Kocioł Zacierno-filtracyjno-warzelny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Patryk86
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.12
    • 32

    #1

    Kocioł Zacierno-filtracyjno-warzelny

    Jestem właśnie na etapie budowy swojego kociołka i chciałbym wytłumaczyć co planuję zrobić i po woli wrzucać efekty mojej pracy, oraz liczę na jakieś podpowiedzi ze strony innych użytkowników forum, którzy mają już jakieś doświadczenie.

    Na kocioł, co nie będzie pewnie wielkim zdziwieniem, wybrałem 50l keg po piwie. Wyciąłem górę kega i zamontowałem na dnie spust z kranikiem. Do dna zamocuję grzałkę 2000watt podłączoną do sterownika z termostatem. Na dnie kega wyląduje dno z naciętymi na połowie otworami 0,5mm lub nacięte podłużne otwory, oczywiście do filtracji i wysładzania. Całość dopełni mieszadło wykonane z nierdzewki i napędzane silnikiem od wycieraczek.

    Początkowo planowałem zrobić kopię braumaistera ale uznałem to za zbędne, a może wręcz przeciwnie, czekam na wasze zdanie na ten temat. A jutro postaram się wrzucić zdjęcia z dotychczasowych postępów.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10797

    #2
    A gdzie warzelny?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Patryk86
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.12
      • 32

      #3
      Ten sam tylko po filtracji i wysłodzeniu szybkie mysie wybieram dno i warzę.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Patryk86; 2015-01-19, 23:21.

      Comment

      • Patryk86
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.12
        • 32

        #4
        No i się zaczęło, Jak na razie postępy jak na zdjęciach, czekam na grzałkę i sterownik a do soboty możliwe że zrobię mieszadło.
        Kocioł z zamontowanym zaworem spustowym.



        Fałszywe dno. Tylko czy wystarczy tych nacięć?

        Ostatnia zmiana dokonana przez Patryk86; 2015-01-21, 22:02.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • TommyCollins
          Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
          TommyCollins
          Witam!
          Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
          2024-05-15, 15:56
        • RomaNzRumunii
          Kocioł, warto?
          RomaNzRumunii
          Wyczaiłem na alegroszu taki kocioł z kega, co myślą bardziej doświadczeni piwowarzy, warto to brać czy raczej się nie sprawdzi?

          https://allegro.pl/oferta/keg-50l-z-...ce-14834254448...
          2024-06-21, 06:29
        • dadek
          Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
          dadek
          Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
          2024-11-19, 04:20
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Karlštejn 109, 1.Karlštejnský mikropivovar
          dadek
          Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
          2022-10-02, 22:04
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...