fermentacyjną.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krizzo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 28

    Przeróbka zamrażarki na komorę fermentacyjną.

    Komora fermentacyjna z zamrażarki.

    Może komuś się przyda.

    Potrzebna zamrażarka i termostat, użyłem STC-100 (chińczyk) około 60zł
    Zamrażarkę kupiłem za stówkę.

    W zamrażarce musimy odpiąć od termostatu przewody które załączają sprężarkę i te przewody będziemy zwierać sterownikiem aby włączyć chłodzenie.

    Montujemy sterownik w dogodnym miejscu.



    Sterownik potrzebuje własnego zasilania (faza i neutral), Heating oraz Cooling to są tylko przekaźniki które się zwierają powodując zamknięcie obwodu. Zasilanie podłączyłem z dystrybutorka przy sprężarce dwoma kablami które były używane przy panelu których już nie potrzebuje, także się obeszło bez dodatkowego kabla



    Od lewej, zasilanie, sensor, przekaźnik grzania, przekaźnik chłodzenia.
    (przekaźnik grzania wyciągnąłem sobie już na kablu (tak na zaśke).

    Dla sensora wywierciłem otwór w podłodze komory chłodniczej i mam go na kablu także mogę go wsadzić gdzie będę chciał, oryginalne rozwiązanie w tym przypadku się nie sprawdzi i trzeba manewrować sensorem.

    Póki co sensor mam w butelce wody i sprawdzam jak to będzie wyglądało, nastawiłem na 11 stopni (piwnica około 14) i czekam na stabilizacje, początkowo mocno się zagalopowało do dołu ale mam nadzieje ze jutro już się ustabilizuje.



    Teoretycznie komora powinna bardzo dobrze izolować zimno jak i ciepło, zamierzam zastosować również żarówkę takiego typu:



    I będę mógł również utrzymywać temperaturę wyższą od otoczenia (u mnie w domu mamuśka kręci nonstop termostatem i już mi się nie chce nonstop pilnować).

    Na zamrażarkę polowałem może z tydzień na ebayu także kupiłem sobie lokalnie.
    Last edited by krizzo; 2015-01-02, 02:35.
  • Radek70
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.04
    • 116

    #2
    witam kolegę....już dawno wpadłem na ten pomysł ale z zamrażarką 250 litrów...boje się że ściany mogą się wypaczyć no i przede wszystkim czy zbiornik " chyba aluminiowy"jest szczelny...napisz jak poszły próby...jestem ciekaw...no i czy udaje się utrzymać zaplanowaną temperaturę...

    Comment

    • krizzo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 28

      #3
      Co do umieszczenia czujnika temperatury, to rozwiązanie ze wsadzeniem do płynu to niestety lipa, z jakiegoś powodu nie mogę edytować postu.

      Tutaj obszerna dyskusja na temat umiejscowienia czujnika:
      I am in the process of making a converted chest freezer fermentation chamber in my garage picked up a $50 chest freezer yesterday: and I have one of those ebay aquarium controllers on order and will be wiring it up to control the compressor, lightbulb and fan...


      Najlepszym rozwiązaniem które przetestowałem jest przypięcie sensora do obiektu który trzymamy w komorze, testowałem to z butelką i trzymało fajnie, były małe odchyły.

      Ważne jest np. kiedy wsadzimy full butelek do niego, aby czujnik nie był gdzieś daleko od źródła zimna, w moim wypadku chłodzą ścianki boczne, bo inaczej obrzeża zamrozimy zanim do środka dojdzie zimno. A kiedy jest sensor bliżej źródła wolniej nam zejdzie temperatura ale będzie o wiele stabilniej.

      Mam już zamówione surowce na pilsa, przed wstawieniem fermentora zrobię 4 butelki 2L ze słoną wodą, i na 2 dni przed wstawieniem fermentora będę je ochładzał o powiedzmy 2 stopnie niżej niż chcę fermentować, także ustawie na 9 stopni, kiedy wstawię fermentor w komorze będzie już trochę zmagazynowanego zimna w 8 litrach schłodzonego roztworu, czujnik przypnę do zewnętrznej ścianki fermentora tak aby czujnik "widział" w linii prostej ściankę boczną komory.

      Napisze jak się sprawdzi z fermentorem myślę za tydzień max dwa

      P.S. co do szczelności, nie jestem pewien, nie ma żadnego spustu na spodzie, tylko wywiercona dziura na kabel od czujnika, ale w innej zamrażarce mam środek plastikowy ze spustem która na bank jest szczelna, jednakże nie potrzebuje w sumie szczelności bo nic tam nie wlewam. A ewentualna rosa to nie wiem, może wsadzę szmatkę czy coś takiego.
      Last edited by krizzo; 2015-01-25, 10:33.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X