Gar do warzenia_Tomgast vs Hendi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar_Kaczka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 1

    Gar do warzenia_Tomgast vs Hendi

    Witam
    Przymierzam się do zakupu w miarę profesjonalnego garnka do warzenia piwa. Zrobiłem małe rozeznanie na rynku i wybór padł na 2 marki: Tomgast i Hendi. W związku z powyższym mam kilka pytań zanim dokonam zakupu:
    1. Przymierzam się do garnka 50L. Cel: wycisnąc jak najwięcej brzeczki za jednym razem (powiedzmy 40l różnej gęstości) i poeksperymentować z różnymi drożdżami, chmielami oraz innymi dodatkami. Jak myślicie jaki może być max zasypu do takiego gara? Na oko wydaje mi się, że 15 kg pociągnie taki gar.Chciałbym za jednym razem wycisnąć 4x 10l po 16blg, 14blg, 12blg oraz 11. Jakie jest wasze doświadczenie z takimi dużymi garnkami? Co jest dla was problemem?
    2. Na tapecie mam 2 marki: Tomgast za 581+ 89 zł pokrywka https://tomgast.pl/Sklep/Kuchnia/Got...i-Tomgast.html oraz Hendi za 552 http://www.hendi.pl/garnki_patelnie/...od_834701.html . Różnica w cenie 118 zł w zamian za co: grubość dna 7 mm Tomgast vs 4mm Hendi. Grubość ścianki 1,2 mm Tomgast vs 0,8 Hendi, 3lata gwaranci Tomgas vs 2 lata Hendi,. To są element, za które jestem w stanie dopłacić: grubsze dno to mniejsze ryzyko przypalenia, grubsza o 30% ścianka to lepsze trzymanie temperatury. Mam natomiast zapytanie o zawartość niklu w strukturze: Tomgast 10% vs Hendi 0%. Macie może doświadczenie z garnkami Tomgast lub innymi z dodatkiem niklu? Czy nie przenika to do piwa zmieniając jego smak? Właśnie na śmietnik wywaliłem garnek emaliowy z Allegro, gdzie po 10 warkach zaczęła odpadać emalia, a piwo zaczęło przejeżdżać żelazem.

    Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem i pomoc
    Życie jest zbyt krótkie, żeby pić marne piwo
  • Cavca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 18

    #2
    Kupiłem taki oto gar stalgast - https://stalgast.com/garnek-wysoki-d...3-l-z-pokrywka i największa warka, którą w nim uwarzyłem była 30 l. Ja osobiście nie lubię, kiedy przy gotowaniu mam wrażenie, że coś może mi z tego gara wyfrunąć na kuchenkę, więc niespecjalnie wyobrażam sobie gotowanie w nim warki 40 l (musisz wziąć pod uwagę straty, które przy takiej powierzchni parowania są dosyć pokaźne, ok. 4-5 l).

    Nie wiem na ile stosujesz się na etapie zacierania do zasady 1 kg zasypu - 3 litry wody, ale weź pod uwagę, że przy 15 kg zasypu musiałbyś zacierać w 45 litrach wody - jak policzysz sobie o ile pójdzie w górę zawartość gara po dodaniu słodów, to może się okazać, że jednak to dla niego za dużo.

    Co do samego użytkowania gara tej wielkości, to na przestrzeni 18 warek nie odnotowałem w tym zakresie żadnych problemów.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      Posiadam od 13 lat chiński garnek z cieniutkiej blachy 18l. Uwarzyłem na nim kilkadziesiąt warek i jakoś się nie przypalało. Do tej pory podgrzewam w nim wodę do wysładzania. Teraz zacieram w poobijanym lidlu i żaden sensoryk nie powiedział że wyczuwa metal
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X