Aluminiowy garnek do podgrzewania wody do wysładzania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maro86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 26

    Aluminiowy garnek do podgrzewania wody do wysładzania

    Witam.

    Mam dostepny kilkunastolitrowy aluminiowy garnek, ktory zamierzam uzyc do podgrzewania wody do wysladzania.

    Pytanie pierwsze - co o tym sądzicie?

    Parokrotnie zagotowałem już w nim wodę, wskutek czego pojawił się w nim ciemny nalot/osad. (Sprawdzilem przy okazji - woda gotowana w nim nie miała metalicznego posmaku)

    Pytanie drugie ? Czy rekomendujecie usunięcie teog osadu/nalotu, czy też zostawić go tak jak jest ?

    Z tego co zdążyłem przeczytać a propos użytkowania amelionowych garków - to generalnie rekomendacje są takie żeby nie usuwać tego osadu, gdyż pasywizuje on powierzchnie metalu, przez co w mniejszym stopniu metal reaguje z zawartoscia garnka.
  • Radek70
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.04
    • 116

    #2
    Jest w tym trochę racji...Mam gar 55 litr. Alu i służy jako 3 w 1...jest już ciemno brązowy na dole i myje go tylko gorąca wodą i gąbką....śmiało możesz go używać...w końcu...z czego są puszki do piwa?

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jest w tym trochę racji...Mam gar 55 litr. Alu i służy jako 3 w 1...jest już ciemno brązowy na dole i myje go tylko gorąca wodą i gąbką....śmiało możesz go używać...w końcu...z czego są puszki do piwa?
      Pomijając kwestie przydatności aluminiowych garnków to puszka od wewnątrz jest zabezpieczona lakierem - piwo nie ma bezpośredniego kontaktu z metalem.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X