Warnik 17L STUDIO GT-XUK-01

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szerszen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 5

    #1

    Warnik 17L STUDIO GT-XUK-01

    Witam,
    jestem dość świeżym adeptem browarnictwa.
    Chciałbym pierwszy raz zrobić piwo metodą zacierania.
    Znalazłem ten warnik http://allegro.pl/elektryczny-podgrz...161899529.html . Czy ktoś może korzystał z takowego? Jak myślicie, czy taki warnik będzie odpowiedni do przygotowania 14l brzeczki piwnej?
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Raczej cos w tym klimacie


    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • szerszen
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 5

      #3
      A coś takiego? http://allegro.pl/gar-podgrzewacz-do...928702337.html

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Ja nie używałem ale w takim się da.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19291

          #5
          Trzeba w nim usunąć zabezpieczenie termiczne, ale zdaje się być OK.

          Comment

          • szerszen
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 5

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Trzeba w nim usunąć zabezpieczenie termiczne
            a w czym przeszkadza to zabezpieczenie?

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            ale zdaje się być OK.
            chodzi Ci o ten z pierwszego czy z drugiego posta?
            Ostatnia zmiana dokonana przez szerszen; 2015-04-04, 22:59.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10795

              #7
              Jeśli chcesz używać do chmielenia to może wywalać podczas gotowania
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19291

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen
                a w czym przeszkadza to zabezpieczenie?

                chodzi Ci o ten z pierwszego czy z drugiego posta?
                Mówiłem o tych pasteryzatorach z posta Anteksa. Sam taki mam, ale nie ingerowałem w zabezpieczenie termiczne, bo gotuję w osobnym garnku jeszcze w trakcie wysładzania. Warników z Twojego posta nie znam, ale skoro są do 'spożywki' i mają grzały to też się nadadzą. Niemniej w obu przypadkach dobrze jest mieć sterownik.

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen
                  Trochę późno to piszę , ale ja dokładnie takiego używam i jestem zadowolony, nic nie usuwałem, zagotowuje brzeczke bez problemu. Oczywiście termostatowi nie można ufać trzeba posiłkować się termometrem klasycznym albo wstawić solidny termostat. Na forum o tego typu garnkach sporo napisano, poszukaj to znajdziesz .

                  Comment

                  • szerszen
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.04
                    • 5

                    #10
                    gobong dobrze, że napisałeś, bo właśnie zamówiłem tego "Clatronica" i myślałem jeszcze o jakiejś dodatkowej grzałce właśnie do gotowania. Skoro piszesz że bez problemu się gotuje to tylko zaoszczędzę kasę a takie pytanie: ile najwięcej litrów brzeczki gotowałeś w tym urządzeniu? i mniej więcej po jakim zaczyna się gotować?

                    Comment

                    • gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen
                      gobong dobrze, że napisałeś, bo właśnie zamówiłem tego "Clatronica" i myślałem jeszcze o jakiejś dodatkowej grzałce właśnie do gotowania. Skoro piszesz że bez problemu się gotuje to tylko zaoszczędzę kasę a takie pytanie: ile najwięcej litrów brzeczki gotowałeś w tym urządzeniu? i mniej więcej po jakim zaczyna się gotować?
                      Czasu nie mierzyłem. Używam go jako kadzi zacierno-filtracyjno-warzelnej Do kranika montuje filtrator z oplotu i robię tak że jak już mam z 10 litrów filtratu to w zwykłym garnku już go na kuchence podgrzewam, po zakończonej filtracji czyszczę kociołek i wlewam całą brzeczke te 10 litrów to już bardzo gorące jest, także całość szybko zaczyna wrzeć. Gotowałem 25 litrów, przy pierwszej porcji chmielu trzeba uważać, sypać delikatnie bo jak szybko się sypnie to wykipi. Garnek jest na takie warki aby wyszło 20 litrów po gotowaniu, czyli tak 23 litry na początku i nie ma problemu z kipieniem. Gwint przy kraniku jest 3/8 jakbyś kupował wężyk na filtrator,to taki albo jak chcesz 1/2 to od razu przejście z 3/8 na 1/2 kupuj. Jednego jestem pewien, jak zmieniłem zwykły garnek(warzyłem na kuchence elektrycznej z płytą ) na ten kociołek to na każdej warce tak z 2 godziny spokojnie zaoszczędzone.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #12
                        Używam takowego, ale tylko do zacierania i filtracji
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • szerszen
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.04
                          • 5

                          #13
                          Czyli wężyk montujesz przed zacieraniem i podczas zacierania cały czas znajduje się w kociołku, dobrze rozumiem?

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen
                            Czyli wężyk montujesz przed zacieraniem i podczas zacierania cały czas znajduje się w kociołku, dobrze rozumiem?
                            Tak, wszak jest metalowy, giętki nie przeszkadza w mieszaniu.

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            Przetwarzanie...