Kompletowanie sprzętu :P

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sadowski25
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 22

    #1

    Kompletowanie sprzętu :P

    Czołem zacni bracia forumowi

    Otóż dawno, ale to dawno temu nie pisałem tutaj, anie na forum nie zaglądałem...
    Człek pracuje, czasu nie ma >.>

    Ale czas się w końcu pojawił i tak sobie człowiek myśli..
    A może by tutaj wrócić do pomysłu własnego piwka, wina i podpiwka.

    Ogólnie pierw będę musiał sprzęt podstawowy skompletować.

    Takie 2 fermentatory będą dobre ?


    Myślę jeszcze by od znajomego z czasem odkupić kociołek 50l ala klon Speidla

    Co by tutaj jeszcze się przydało poza porządnym pomiarem cukru ?

    Szczególnie że pierwsze chcę zacząć od robienia porządnego Podpiwka
    Bo to co jest w sklepach jest niezbyt dobre...
    A pamiętam podpiwek babci jak sama go robiła O_O
    Tylko że u niej nie robiła tego w butelkach, tylko jak piwko.


    Sprzęt ów potem będzie również do piwa

    Pozdrawiam,
    Konrad
    Ostatnia zmiana dokonana przez sadowski25; 2015-01-20, 00:28.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • sadowski25
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 22

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks

      Ooo...

      Dziękować, Dziękować zdrożny Panie

      Człek się musi ponownie zanurzyć w środowisku piwowarskim

      A jak oceniacie kupno używanego/ nowego Spiedla 20l ?
      Czy może lepiej pomęczyć się z klonem ?

      Comment

      • sadowski25
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.05
        • 22

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sadowski25
        Ooo...

        Dziękować, Dziękować zdrożny Panie
        Poprawka ( niewyspanie, znaczenia się pomyliły ) -> Miły Panie
        Ostatnia zmiana dokonana przez sadowski25; 2015-01-20, 13:50.

        Comment

        • Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

          #5
          Do robienia podpiwka nie jest Ci nic potrzebne poza garnkiem i łyżką i lejkiem. To pewnie już masz.
          Żeby zrobić dobre piwo z brew-kita nie potrzebujesz nic więcej, ew. wąż do przelewania.
          I jedno i drugie fermentujesz w garnku pod przykrywką i rozlewasz do PETów.
          Jeśli Ci się spodoba i się wkręcisz to zdążysz sobie dokupić masę sprzętu. Krajowi piwowarzy domowi, z największym dorobkiem, używają najprostszego sprzętu.
          A jak Ci się nie spodoba, co co zrobisz z taką ilością gratów?
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          • sadowski25
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.05
            • 22

            #6
            Piwo już kiedyś warzyłem
            I mi się bardzo podobało i chcę wrócić do tego w pełni

            Comment

            • sadowski25
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.05
              • 22

              #7
              Czołem,

              Tak odświeżając sobie wiedzę o warzeniu...

              I tak się zastanawiam nad Speidel Braumeister nową wersją.
              Tylko mam zagwozdkę 20l czy 50l...

              Szczególnie że pomieszczenie w którym by robione było samo dobro, ma wysokość 190cm.
              Wchodziłby tam kociołek, 2 fermentatory, śrutownik i 2 regały. 1 na butelki a drugi na surowce. Do tego w pomieszczeniu zwykle jest temperatura na poziomie 18*C.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Przy 190cm 50l wejdzie, zostaje tylko kwestia wysokości regałów
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sadowski25
                  Czołem,

                  Tak odświeżając sobie wiedzę o warzeniu...

                  I tak się zastanawiam nad Speidel Braumeister nową wersją.
                  Tylko mam zagwozdkę 20l czy 50l...

                  Szczególnie że pomieszczenie w którym by robione było samo dobro, ma wysokość 190cm.
                  Wchodziłby tam kociołek, 2 fermentatory, śrutownik i 2 regały. 1 na butelki a drugi na surowce. Do tego w pomieszczeniu zwykle jest temperatura na poziomie 18*C.
                  Jak już miałabym stać przed takim dylematem to brałabym większy - apetyt rośnie w miarę picia Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolisz warzyć częściej i mieć większą różnorodność, czy odwrotnie. No i czy posiadasz czas na to częstsze warzenie.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • sadowski25
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.05
                    • 22

                    #10
                    Regały z Juli wchodzą mi tam idealnie - gdyż już je mam na miejscu.

                    Ogólnie tam jest teraz moja pracownia w której robię noże
                    Jako że w tym półroczu przenoszę pracownię do osobnego budynku to miejsce się zwalnia.
                    ( Z uwagi na ciężki sprzęt jak szlifierka która waży 1,6 tony i 2 piece hartownicze xD )

                    Co do piw, ciężkich nie lubię zbytnio.

                    Bardziej lubuję się w piwach jak Murphy's Red Irish, część dzieł browaru Pinta, Raciborskie Rżnięte ( Om nom nom), i Corneliusy :P
                    Muszę w końcu wykminić co jakim było typem...
                    Ale szczególnie lubuję czerwone irlandzkie.

                    No i wybitnie jako zamiennik wszelkich napojów typu Cola, uwielbiam podpiwek, który by powstawał z kawy kujawianka + słód po robieniu piwka + drożdże Gostawy do Kwasu i Podpiwka i do tego Lubelski .

                    Czy dla tegoż piwa 20l wersja starczy?
                    Czasu mam dużo gdyż pracuję w domu

                    Przy 20l wziąłbym do tego plastikowe fermentki stożkowe.

                    Comment

                    • sadowski25
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.05
                      • 22

                      #11
                      Jak ja nie lubię jak nie daje się edytować posta...

                      Co do przechowywania piwa myślę stosować 2 sposoby.

                      4 Kegi 19 litrowe Cornelius ( z kranikami itp) ( jak np. wiadome że ten keg w 1-2 dni pójdzie )
                      Butelki 0,33l ciemne - blisko mam producenta laguny i mają tam tych butelek od groma :0

                      Akurat 1 warka starczy na zapełnienie KEG'a i paru butelek do degustacji

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Prusak
                        Sulewski, Nowoczesny Pils
                        Prusak
                        Parametry: E: 12 % wag, Alk: 4, 9 % vol.
                        Ciekawe.
                        Hoho, tego się nie spodziewałem po "nowoczesnym" pilsie. W składzie Halleratuer, Lubelski, Simcoe, Sybilla.
                        Jaki efekt? Goryczka intesywna, ale w zapachu i smaku towarzyszy jej wyraźne masło. Czułem cały czas jakbym...
                        2024-11-21, 23:04
                      • ART
                        Piwoteka, Czarne jest czarne
                        ART
                        Oatmeal stout, 13 ekstr. 5,2.

                        No dobra. Po wielu próbach piwotekowych miałem obiekcje do tego tworu. Ale niepotrzebnie. Piwo całkiem stylowe, może trochę za bardzo alkoholowe i za mało palone jeśli człek miałby się czepiać. Ale jest dobrze smakowo. Wizualnie bardzo dobrze....
                        2024-02-16, 20:08
                      • dadek
                        Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                        dadek
                        Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                        2023-11-17, 00:48
                      • ART
                        Szwecja, Karlskrona, Ronnebygatan 38, The Fox And Anchor
                        ART
                        Wielokran z ok. 30 pipami, mają tutaj lane m.in. piwa ze swojego nowopowstałego za ścianą browarku - Imperial Brygghus. W zestawie kranowym są dwie brytyjskie pompy na ejle.

                        Lokal ma trochę dziwaczny klimat - główna sala stylizowana na angielski pub, więc ciemne drewno, przygaszone...
                        2023-10-15, 18:37
                      • ART
                        Turawa Jezioro Średnie, Wędkarska 1, Turawa Port Beach Bar
                        ART
                        Nad Średnim jeziorem już od jakiegoś czasu wyrosło wiele budek, powstał deptak, plaże toalety. Teraz zaczęło się profesjonalizować

                        Bar w czarnym kontenerze morskim, do siedzenia paletowe wypoczynki, hamaki, leżaki, pod nogami piasek.

                        Z piw dostępny Budvar jasny...
                        2022-06-23, 19:26
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...