Witam.
Mam dostepny kilkunastolitrowy aluminiowy garnek, ktory zamierzam uzyc do podgrzewania wody do wysladzania.
Pytanie pierwsze - co o tym sądzicie?
Parokrotnie zagotowałem już w nim wodę, wskutek czego pojawił się w nim ciemny nalot/osad. (Sprawdzilem przy okazji - woda gotowana w nim nie miała metalicznego posmaku)
Pytanie drugie ? Czy rekomendujecie usunięcie teog osadu/nalotu, czy też zostawić go tak jak jest ?
Z tego co zdążyłem przeczytać a propos użytkowania amelionowych garków - to generalnie rekomendacje są takie żeby nie usuwać tego osadu, gdyż pasywizuje on powierzchnie metalu, przez co w mniejszym stopniu metal reaguje z zawartoscia garnka.
Mam dostepny kilkunastolitrowy aluminiowy garnek, ktory zamierzam uzyc do podgrzewania wody do wysladzania.
Pytanie pierwsze - co o tym sądzicie?
Parokrotnie zagotowałem już w nim wodę, wskutek czego pojawił się w nim ciemny nalot/osad. (Sprawdzilem przy okazji - woda gotowana w nim nie miała metalicznego posmaku)
Pytanie drugie ? Czy rekomendujecie usunięcie teog osadu/nalotu, czy też zostawić go tak jak jest ?
Z tego co zdążyłem przeczytać a propos użytkowania amelionowych garków - to generalnie rekomendacje są takie żeby nie usuwać tego osadu, gdyż pasywizuje on powierzchnie metalu, przez co w mniejszym stopniu metal reaguje z zawartoscia garnka.
Comment