Witam
Przymierzam się do zakupu w miarę profesjonalnego garnka do warzenia piwa. Zrobiłem małe rozeznanie na rynku i wybór padł na 2 marki: Tomgast i Hendi. W związku z powyższym mam kilka pytań zanim dokonam zakupu:
1. Przymierzam się do garnka 50L. Cel: wycisnąc jak najwięcej brzeczki za jednym razem (powiedzmy 40l różnej gęstości) i poeksperymentować z różnymi drożdżami, chmielami oraz innymi dodatkami. Jak myślicie jaki może być max zasypu do takiego gara? Na oko wydaje mi się, że 15 kg pociągnie taki gar.Chciałbym za jednym razem wycisnąć 4x 10l po 16blg, 14blg, 12blg oraz 11. Jakie jest wasze doświadczenie z takimi dużymi garnkami? Co jest dla was problemem?
2. Na tapecie mam 2 marki: Tomgast za 581+ 89 zł pokrywka https://tomgast.pl/Sklep/Kuchnia/Got...i-Tomgast.html oraz Hendi za 552 http://www.hendi.pl/garnki_patelnie/...od_834701.html . Różnica w cenie 118 zł w zamian za co: grubość dna 7 mm Tomgast vs 4mm Hendi. Grubość ścianki 1,2 mm Tomgast vs 0,8 Hendi, 3lata gwaranci Tomgas vs 2 lata Hendi,. To są element, za które jestem w stanie dopłacić: grubsze dno to mniejsze ryzyko przypalenia, grubsza o 30% ścianka to lepsze trzymanie temperatury. Mam natomiast zapytanie o zawartość niklu w strukturze: Tomgast 10% vs Hendi 0%. Macie może doświadczenie z garnkami Tomgast lub innymi z dodatkiem niklu? Czy nie przenika to do piwa zmieniając jego smak? Właśnie na śmietnik wywaliłem garnek emaliowy z Allegro, gdzie po 10 warkach zaczęła odpadać emalia, a piwo zaczęło przejeżdżać żelazem.
Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem i pomoc
Przymierzam się do zakupu w miarę profesjonalnego garnka do warzenia piwa. Zrobiłem małe rozeznanie na rynku i wybór padł na 2 marki: Tomgast i Hendi. W związku z powyższym mam kilka pytań zanim dokonam zakupu:
1. Przymierzam się do garnka 50L. Cel: wycisnąc jak najwięcej brzeczki za jednym razem (powiedzmy 40l różnej gęstości) i poeksperymentować z różnymi drożdżami, chmielami oraz innymi dodatkami. Jak myślicie jaki może być max zasypu do takiego gara? Na oko wydaje mi się, że 15 kg pociągnie taki gar.Chciałbym za jednym razem wycisnąć 4x 10l po 16blg, 14blg, 12blg oraz 11. Jakie jest wasze doświadczenie z takimi dużymi garnkami? Co jest dla was problemem?
2. Na tapecie mam 2 marki: Tomgast za 581+ 89 zł pokrywka https://tomgast.pl/Sklep/Kuchnia/Got...i-Tomgast.html oraz Hendi za 552 http://www.hendi.pl/garnki_patelnie/...od_834701.html . Różnica w cenie 118 zł w zamian za co: grubość dna 7 mm Tomgast vs 4mm Hendi. Grubość ścianki 1,2 mm Tomgast vs 0,8 Hendi, 3lata gwaranci Tomgas vs 2 lata Hendi,. To są element, za które jestem w stanie dopłacić: grubsze dno to mniejsze ryzyko przypalenia, grubsza o 30% ścianka to lepsze trzymanie temperatury. Mam natomiast zapytanie o zawartość niklu w strukturze: Tomgast 10% vs Hendi 0%. Macie może doświadczenie z garnkami Tomgast lub innymi z dodatkiem niklu? Czy nie przenika to do piwa zmieniając jego smak? Właśnie na śmietnik wywaliłem garnek emaliowy z Allegro, gdzie po 10 warkach zaczęła odpadać emalia, a piwo zaczęło przejeżdżać żelazem.
Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem i pomoc
Comment