rodzaje warzelni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • misiakelek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.09
    • 3

    rodzaje warzelni

    Witam wszystkich na wstępie.

    Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi, jakie są rodzaje warzelni? Znaczy na przykład dwa gary w jednym zacieramy i filtrujemy w drugim gotujemy itd....
    czy w jednym zacieramy filtrujemy czyścimy z mółta potem powracamy z powrotem i gotujemy, no i gdzie ten wirpool? jakie są rozwiązania?
    które lepsze prostsze? Mam na myśli duże zestawy typu 5 HL i więcej.
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    5 HL w Browarnictwie amatorskim? Ambitnie.

    Są dwa podstawowe układy warzelni: angielski - nieogrzewana kadź warzelno-filtracyjna plus ogrzewany kocioł warzelny, i popularniejszy w Polsce system niemiecki: kadź zacierno-warzelna i osobno filtracyjna. Trzeci zbiornik to whirlpool, choć w mniejszych warzelniach czasem whirlpool kombinuje się w kadzi warzelnej czy filtracyjnej. W warzelni czteronaczyniowej kocioł zacierny i warzelny są osobno, dzięki temu można robić kilka warek dziennie.
    Zawsze też potrzebny jest osobny zasobnik gorącej wody, czasem browary mają też zbiorniki zimnej wody.

    Comment

    • misiakelek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.09
      • 3

      #3
      To nie koniecznie będzie domowy. Raczej będziemy próbować coś większego samemu sklecić, może nawet i 10 hekto. Bo na kompletny nas nie stać za to jest zapał i wiedza z zakresu automatyki spawania mechaniki dostęp do jakichś materiałów i jakaś tam wiedza Piwowarska.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10785

        #4
        Przejdź się do jakiegoś browaru restauracyjnego i obejrzyj instalację
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • misiakelek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.09
          • 3

          #5
          Mamy schematy technologiczne połączeń rurowych itp. Tylko nie mogłem rozkminic rodzaju warzelni w sensie gdzie warzyc gdzie zacierac jak filtrować który wariant przyjąć. Mamy dwa zbiorniki po 750 litrów i jeden 1200 tylko trzeba sporo pracy niestety są dość płaskie czyli wysokość równa średnicy.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X