Wyposażenie MultiTap'u - co byście polecili?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plasma555
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2013.06
    • 608

    Wyposażenie MultiTap'u - co byście polecili?

    Witam serdecznie,
    interesuje Nas wiedza na temat co dokładnie potrzeba do Multi Tap na ok 12 kranów.

    Chodzi Nam dokładnie o:
    - w ile butli Co2 należy się zaopatrzyć na jeden kran?
    - jakiego typu krany są najbardziej opłacalne? Planujemy zrobić ściankę, z której będą wystawać krany.
    - ile chłodziarek i o jakiej wydajności najlepiej wybrać?
    - jaka temperatura potrzebna jest do trzymania KEG w lodówce? Czy wszystkiego tak należy trzymać?
    - kegi PET wymagają kaucji? Potrzebne są specjalne głowice?
    - w ile głowic najlepiej się zaopatrzyć?
    - jakiej pojemności szkło byście polecili? Myśleliśmy o 350ml oraz 500ml. Myślimy również o desce degustacyjnej 4-6x100ml.

    Jak macie jakieś pomysły bądź spostrzeżenia, które Was ucieszyły bądź zmartwiły Multitap'ach to będziemy bardzo wdzięczny.

    Pozdrawiamy serdecznie!
    Regionalne Alkohole Zakopane: https://www.facebook.com/pages/Smaki...9189802?ref=hl

    Regionalne Alkohole Kraków: https://www.facebook.com/RegionalneAlkoholeMiodowa28
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23956

    #2
    - Butla wystarczy odpowiednio duża jedna plus rezerwa.
    - Takie rozwiązanie z kranami w ścianie a za ścianą chłodnia zdaje się być najbardziej ekonomiczne, krótkie przewody, mniej problemów z pienieniem itp.
    - nie trzeba schładziarek jeśli piwa są serwowane z chłodni, tyle że wtedy piwo ma temperaturę chłodni która nie zawsze jest taka jak trzeba dla danego stylu.
    - kegi PET są w większości jednorazowe,więc kaucji nie ma
    - ile głowic - trzeba ustalić z dostawcami jakie fittingi mają ich beczki
    - przyjęły się objętości 0,3 i 0,5 ale niektórzy poszli w środek i dają 0,4l

    To tak z obserwacji z boku.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plasma555 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam serdecznie,
      interesuje Nas wiedza na temat co dokładnie potrzeba do Multi Tap na ok 12 kranów.

      [...]
      - jakiej pojemności szkło byście polecili? Myśleliśmy o 350ml oraz 500ml. Myślimy również o desce degustacyjnej 4-6x100ml.

      Jak macie jakieś pomysły bądź spostrzeżenia, które Was ucieszyły bądź zmartwiły Multitap'ach to będziemy bardzo wdzięczny.

      Pozdrawiamy serdecznie!
      - 500 ml i 250 ml w proporcjonalnej cenie
      - tanie godziny np. do 17-18tej albo 30 % rabat na hasło "wity-srity"
      - ciekawe piwa i ikony stylu niekoniecznie idące z głównym nurtem rewolucji
      - przekąski nieco wykraczające poza czipsy i paluszki
      - karty informacyjne piwa - poza ekstraktem i alkoholem, goryczka, barwa, skład i rzeczywiste miejsce warzenia...

      ... no co? Pomarzyć nie można?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        - nie trzeba schładziarek jeśli piwa są serwowane z chłodni, tyle że wtedy piwo ma temperaturę chłodni która nie zawsze jest taka jak trzeba dla danego stylu.
        Ale gdy schładzarka nie ma regulacji temperatury (a tak najczęściej jest), to temperatura też jest nieodpowiednia. Pozostaje tylko ją wyłączyć, gdy za mocno zmraża. A w chłodni jakaś regulacja kompromisowa jest możliwa.
        Last edited by Pendragon; 2015-09-09, 10:52.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        Przetwarzanie...
        X