Lodówka dla fermentora z lodówki samochodowej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SpX
    • 2025.03

Lodówka dla fermentora z lodówki samochodowej

Cześć,
    temat wałkowany wiele razy, ale nie trafiłem jeszcze na post, w którym ktoś miałby taki pomysł jak mój.
    Lodówki samochodowe całe swoje urządzenie chłodzące z wiatraczkiem mają zamontowane w pokrywie, dlatego wykorzystałbym tylko pokrywę.
    Właściwą lodówkę zrobimy z kartonu ocieplonego styropianem i uszczelnionego folią. Na tak wykonany termos nakładamy pokrywę od lodówki samochodowej, podłączoną przez sterownik temperatury z sondą włożoną do naszego termosu (nie do fermentora).
    Do termosu wstawiamy zamknięty fermentor z rurką, więc odpada problem sterylności.
    Jak myślicie - ma to szanse działać?
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

Czemu miało by nie działać. Ja zrobiłem po prostu pudło ze styropianu 5cm i spisuje się świetnie. Tylko muszę 2x dziennie butelki w lodem wymieniać.

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
      Prušánky, Prušánky 132, Pivovar Starý Dvůr
      heckler
      Prušánky to kolejna Czeska pipidówka w której otwarto browar i pomimo, że otwarto go w pensjonacie jest to na prawdę dziwne miejsce. Całość, czyli browar, pensjonat i restauracja nosi dumną nazwę Starý dvůr, a jak się okazuje mieści się on w odnowionym, starym budynku administracyjnym...
      2020-02-07, 07:02
    • dadek
      Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
      dadek
      W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
      Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
      2023-09-07, 00:42
    • Czarny1975
      Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
      Czarny1975
      Witam wszystkich forumowiczów,

Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
      2017-09-26, 08:30
    • ART
      Jicin, Havlíčkova 37, Nápojka
      ART
      Sklepik z róznymi... napojami. Trochę niepozornie wygląda, ale ma ze dwie lodówki z czeskimi kraftami, nie jest jakoś mega obficie, ale jest co wybrać.

Trzeba wejść śmiało do drugiego pomieszczenia wgłąb sklepu.

pon pt 8-17.30
      ​​​​sob. 8-11.
      Niedz. Nieczynne....
      2024-11-07, 21:10
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...