Witam serdecznie.
Mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze piwo z brewkita. Mam już cały potrzebny sprzęt, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za sterylizację sprzętu. Im więcej czytam, tym mniej wiem. Potrzebuje przygotować sprzęt tzn.
Garnki do przygotowania brewkita
Sterylizator
Rurkę fermentacyjną
Mieszadło
To chyba wszystko. Za resztę mam zamiar wsiąść się po fermentacji.
Jak to wszystko dobrze wymyć/wysterylizować/odkazić tak żeby nie było problemu z zakażeniem? Mam nieograniczony dostęp do czystego podchlorynu sodu (chemia basenowa w beczkach) i chciałbym z tego skorzystać. Mam do czynienia z podchlorynem sodu na co dzień, ale nie przy kontakcie z żywnością). Proszę o rady jak krok po kroku sobie z tym poradzić.
Mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze piwo z brewkita. Mam już cały potrzebny sprzęt, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za sterylizację sprzętu. Im więcej czytam, tym mniej wiem. Potrzebuje przygotować sprzęt tzn.
Garnki do przygotowania brewkita
Sterylizator
Rurkę fermentacyjną
Mieszadło
To chyba wszystko. Za resztę mam zamiar wsiąść się po fermentacji.
Jak to wszystko dobrze wymyć/wysterylizować/odkazić tak żeby nie było problemu z zakażeniem? Mam nieograniczony dostęp do czystego podchlorynu sodu (chemia basenowa w beczkach) i chciałbym z tego skorzystać. Mam do czynienia z podchlorynem sodu na co dzień, ale nie przy kontakcie z żywnością). Proszę o rady jak krok po kroku sobie z tym poradzić.
Comment