Warnik 17L STUDIO GT-XUK-01

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szerszen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 5

    Warnik 17L STUDIO GT-XUK-01

    Witam,
    jestem dość świeżym adeptem browarnictwa.
    Chciałbym pierwszy raz zrobić piwo metodą zacierania.
    Znalazłem ten warnik http://allegro.pl/elektryczny-podgrz...161899529.html . Czy ktoś może korzystał z takowego? Jak myślicie, czy taki warnik będzie odpowiedni do przygotowania 14l brzeczki piwnej?
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • szerszen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 5

    #3
    A coś takiego? http://allegro.pl/gar-podgrzewacz-do...928702337.html

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #4
      Ja nie używałem ale w takim się da.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19267

        #5
        Trzeba w nim usunąć zabezpieczenie termiczne, ale zdaje się być OK.

        Comment

        • szerszen
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 5

          #6
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Trzeba w nim usunąć zabezpieczenie termiczne
          a w czym przeszkadza to zabezpieczenie?

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          ale zdaje się być OK.
          chodzi Ci o ten z pierwszego czy z drugiego posta?
          Last edited by szerszen; 2015-04-04, 22:59.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10780

            #7
            Jeśli chcesz używać do chmielenia to może wywalać podczas gotowania
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19267

              #8
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen Wyświetlenie odpowiedzi
              a w czym przeszkadza to zabezpieczenie?

              chodzi Ci o ten z pierwszego czy z drugiego posta?
              Mówiłem o tych pasteryzatorach z posta Anteksa. Sam taki mam, ale nie ingerowałem w zabezpieczenie termiczne, bo gotuję w osobnym garnku jeszcze w trakcie wysładzania. Warników z Twojego posta nie znam, ale skoro są do 'spożywki' i mają grzały to też się nadadzą. Niemniej w obu przypadkach dobrze jest mieć sterownik.

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #9
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen Wyświetlenie odpowiedzi
                Trochę późno to piszę , ale ja dokładnie takiego używam i jestem zadowolony, nic nie usuwałem, zagotowuje brzeczke bez problemu. Oczywiście termostatowi nie można ufać trzeba posiłkować się termometrem klasycznym albo wstawić solidny termostat. Na forum o tego typu garnkach sporo napisano, poszukaj to znajdziesz .

                Comment

                • szerszen
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.04
                  • 5

                  #10
                  gobong dobrze, że napisałeś, bo właśnie zamówiłem tego "Clatronica" i myślałem jeszcze o jakiejś dodatkowej grzałce właśnie do gotowania. Skoro piszesz że bez problemu się gotuje to tylko zaoszczędzę kasę a takie pytanie: ile najwięcej litrów brzeczki gotowałeś w tym urządzeniu? i mniej więcej po jakim zaczyna się gotować?

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #11
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen Wyświetlenie odpowiedzi
                    gobong dobrze, że napisałeś, bo właśnie zamówiłem tego "Clatronica" i myślałem jeszcze o jakiejś dodatkowej grzałce właśnie do gotowania. Skoro piszesz że bez problemu się gotuje to tylko zaoszczędzę kasę a takie pytanie: ile najwięcej litrów brzeczki gotowałeś w tym urządzeniu? i mniej więcej po jakim zaczyna się gotować?
                    Czasu nie mierzyłem. Używam go jako kadzi zacierno-filtracyjno-warzelnej Do kranika montuje filtrator z oplotu i robię tak że jak już mam z 10 litrów filtratu to w zwykłym garnku już go na kuchence podgrzewam, po zakończonej filtracji czyszczę kociołek i wlewam całą brzeczke te 10 litrów to już bardzo gorące jest, także całość szybko zaczyna wrzeć. Gotowałem 25 litrów, przy pierwszej porcji chmielu trzeba uważać, sypać delikatnie bo jak szybko się sypnie to wykipi. Garnek jest na takie warki aby wyszło 20 litrów po gotowaniu, czyli tak 23 litry na początku i nie ma problemu z kipieniem. Gwint przy kraniku jest 3/8 jakbyś kupował wężyk na filtrator,to taki albo jak chcesz 1/2 to od razu przejście z 3/8 na 1/2 kupuj. Jednego jestem pewien, jak zmieniłem zwykły garnek(warzyłem na kuchence elektrycznej z płytą ) na ten kociołek to na każdej warce tak z 2 godziny spokojnie zaoszczędzone.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10780

                      #12
                      Używam takowego, ale tylko do zacierania i filtracji
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • szerszen
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.04
                        • 5

                        #13
                        Czyli wężyk montujesz przed zacieraniem i podczas zacierania cały czas znajduje się w kociołku, dobrze rozumiem?

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          #14
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szerszen Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyli wężyk montujesz przed zacieraniem i podczas zacierania cały czas znajduje się w kociołku, dobrze rozumiem?
                          Tak, wszak jest metalowy, giętki nie przeszkadza w mieszaniu.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X