Sterylizacja sprzętu - mętlik w głowie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 15

    Sterylizacja sprzętu - mętlik w głowie

    Witam serdecznie.
    Mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze piwo z brewkita. Mam już cały potrzebny sprzęt, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za sterylizację sprzętu. Im więcej czytam, tym mniej wiem. Potrzebuje przygotować sprzęt tzn.

    Garnki do przygotowania brewkita
    Sterylizator
    Rurkę fermentacyjną
    Mieszadło

    To chyba wszystko. Za resztę mam zamiar wsiąść się po fermentacji.

    Jak to wszystko dobrze wymyć/wysterylizować/odkazić tak żeby nie było problemu z zakażeniem? Mam nieograniczony dostęp do czystego podchlorynu sodu (chemia basenowa w beczkach) i chciałbym z tego skorzystać. Mam do czynienia z podchlorynem sodu na co dzień, ale nie przy kontakcie z żywnością). Proszę o rady jak krok po kroku sobie z tym poradzić.
  • przemek18
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 18

    #2
    Nie prościej byłoby zaopatrzyć się w jakiś pirosiarczyn ewentualnie NaOH ? To są w miarę sprawdzone metody. Ja dezynfekuje bo to można tlko przeprowadzić w warunkach domowych proszkiem OXY z Auchan. Pucha 400g kosztowała mnie 6zł. Rozpuszczam 6g w gorącej wodzie zalewam nią fermentory i garnek gorącą wodą i pakuje tam wszystko co będę używał przy warzeniu. Zostawiam na kilkanaście minut po czym płuczę również gorącą wodą żeby być pewnym, że nie będę miał obcych posmaków w piwie. Robiłem tak 5 warek i ani jednego zakażenia. Pozdrawiam

    Comment

    • kowdi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.04
      • 41

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemek18 Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie prościej byłoby zaopatrzyć się w jakiś pirosiarczyn ewentualnie NaOH ?
      NaOH sluży przede wszystkim do czyszczenia, pirosiarczyn sodu do dezynfekcji, dwa inne etapy przygotowywania sprzętu.

      A co do tematu to polecam na sąsiednim forum obszerny temat:
      Ostatnio zauważyłem, że wielu nowych piwowarów ma problem z ogarnięciem tematu dezynfekcji pojemników fermentacyjnych oraz odnalezieniem informacji na temat najpopularniejszej chemii dla piwowarów, to też skłoniło mnie do zebrania tej wiedzy, mam nadzieje, że w umiejętny sposób i komuś to pomoże....


      Przede wszystkim należy odróżnić sterylizację od dezynfekcji i czyszczenia. Ponadto zamiast zakładać temat w stylu "prowadźcie za rączkę" polecam przeczytanie wiki na ww. stronie oraz obejrzenie wykładu autorstwa codera z WFP: https://www.youtube.com/watch?v=0YyShoEdg3c

      Następnie wzbogacony o teorię możesz pytać gdy masz jakieś konkretne wątpliwości.

      Comment

      • markx
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.09
        • 15

        #4
        Dobra. Jak pisałem trochę czytałem.

        Mycie.
        1. Płyn do mycia naczyn + gorąca woda i cały sprzęt tj. fermentator, mieszadło, garnki i rurkę fermentacja przejechać porządnie miękka gąbka, a następnie wypłukać.

        2. Dezynfekcja
        Zakupić pierwszy lepszy środek OXY, odpowiednia dawkę (wskazaną przez producenta?) rozrobić w 3 litrach gorącej wody, wlać do fermentatora, wsadzić pozostały sprzęt do środka, zamknąć, co jakiś czas potrzasnąć i po ok 30 minutach wylać i całość przepłukać

        Jeżeli będzie dobrze, to co zrobić ze sprzętem po dezynfekcji, tak żeby znowu nie przypałętały się jakieś mikroorganizmy?
        Np. mieszadło i rurka fermentacjna. Gdzie to trzymać?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23932

          #5
          Dezynfekujesz tuż przed użyciem.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • markx
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.09
            • 15

            #6
            Kupilem OXY Power White Tesco. Sklad

            - 30% i wiecej zwiazek wybielajacy na bazie aktywnego tlenu
            - mniej niz 5%: anionowe srodki powierzchniowo-czynne, niejonowane srodki powierzchniowo-czynne, zeolit
            - Enzymy (Alfa-Amylaza, Proteaza, Lipaza, Mannaza)
            - rozjasniacz optyczny

            Pytanie czy moge tego uzyc? Jezeli tak, to w jakich proporcjach i w jakies temperaturze?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              centrumpiwowarstwa.pl/centrumpiwowarstwa.pl/
              Last edited by anteks; 2015-09-29, 18:57.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Lhunbleidd
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.06
                • 196

                #8
                Lepiej kupić chemipro OXI bo te dodatki (np. "rozjaśniacz optyczny") to nie wiem czy nie zostawią niepożądanych rzeczy...
                A stosuje się to zwykle 4g na litr wody. Wtedy nawet nie trzeba płukać. Roztwór jest aktywny dopóki jest mydlany w dotyku. Ja zwykle stosuję wodę w temp. ok 50-60 st. C (wlewam wrzątek + uzupełniam zimną + 4g/litr.
                Last edited by Lhunbleidd; 2015-10-14, 08:16.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemek18 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie prościej byłoby zaopatrzyć się w jakiś pirosiarczyn ewentualnie NaOH ?
                  Nie. Podchloryn sodu techniczny zawiera NaOH w celu zwiększenia jego trwałości. I nie jest on "czysty", bo jest to roztwór 30%.

                  Bez zbędnego pieprzenia w bambus powiem, że do mycia i dezynfekcji wystarczy sam roztwór podchlorynu sodu (wystarczy rozcieńczyć do stężenia 1%), a wszelkie detergenty trzymać z daleka. Produkt Tesco wywal od razu do kubła. Wszelkie instrukcje obsługi, znajdujące się w tym temacie wyżej, olej z góry jako zbyt skomplikowane i zbędne. Tylko podchloryn sodu i płukanie czystą wodą.

                  Comment

                  • Lhunbleidd
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.06
                    • 196

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tylko podchloryn sodu i płukanie czystą wodą.
                    Po dezynfekcji tez płuczesz wodą czy ten 1% roztwór nie wymaga płukania?

                    Comment

                    • BobIsYourUncle
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.07
                      • 1

                      #11
                      Kiedy zaczynam warzyć to mniejsze elementy gotuję przez około godzinę na wolnym palniku, a większe rzeczy trzymam w fermentorze zalanym roztworem pirosiarczynu sodu. Przed samym użyciem jeszcze wszystko płuczę, mimo że pirosiarczyn tego nie wymaga.
                      Blog o piwie i jakichś tam pierdołach
                      piwiarz.pl

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X