Kompletowanie sprzętu :P

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sadowski25
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 22

    Kompletowanie sprzętu :P

    Czołem zacni bracia forumowi

    Otóż dawno, ale to dawno temu nie pisałem tutaj, anie na forum nie zaglądałem...
    Człek pracuje, czasu nie ma >.>

    Ale czas się w końcu pojawił i tak sobie człowiek myśli..
    A może by tutaj wrócić do pomysłu własnego piwka, wina i podpiwka.

    Ogólnie pierw będę musiał sprzęt podstawowy skompletować.

    Takie 2 fermentatory będą dobre ?


    Myślę jeszcze by od znajomego z czasem odkupić kociołek 50l ala klon Speidla

    Co by tutaj jeszcze się przydało poza porządnym pomiarem cukru ?

    Szczególnie że pierwsze chcę zacząć od robienia porządnego Podpiwka
    Bo to co jest w sklepach jest niezbyt dobre...
    A pamiętam podpiwek babci jak sama go robiła O_O
    Tylko że u niej nie robiła tego w butelkach, tylko jak piwko.


    Sprzęt ów potem będzie również do piwa

    Pozdrawiam,
    Konrad
    Last edited by sadowski25; 2015-01-20, 00:28.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • sadowski25
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.05
      • 22

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi

      Ooo...

      Dziękować, Dziękować zdrożny Panie

      Człek się musi ponownie zanurzyć w środowisku piwowarskim

      A jak oceniacie kupno używanego/ nowego Spiedla 20l ?
      Czy może lepiej pomęczyć się z klonem ?

      Comment

      • sadowski25
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.05
        • 22

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sadowski25 Wyświetlenie odpowiedzi
        Ooo...

        Dziękować, Dziękować zdrożny Panie
        Poprawka ( niewyspanie, znaczenia się pomyliły ) -> Miły Panie
        Last edited by sadowski25; 2015-01-20, 13:50.

        Comment

        • Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

          #5
          Do robienia podpiwka nie jest Ci nic potrzebne poza garnkiem i łyżką i lejkiem. To pewnie już masz.
          Żeby zrobić dobre piwo z brew-kita nie potrzebujesz nic więcej, ew. wąż do przelewania.
          I jedno i drugie fermentujesz w garnku pod przykrywką i rozlewasz do PETów.
          Jeśli Ci się spodoba i się wkręcisz to zdążysz sobie dokupić masę sprzętu. Krajowi piwowarzy domowi, z największym dorobkiem, używają najprostszego sprzętu.
          A jak Ci się nie spodoba, co co zrobisz z taką ilością gratów?
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          • sadowski25
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.05
            • 22

            #6
            Piwo już kiedyś warzyłem
            I mi się bardzo podobało i chcę wrócić do tego w pełni

            Comment

            • sadowski25
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.05
              • 22

              #7
              Czołem,

              Tak odświeżając sobie wiedzę o warzeniu...

              I tak się zastanawiam nad Speidel Braumeister nową wersją.
              Tylko mam zagwozdkę 20l czy 50l...

              Szczególnie że pomieszczenie w którym by robione było samo dobro, ma wysokość 190cm.
              Wchodziłby tam kociołek, 2 fermentatory, śrutownik i 2 regały. 1 na butelki a drugi na surowce. Do tego w pomieszczeniu zwykle jest temperatura na poziomie 18*C.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                Przy 190cm 50l wejdzie, zostaje tylko kwestia wysokości regałów
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sadowski25 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czołem,

                  Tak odświeżając sobie wiedzę o warzeniu...

                  I tak się zastanawiam nad Speidel Braumeister nową wersją.
                  Tylko mam zagwozdkę 20l czy 50l...

                  Szczególnie że pomieszczenie w którym by robione było samo dobro, ma wysokość 190cm.
                  Wchodziłby tam kociołek, 2 fermentatory, śrutownik i 2 regały. 1 na butelki a drugi na surowce. Do tego w pomieszczeniu zwykle jest temperatura na poziomie 18*C.
                  Jak już miałabym stać przed takim dylematem to brałabym większy - apetyt rośnie w miarę picia Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolisz warzyć częściej i mieć większą różnorodność, czy odwrotnie. No i czy posiadasz czas na to częstsze warzenie.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • sadowski25
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.05
                    • 22

                    #10
                    Regały z Juli wchodzą mi tam idealnie - gdyż już je mam na miejscu.

                    Ogólnie tam jest teraz moja pracownia w której robię noże
                    Jako że w tym półroczu przenoszę pracownię do osobnego budynku to miejsce się zwalnia.
                    ( Z uwagi na ciężki sprzęt jak szlifierka która waży 1,6 tony i 2 piece hartownicze xD )

                    Co do piw, ciężkich nie lubię zbytnio.

                    Bardziej lubuję się w piwach jak Murphy's Red Irish, część dzieł browaru Pinta, Raciborskie Rżnięte ( Om nom nom), i Corneliusy :P
                    Muszę w końcu wykminić co jakim było typem...
                    Ale szczególnie lubuję czerwone irlandzkie.

                    No i wybitnie jako zamiennik wszelkich napojów typu Cola, uwielbiam podpiwek, który by powstawał z kawy kujawianka + słód po robieniu piwka + drożdże Gostawy do Kwasu i Podpiwka i do tego Lubelski .

                    Czy dla tegoż piwa 20l wersja starczy?
                    Czasu mam dużo gdyż pracuję w domu

                    Przy 20l wziąłbym do tego plastikowe fermentki stożkowe.

                    Comment

                    • sadowski25
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2005.05
                      • 22

                      #11
                      Jak ja nie lubię jak nie daje się edytować posta...

                      Co do przechowywania piwa myślę stosować 2 sposoby.

                      4 Kegi 19 litrowe Cornelius ( z kranikami itp) ( jak np. wiadome że ten keg w 1-2 dni pójdzie )
                      Butelki 0,33l ciemne - blisko mam producenta laguny i mają tam tych butelek od groma :0

                      Akurat 1 warka starczy na zapełnienie KEG'a i paru butelek do degustacji

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X